időjárás 3°C Antal, Antónia 2022. January 17.
logo

Humanitárius válságról és emberi jogokról tárgyalt az USA a tálibokkal

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.12.01. 10:29 2021.12.01. 13:16
Humanitárius válságról és emberi jogokról tárgyalt az USA a tálibokkal

Az afganisztáni humanitárius válságról és Washington emberi jogi aggályairól tárgyalt az Afganisztánban hatalomra került tálibok magas rangú képviselőivel Katarban az Egyesült Államok küldöttsége – közölte kedden az amerikai külügyminisztérium.

A Thomas West különmegbízott vezette delegáció ígéretet tett arra, hogy továbbra is támogatja az ENSZ erőfeszítéseit a térségbeli humanitárius problémák megoldására.

A tálib kormány képviseletében Amír Hán Muttaki külügyminiszter vett részt a tárgyaláson. A megbeszélésen az amerikai küldöttség hangot adott  az afganisztáni emberi jogi visszaélésekről szóló jelentések miatti aggodalmainak, és sürgette, hogy a tálibok tegyenek meg mindent valamennyi afgán lakos jogainak védelmében. Az amerikai fél ismételten kérte azt is, hogy a tálib vezetés tartson ki az általános amnesztia terve mellett, és tegyen további lépéseket olyan kormányzat kialakítására, amelyben a társadalom minél szélesebb rétegei képviseltetik magukat. Az amerikai tárgyalók kiálltak a lányok és nők joga mellett az oktatáshoz, sürgetve, hogy a tálibok tartsák magukat erre vonatkozó vállalásaikhoz. A tálibok ezzel kapcsolatban – az amerikai közlemény szerint – nyitottnak mutatkoztak az együttműködésre a nemzetközi közösséggel, és üdvözölték azokat a nemzetközi erőfeszítéseket, amelyek a lányok oktatásba történő bekapcsolódásának ellenőrzését célozzák. Abdul Kahar Balkhi afgán külügyi szóvivő a Twitteren azt írta:

a két delegáció politikai, gazdasági, közegészségügyi, oktatási és biztonsági kérdéseket, valamint a szükséges banki és kincstári szolgáltatások biztosítását vitatta meg.

Az afgán küldöttség ismételten sürgette az afganisztáni pénzeszközök befagyasztásának feltétel nélküli feloldását, a feketelisták és szankciók megszüntetését, egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy a humanitárius kérdéseket válassza el a politikától – írta a szóvivő.

Washington az afgán központi bank mintegy 9,5 milliárd dollárnyi számláját fagyasztotta be. A nemzetközi segélyektől függő gazdaság összeomlott, a köztisztviselők hónapok óta nem kapnak fizetést, az államkincstár pedig nem tudja kifizetni az importot - emlékeztetnek  hírügynökségek. Ezzel párhuzamosan a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank is felfüggesztette afganisztáni tevékenységét, visszatartva a segélyeket és az IMF által augusztusban kibocsátott 300 millió eurós tartalékot. Az ENSZ ügynökségei arra figyelmeztettek, hogy 23 millió afgánt, a lakosság több mint felét, a globális felmelegedés okozta aszály és a gazdasági válság együttes hatása miatt ezen a télen éhínség fenyegeti. Az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében azt írta:

az a legjobb módja a tömeges elszegényedés elkerülésének Afganisztánban, ha egy erre létrehozott program keretében évente 300 millió dollár készpénzt osztanak szét a gyermekes családoknak, az időseknek és a fogyatékkal élőknek.

A tárgyaláson az amerikai fél fenntartotta határozott álláspontját az afgán kormány elleni szankciók kérdésében, de kijelentette, hogy lépéseket tesz az afgán nép megsegítésére – nyilatkozta kedden Ned Price amerikai külügyi szóvivő. Az Egyesült Államok emlékeztette a tálibokat arra a vállalásukra, hogy nem engedi meg terrorista szervezetek működését az országban, és garantálja a biztonságos utazást az országot elhagyni kívánó amerikai állampolgárok számára. Felszólított továbbá a 2020 februárjában Afganisztánban elrabolt amerikai állampolgár, Mark Frerichs szabadon bocsátására. A tálibok „pozitívnak” minősítették a dohai tárgyalásokat, és elmondták, hogy Muttaki a katari fővárosban találkozott az Afganisztánban akkreditált japán és német nagykövetekkel is.

Borítókép: a tálibok delegációja részt vesz az Afganisztánról szóló nemzetközi konferencián Moszkvában 2021. október 20-án (Fotó: MTI/EPA/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko)