Mátyás 2024. február 24.
logo

Emmanuel Macron szövetségeseket keres Magyarországon

Harangozó Éva
2021.12.13. 13:26 2021.12.17. 11:49
Emmanuel Macron szövetségeseket keres Magyarországon

Szívélyes munkakapcsolat jellemzi a két politikus viszonyát, amely láthatóan jól működik az ellentétek ellenére 

– emelte ki lapunk megkeresésére Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő arról szólva, hogy milyen is a viszony Orbán Viktor miniszterelnök és Emmanuel Macron francia köztársasági elnök között, annak apropóján, hogy az elnök ma Budapestre látogat. 

Orbán Viktor ugyan politikai ellenfél, de egyben európai partner is

– hangoztatta múlt heti, az uniós elnökséggel foglalkozó sajtótájékoztatóján a francia elnök. – Bár lehetnek komoly nézeteltéréseink és vannak is, de az elkövetkező hónapokban az a kötelességünk, hogy lehetővé tegyük Európa előrehaladását – fogalmazott. A köztársasági elnök reményét fejezte ki, hogy kompromisszumokat találnak a 27 tagországgal olyan témákban, mint például a szuverenitás.

A szakértő úgy látja: francia oldalról azért is lényeges ez a mai találkozó, mert a januárban kezdődő uniós elnökség előnyt jelent majd a tavaszi elnökválasztási kampányban. Emmanuel Macron megígérte, hogy ellátogat Magyarországra, és a kampánya miatt szövetségeseket keres, elsősorban a schengeni határok, a polgári atomenergia ügyében és védelempolitikai kérdésekben lesznek a két ország között közös pontok. 

– Ha egy mondatban kellene összefoglalnom a január 1-jétől június 30-ig tartó elnökség célját, az mondanám, hogy a határainkon belül együttműködő Európáról át kell térnünk egy a világban erős, teljesen szuverén, a választásaiban szabad és a sorsát kézben tartó Európára

 – fogalmazta meg az elnök céljaikat.

Emmanuel Macron a prioritások közül mindenekelőtt a schengeni övezet reformját említette meg.– A menedékjoggal történő visszaélés elkerülése érdekében olyan Európára van szükség, amely képes megvédeni a határait – figyelmeztetett. Majd hozzátette: ehhez Franciaország 

Schengen politikai irányításának létrehozását javasolja az illetékes tagállami miniszterek rendszeres egyeztetésével.

Magyar szempontból is lényeges a mai találkozó – hangsúlyozta Soós Eszter Petronella, mert szerinte fontos üzenet az, hogy az elmúlt pár hónapban a harmadik francia elnökjelölt jár Magyarországon, és az sem lényegtelen szempont, hogy 15 év után először érkezik francia államfő Magyarországra, amely mutatja.

Orbán Viktor európai és franciaországi politikai jelentőségét is, amely a magyar kormány részéről fontos szempont.

Ugyanakkor a V4-ek szempontjából is lényeges a szoros kapcsolat Franciaországgal, hogy megerősödjön ez a szövetségi rendszer. A Le Figaro francia napilap a mai találkozó apropóján az Élysée-palota nyilatkozatát emelte ki, miszerint a francia elnök a nézeteltérésekről is fog beszélni a magyar miniszterelnökkel. Mint írják, Macronnak nem szokása kitérni ezek elől. Soós Eszter Petronella szerint ezek az ellentétes pontok elsősorban a jogállamiság kérdése és a többsebességes Európa koncepciója körül lesznek majd. 

Borítókép: Emmanuel Macron köztársasági elnök köszönti Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, aki 2019. október 11-én a párizsi Élysée-palotába érkezik (Fotó: EPA/Ian Langsdon)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.