Tajvan új, korszerű F–16-os vadászbombázókat állított hadrendbe

Az elnök kiemelte: a korszerűsítés országa és az Egyesült Államok hadiipara közötti együttműködés eredménye.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 18. 14:08
CAJ Jing-ven
Pingtung, 2021. szeptember 15. A tajvani nemzeti vdelmi minisztrium ltal kzreadott kpen a tajvani lgier vadszreplgpei felszllsra kszlnek az vente megrendezett hadgyakorlat keretben a tajvani Pingtungban 2021. szeptember 15-n. A Caj Jing-ven tajvani elnk felgyelete mellett tartott manveren hrom harci replgp landolt a dli Pingtung megye autplyjnak egyik egyenes szakaszn, amelyet kln arra a clra terveztek, hogy szksg esetn le- s felszllplyaknt szolgljon. MTI/EPA/Tajvani nemzeti vdelmi minisztrium Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Caj Jing-ven tajvani elnök csütörtökön elrendelte az F–16-os vadászbombázók legkorszerűbb verziójának hadrendbe állítását a sziget egyik katonai támaszpontján.

Az elnök, valamint amerikai tisztségviselők jelenlétében hatvannégy F–16V vadászbombázót állítottak hadrendbe a sziget délnyugati részén lévő Csiaji támaszpontján. Caj Jing-ven leszögezte: 

a korszerűsítés Tajvan és az Egyesült Államok hadiipara közötti együttműködés eredménye, s hozzátette, reméli, hogy – a demokratikus értékeket szem előtt tartva – további országok állnak Tajvan mellé.

Tajvanra a tervek szerint 2023-ban további hatvanhat F–16V bombázó érkezik, a sziget légi erejének modernizálása keretében pedig 2023 végéig több régebbi modell korszerűsítését is tervezik. Mindeközben nem csillapodik a feszültség a sziget és Kína között. Az utóbbi saját részének tekinti az 1949 óta saját kormányzattal rendelkező Tajvant, amely többször sérelmezte, hogy kínai gépek megsértették légterét. Kína szerint a Tajvan térségében folytatott katonai manőverek célja szuverenitásának megvédése, továbbá a külföldi erők elrettentése. A tajvani kormány ugyanakkor ezeket megfélemlítési kísérletnek minősíti.

Caj Jing-ven elnöksége alatt Tajvan jelentősen növelte a védelmi célokra szánt kiadásait, több felszerelést vásárolva az Egyesült Államoktól, amely ugyan hivatalos diplomáciai kapcsolatot nem tart fenn Tajvannal, de a sziget legnagyobb fegyverszállítója.

Borítókép: A tajvani nemzeti védelmi minisztérium által közreadott képen a tajvani légierő vadászrepülőgépei felszállásra készülnek egy hadgyakorlaton a tajvani Pingtungban 2021. szeptember 15-én. Fotó: MTI/EPA/Tajvani nemzeti védelmi minisztérium

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.