időjárás 33°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Az amerikai kormány arra kéri a legfelsőbb bíróságot, hogy ne vizsgáljon egy beadványt

Forrás: MTI
2021.12.09. 13:30 2021.12.09. 14:53
Az amerikai kormány arra kéri a legfelsőbb bíróságot, hogy ne vizsgáljon egy beadványt

A washingtoni szövetségi kormány szerdán arra kérte az Egyesült Államok szövetségi legfelsőbb bíróságát, hogy ne vegye napirendre az amerikai felsőoktatási intézményekben alkalmazott, a származást figyelembe vevő pozitív diszkrimináció megszüntetését kérő keresetet.

A bostoni Harvard Egyetem ellen benyújtott beadvány szerint törvénysértő az intézmény azon gyakorlata, amely szerint figyelembe veszik a felvételiző hallgatók származását az egyetemi diákság bőrszín szerinti sokszínűségének megerősítése érdekében.

Az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság bírái még júniusban kikérték Joe Biden amerikai elnök kormányának véleményét a keresettel kapcsolatban, amely lehetőséget teremtene a jelenleg 6:3 arányban konzervatív beállítottságú bírói karnak a pozitív diszkrimináció alkalmazásának megszüntetésére.

A pozitívnak minősített megkülönböztetés gyakorlatával az afro-amerikai és spanyol ajkú egyetemi hallgatók számát igyekeznek növelni az amerikai felsőoktatási intézményekben.

Az Edward Blum pozitívdiszkrimináció-ellenes aktivista által alapított Students for Fair Admissions (Diákok a Méltányos Felvételi Eljárásért, SFFA) nevű szervezet fellebbezett a Harvard Egyetem származást figyelembe vevő felvételi folyamatát érvényben tartó korábbi döntés ellen, és abban bízik, hogy sikerül megváltoztatnia az alkotmánybíróság 2003-as ítéletét, amely helyben hagyta az ilyen gyakorlatokat.

Az SFFA szerint a Harvard Egyetem diszkriminálja az ázsiai–amerikai jelentkezőket, amikor megengedhetetlen „faji kiegyensúlyozást” folytat, és megkönnyíti az afro-amerikai és latinó származású amerikaiak felvételét az ázsiai–amerikai jelentkezők hátrányára.

A jogi kereset szerint a Harvard Egyetem eljárása megszegi az 1964-es polgári jogi törvény 6. cikkelyét, amely tiltja a faji diszkriminációt minden olyan programban, amely szövetségi pénzügyi támogatásban részesül.

Elizabeth Prelogar, a szövetségi alkotmánybíróság előtti ügyekben illetékes amerikai igazságügyminiszter-helyettes korábban úgy érvelt egy dokumentumban, hogy  „rendkívüli lépés” lenne a testülettől, ha felülvizsgálná és megváltoztatná egyik korábbi ítéletét.

Borítókép: Harvard University Memorial Hall (Fotó: Flickr)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.