Az unió nem kér az orosz zsoldosokból Maliban

Az afrikai államban magyar honvédek is részt vesznek a terror elleni harcban.

2021. 12. 26. 7:40
null
Ouagadougou, 2018. mrcius 5. A biztonsgi szolglat tagjai jrrznek Burkina Fas fvrosban, Ouagadougouban 2018. mrcius 5-n. Hrom nappal korbban az al-Kaida terrorszervezet mali gnak fegyveresei a fvros kzpontjban megtmadtk a nyugat-afrikai orszg hadseregnek fparancsnoksgt, tovbb a francia nagykvetsget s a Francia Intzetet. A tmadsokban legkevesebb tizenhat ember, kztk a nyolc tmad lett vesztette. (MTI/EPA/Legnan Koula) Fotó: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mali junta szombaton tagadta, hogy a Wagner-csoport, vagyis feltehetőleg egy orosz biztonsági magáncég zsoldosait vonultatták volna fel a nyugat-afrikai országban, reagálva több európai ország korábbi kritikáira. Bamako hivatalos közleményében úgy fogalmazott: azt kéri a különböző vezetőktől, hogy 

inkább cselekmények, semmint pletykák alapján ítéljék meg a helyzetet.

Emlékeztettek arra is, hogy „az európai kiképzőkhöz hasonlóan orosz kiképzők is jelen vannak az országban a védelmi és nemzetbiztonsági erők műveleti képességeinek fokozása céljából”.

Csütörtökön több nyugati ország, köztük Franciaország, Németország, az Egyesült Királyság és Kanada „határozottan elítélte a zsoldosok mali területen történő bevetését”, és elítélte „az Orosz Föderáció kormányának részvételét a művelet anyagi támogatásában”. A Belgium, Dánia, Észtország, Olaszország, Litvánia, Norvégia, Hollandia, Portugália, Csehország, Románia és Svédország által is aláírt sajtóközleményben úgy fogalmaztak: 

Felszólítjuk Oroszországot, hogy felelős és konstruktív magatartást tanúsítson a régióban. 

Ezek az országok Franciaország mellett részt vesznek a Takuba különleges erők új európai csoportosulásában, amelynek célja a terroristák elleni küzdelem a térségben. 

A Le Figaro francia napilap kiemelte ugyanakkor, hogy a Wagner-csoport bevetése eddig piros vonal volt Párizs számára. 

A híroldal francia kormányzati forrásra hivatkozva azt írta, hogy Maliba többször érkeztek orosz katonai szállítógépek, ahová gyakran látogatnak a Wagner középvezetői, és a magáncéghez közel álló orosz geológusok is ténykednek az országban.

Az orosz katonai magánszervezetre már korábban is felfigyeltek az európai vezetők: pár nappal korábban az EU külügyi főképviselője, Josep Borrell úgy fogalmazott, hogy kitart amellett, hogy a Wagner-csoport „súlyos emberi jogi visszaélésekért” felelős.

– E csoport tevékenysége az oroszországi hibrid hadviselést tükrözi, fenyegetést jelent és instabilitást okoz a világ számos országában 

– nyilatkozta. Az Európai Unió szankciókat is kivetett a szervezetre, többek között a csoporthoz tartozó nyolc személynek megtiltják az EU-ba való beutazást, és vagyonukat az unió egész területén befagyasztják. Az ügyben megszólalt Jean-Yves Le Drian, Franciaország külügyminisztere is, aki szerint: – Adott ez a társaság, amely teljes felelőtlenségben háborúzik, mivel elméletileg nem függ egyetlen államtól sem. Mindenesetre egy magáncég mögé bújik, felelősség és büntethetőség híján, mivel zsoldos társaságnak vallja magát.

Bár Mali tagadja a Wagner-csoport jelenlétét, korábban a bamakói junta azzal fenyegetőzött, hogy ennek az orosz magáncégnek a szolgáltatásait veszi igénybe, hogy segítse a dzsihadisták elleni harcot. A szervezet jelenlétét Ukrajnában, Szíriában és Afrikában is jelentették. Novemberben Antony Blinken amerikai külügyminiszter óva intette a Wagner zsoldos csoportot attól, hogy beavatkozzon Maliban, és a polgári hatalomra való gyors átmenetre szólított fel az erőszaktól sújtott országban.

Fotó: Luc Gnago

A Danube Institue blogja Amy Mackinnon, a Foreign Policy amerikai külpolitikai magazin újságírója elemzését szemlézve úgy fogalmaz, hogy a Wagner-csoport az utóbbi években szinte minden háborús hadszínterén feltűnt, szerte a világon. Többek között Ukrajnában az oroszbarát szeparatisták oldalán harcoltak a kijevi kormányerők ellen. Ugyanakkor Mali kapcsán is lehetett hallani a csoportól, amely az ENSZ jelentése szerint több atrocitást is elkövetett a helyi kormányerők oldalán harcolva. Úgy tudni, a Wagner-csoport nincs bejegyezve sehol, nincs adó-vagy cégszáma sem.

A Maliban történtek azért is fontosak, mert a francia csapatok mellett a mintegy hatszáz tagú, a fenti országokat tömörítő Takuba fedőnevű európai uniós különleges alakulat és az ENSZ körülbelül 2200 békefenntartója is segíti a szélsőségesek elleni fellépést, 

amelyhez Magyarország is csatlakozott. 

Szijjártó Péter korábban, az EU külügyi tanácsa ülésének szünetében a migrációs helyzetről nyilatkozva leszögezte, hogy a magyar álláspont szerint Afrikában meg kell teremteni a helyben maradás feltételeit Európa támogatásával. Mint mondta, Magyarország példája világosan mutatja, hogy lehetséges egyszerre segíteni a szomszédos kontinens biztonsági, gazdasági és egészségügyi fejlesztését. 

Szijjártó Péter emlékeztetett, 

hogy Magyarország húsz katonát küldött az EU mali missziójába, illetve maximum nyolcvan fővel részt vesz majd a mali hadsereget támogató európai erők működésében is a térségbeli biztonság erősítése, s ezáltal a migrációs nyomás csökkentése érdekében. 

A Magyar Távirati Iroda emlékeztetett, hogy Maliban 2012 óta tevékenykednek az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezetekkel kapcsolatban álló dzsihadista csoportok, állandósultak az „önvédelmi milíciák” által elkövetett erőszakcselekmények és a kormányerőket is visszaélésekkel vádolják, ugyanakkor a 2020-as bamakói katonai hatalomátvétel nem csökkentette az erőszakspirált.

Borítókép: A biztonsági szolgálat tagjai járőröznek Burkina Faso fővárosában 2018. március 5-én (Fotó: MTI/EPA/Legnan Koula)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.