Humanitárius válságról és emberi jogokról tárgyalt az USA a tálibokkal

Amerikai közlemény szerint a tálibok nyitottak voltak az együttműködésre a nemzetközi közösséggel.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 01. 10:29
Moszkva, 2021. október 20. A tálibok delegációja részt vesz az Afganisztánról szóló nemzetközi konferencián Moszkvában 2021. október 20-án. MTI/EPA/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko Fotó: Alekszandr Zemljanyicsenko Forrás: MTI/EPA/AP pool
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az afganisztáni humanitárius válságról és Washington emberi jogi aggályairól tárgyalt az Afganisztánban hatalomra került tálibok magas rangú képviselőivel Katarban az Egyesült Államok küldöttsége – közölte kedden az amerikai külügyminisztérium.

A Thomas West különmegbízott vezette delegáció ígéretet tett arra, hogy továbbra is támogatja az ENSZ erőfeszítéseit a térségbeli humanitárius problémák megoldására.

A tálib kormány képviseletében Amír Hán Muttaki külügyminiszter vett részt a tárgyaláson. A megbeszélésen az amerikai küldöttség hangot adott  az afganisztáni emberi jogi visszaélésekről szóló jelentések miatti aggodalmainak, és sürgette, hogy a tálibok tegyenek meg mindent valamennyi afgán lakos jogainak védelmében. Az amerikai fél ismételten kérte azt is, hogy a tálib vezetés tartson ki az általános amnesztia terve mellett, és tegyen további lépéseket olyan kormányzat kialakítására, amelyben a társadalom minél szélesebb rétegei képviseltetik magukat. Az amerikai tárgyalók kiálltak a lányok és nők joga mellett az oktatáshoz, sürgetve, hogy a tálibok tartsák magukat erre vonatkozó vállalásaikhoz. A tálibok ezzel kapcsolatban – az amerikai közlemény szerint – nyitottnak mutatkoztak az együttműködésre a nemzetközi közösséggel, és üdvözölték azokat a nemzetközi erőfeszítéseket, amelyek a lányok oktatásba történő bekapcsolódásának ellenőrzését célozzák. Abdul Kahar Balkhi afgán külügyi szóvivő a Twitteren azt írta:

a két delegáció politikai, gazdasági, közegészségügyi, oktatási és biztonsági kérdéseket, valamint a szükséges banki és kincstári szolgáltatások biztosítását vitatta meg.

Az afgán küldöttség ismételten sürgette az afganisztáni pénzeszközök befagyasztásának feltétel nélküli feloldását, a feketelisták és szankciók megszüntetését, egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy a humanitárius kérdéseket válassza el a politikától – írta a szóvivő.

Washington az afgán központi bank mintegy 9,5 milliárd dollárnyi számláját fagyasztotta be. A nemzetközi segélyektől függő gazdaság összeomlott, a köztisztviselők hónapok óta nem kapnak fizetést, az államkincstár pedig nem tudja kifizetni az importot - emlékeztetnek  hírügynökségek. Ezzel párhuzamosan a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank is felfüggesztette afganisztáni tevékenységét, visszatartva a segélyeket és az IMF által augusztusban kibocsátott 300 millió eurós tartalékot. Az ENSZ ügynökségei arra figyelmeztettek, hogy 23 millió afgánt, a lakosság több mint felét, a globális felmelegedés okozta aszály és a gazdasági válság együttes hatása miatt ezen a télen éhínség fenyegeti. Az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében azt írta:

az a legjobb módja a tömeges elszegényedés elkerülésének Afganisztánban, ha egy erre létrehozott program keretében évente 300 millió dollár készpénzt osztanak szét a gyermekes családoknak, az időseknek és a fogyatékkal élőknek.

A tárgyaláson az amerikai fél fenntartotta határozott álláspontját az afgán kormány elleni szankciók kérdésében, de kijelentette, hogy lépéseket tesz az afgán nép megsegítésére – nyilatkozta kedden Ned Price amerikai külügyi szóvivő. Az Egyesült Államok emlékeztette a tálibokat arra a vállalásukra, hogy nem engedi meg terrorista szervezetek működését az országban, és garantálja a biztonságos utazást az országot elhagyni kívánó amerikai állampolgárok számára. Felszólított továbbá a 2020 februárjában Afganisztánban elrabolt amerikai állampolgár, Mark Frerichs szabadon bocsátására. A tálibok „pozitívnak” minősítették a dohai tárgyalásokat, és elmondták, hogy Muttaki a katari fővárosban találkozott az Afganisztánban akkreditált japán és német nagykövetekkel is.

Borítókép: a tálibok delegációja részt vesz az Afganisztánról szóló nemzetközi konferencián Moszkvában 2021. október 20-án (Fotó: MTI/EPA/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.