Megválasztották az első csak muszlimokból álló városi tanácsot Amerikában

A város polgármestere szintén muzulmán. A most megválasztott tanácstagok ígéretet tettek arra, hogy vallási meggyőződésük nem fogja befolyásolni munkájukat. A város 29 ezres lakosságának több mint a fele egyébként az iszlám vallást követi – közölte a V4NA.

Forrás: V4NA Hírügynökség2021. 11. 17. 13:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Létrejön az első, kizárólag iszlám vallású tagokból álló városvezető testület az Egyesült Államokban, a Detroit által határolt Hamtramck településen. Khalil Refait, Amanda Jaczkowskit és Adam Albarmakit múlt héten választották meg a városi tanácsba, amelynek mind a hat tagja muszlimnak vallja magát. A polgármester, Amer Ghalib szintén muzulmán.

A januárban felálló tanács tagjai közül öten bevándorlónak vallották magukat, egy személy pedig önszántából tért át az iszlámra. A Muslim Public Affairs Counsel nevű országos muszlim érdekképviseleti szervezet is megerősítette, hogy nyilvántartásuk szerint Hamtramck az első olyan város, amelynek kizárólag muszlimokból áll a városi tanácsa.

Az újonnan megválasztott tanácstagok állítják, hogy a vallásuk nem fogja befolyásolni munkájukat. „Fontos mindenkit arra emlékeztetnünk, hogy bár mindannyian gyakorló muszlimok vagyunk, de a korábban előre meghatározott és törvényben rögzített módon választottak meg minket, mindannyian esküt fogunk tenni az Egyesült Államok alkotmányának a védelmére, ami magában foglalja az egyház és az állam szétválasztásának koncepcióját is”, nyilatkozta az egyik képviselő, Amanda Jaczkowski.

A 2020-as népszámlálás adataiból ugyanakkor arra lehet következtetni, hogy a tanácsosok megválasztásában fontos tényező lehetett vallásuk, a város lakosságának ugyanis nagyjából fele muzulmán hitű, sokan pedig arab és dél-ázsiai származásúak.

Rummi Khan, a Muszlim Közügyek Tanácsának (MPAC) operatív igazgatója szerint „a győzelem azt jelzi, hogy a vezetésnek jobban kell tükröznie a közösséget. Az amerikai politikai modell alapját a képviselet adja, ezért kritikus fontosságú, hogy a közösségeket olyan testületek irányítsák, amelyek tükrözik a tapasztalataikat”, fogalmazott.

A muszlim polgármester és a kizárólag muszlimokból álló városi tanács megválasztása paradox módon két ellentétes dolog: egy valódi áttörés, amely a jövő mélyreható változásait jelzi, ugyanakkor az egyik legrégebbi történet Amerikában

– ezt már James Morone, a Brown Egyetem politológia- és közpolitika-professzora mondta, aki szerint Amerika történelme az új vallási és etnikai csoportok bevándorlásáról szól, ami először félelmet kelt bizonyos körökben, ezt később leküzdik, az újonnan érkezettek pedig vezető pozícióba kerülnek.

Az elmúlt években a muszlim szavazók részvétele nőtt az amerikai választásokon az Institute for Social Policy and Understanding felmérése szerint. 2016-ban a szavazásra jogosult muzulmánok 60 százaléka regisztrált a szavazásra az Egyesült Államokban, 2021-ben az arány már 78 százalék volt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.