Lukasenka: Belarusz hazatoloncolja a migránsokat

Irak elindítja az első járatot, amellyel önkéntes alapon hazatérhetnek a határon rekedt irakiak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 15. 11:01
null
Grodno, 2021. november 15. Az Eurpai Uniba igyekv migrnsok a lengyel hatrnl, a fehroroszorszgi Grodno krnykn 2021. november 14-n. Az Eurpai Uni klgyminiszterei november 15-n jabb szankcikat hatrozhatnak el a fehrorosz vezets ellen, amirt felttelezsek szerint az orszgba csbtjk a migrnsokat, hogy onnan Lengyelorszg s az Eurpai Uni terletre menjenek t illeglisan. MTI/AP/BelTA/Okszana Mancsuk Fotó: Okszana Mancsuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök hétfőn kijelentette, országa azon dolgozik, hogy hazatoloncolja a belarusz–lengyel határon rekedt, főként közel-keleti migránsokat.

– Aktív munka folyik ezen a téren, hogy meggyőzzük az embereket, térjenek haza. De senki sem akar visszamenni

– mondta Lukasenka, akit a BelTa állami hírügynökség idézett. Az államfő arról is beszélt, országa nem akarja, hogy a Lengyelországgal közös határon kialakult migránsválság konfliktussá fajuljon.

– Nem akarunk semmilyen konfliktust az államhatárunkon. Ez kárt okoz nekünk – hangoztatta.

– Bagdad elindítja csütörtökön Belaruszba az első járatot, amellyel önkéntes alapon hazatérhetnek a belarusz–lengyel határon rekedt iraki állampolgárok

– jelentette be Ahmed asz-Szahaf külügyi szóvivő vasárnap éjszaka az iraki közszolgálati televízióban. Nem részletezte, hogy hány embert vesznek fel a Minszkből Bagdadba visszainduló gépre. Elmondása szerint az iraki hatóságok 571 olyan irakiról tudnak, akik a belarusz–lengyel határon rekedtek, és hajlandók önként hazatérni, – ők zömében az iraki Kurdisztánból származnak.

A Bagdad és Minszk közötti menetrend szerinti járatokat augusztusban függesztették fel, Belarusz pedig alig egy hete zárta be konzulátusát Bagdadban és az iraki Kurdisztán fővárosában, Erbílben. Szahaf szerint az intézkedések révén csökkent a Belaruszba utazók száma, ugyanakkor gondot jelent, hogy egyesek nem közvetlen járatokon, hanem Törökország, Katar, az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom érintésével jutnak el Belaruszba. 

Az Irak északi részén fekvő régióból útnak induló bevándorlók a gazdasági nehézségekkel és a térséget sújtó bizonytalansággal magyarázzák távozásukat. Az AFP francia hírügynökségnek többen azt mondták, hogy előbb Lengyelországba, majd onnan Németországba vagy Nagy-Britanniába akarnak menni.

Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta illegális bevándorlók ezrei érkeznek Belarusz irányából, köztük sokan az iraki Kurdisztánból. A belarusz oldalon, illetve a két ország határa között migránsok ezrei vertek tábort, miközben a hőmérséklet éjszakánként fagypont körül alakul. Az utóbbi napokban többször megpróbáltak áttörni a határkerítésen, hogy európai uniós területre juthassanak. Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka belarusz elnököt, hogy közreműködik a migránsok határra szállításában, így akar visszavágni a rezsimje ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért. 

Borítókép: az Európai Unióba igyekvő migránsok a lengyel határnál, a Belaruszban található Grodno környékén 2021. november 14-én (Fotó: MTI/AP/BelTA/Okszana Mancsuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.