Másfél nap alatt megduplázódhat az omikron-fertőzöttek száma

A variáns 89 országban van jelen. Rekordot döntött a betegek száma az Egyesült Királyságban. A holland kormány szombat este jelentett be sürgős intézkedéseket.

Magyar Nemzet
2021. 12. 18. 19:03
null
London, 2021. december 14. A koronavírus elleni oltás felvételére váró emberek sorakoznak a londoni St. Thomas Kórház elõtt 2021. december 14-én. A kormány az elõzõ napi hatállyal felszólította a munkába járókat, hogy a koronavírus új változatának, az omikronnak a felbukkanása miatt lehetõleg otthonról dolgozzanak, ugyanakkkor sokan állnak sorban az oltópontoknál az emlékeztetõ oltásért, hogy védekezzenek az új mutánssal szemben. MTI/EPA/Andy Rain Fotó: Andy Rain
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez idáig 89 országban jelentették az omikron vírusvariánst az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közleménye szerint, amelyben a járvány erőteljesebb terjedésére is rámutatnak: másfél-három napon belül gyakorlatilag megduplázódik az új fertőzöttek száma még azokban az országokban is, ahol magas az átoltottsági arány. A szervezet november 26-án – nem sokkal az első omikron okozta megbetegedést követően – „aggodalomra okot adónak” nevezte a variánst, azonban közel egy hónappal később is rengeteg a kérdőjel a szakértőkben a mutációt illetően. Nem tudni például, hogy mennyire súlyos megbetegedést okoz, és hogy miért terjed gyorsan az oltottak körében is.

Nincsenek még egyértelmű kimutatások arra, hogy a vakcinák hogyan befolyásolják az omikront

– idézte a Reuters hírügynökség a szervezet közleményét.

A WHO egyúttal arra is figyelmeztetett, hogy a megbetegedések számának gyors emelkedése a kórházak túlterheltségét okozhatja.

Példaként az Egyesült Királyságot és a Dél-afrikai Köztársaságot említik, ahol a kórházban ápoltak száma is egyre magasabb, emiatt nem kizárt, hogy az egészségügyi rendszer összeomlik.

London szombaton több mint tízezer olyan fertőzöttről számolt be, akik esetében kimutatták az omikron vírusvariánst, pénteken egyúttal rekordszámú megbetegedést jelentettek a hatóságok: a 92 ezret is meghaladta az új esetek száma. A főváros polgármestere, Sadiq Khan közölte, aggódik a londoni fertőzöttek száma miatt, és még az egészségügy létszámhiánya is okozhat problémát. A BBC brit közmédia-értesülései szerint 1534 Covid-beteget ápolnak kórházakban – ez az érték 28,6 százalékkal több, mint az előző héten –, és naponta körülbelül kétszázzal növekszik a kórházi ellátásra szorulók száma. Szakértők úgy vélik, ha az országban nem vezetnek be szigorúbb korlátozásokat, naponta háromezren is kórházba kerülhetnek.

– Az omikron villámgyorsan terjed Európában, és valószínűleg jövő év elejére dominánssá válik Franciaországban

– figyelmeztetett pénteken Jean Castex francia miniszterelnök.

A kormányfő néhány órával azelőtt hívta fel a figyelmet az egyre súlyosabb járványhelyzetre, hogy Párizs szigorú beutazási szabályokat jelentett be az Egyesült Királyságból érkezőkre. Olivier Véran francia egészségügyi miniszter szerint megvan az esélye annak, hogy az új fertőzések mintegy tíz százalékáért az omikron vírusvariáns a felelős. A francia hatóságok az elmúlt napokban felgyorsították az oltási kampányt, és sürgetik az oltottakat, hogy az emlékeztető oltást is vegyék fel a karácsonyi ünnepek előtt. A közel 68 milliós lakosság 72 százaléka két oltást, 24,2 százaléka pedig már három oltást kapott. – Elfogadhatatlan, hogy néhány millió oltásellenes egy egész ország életét sodorja veszélybe – hangsúlyozta Castex.

Európa más országaiban sem javul a járványhelyzet, Montenegróban szombaton azonosították a koronavírus omikron változatát, egyszerre öt fertőzöttet vettek nyilvántartásba egy családban, ők Dél-Afrikából tértek haza. A beszámolók szerint a fertőzöttek jól vannak, csak enyhe tünetek jelentkeztek náluk, és folyik a kontaktkutatás. 

A dán kormány a rekordszámú koronavírus-fertőzött és az omikron variáns megjelenése miatt bezárja a kulturális létesítmények túlnyomó részét, valamint további korlátozásokat vezet be az éjszakai életre vonatkozóan. – Korlátoznunk kell a tevékenységünket, a társadalmi kapcsolatainkat – mondta pénteken Mette Frederiksen miniszterelnök. Az intézkedés értelmében a színházak, a mozik és a koncerttermek sem fogadhatnak nézőket, és a tervek szerint a korlátozást kiterjesztik a vidámparkokra, a kongresszusi termekre, valamint a múzeumokra is. A korlátozások vasárnap reggel lépnek érvénybe, és egyelőre négy hétig tartanak. A rekordszámú napi új fertőzött miatt a kormány felgyorsította az emlékeztető oltások beadását, engedélyezte a Merck Covid–19 elleni gyógyszerének alkalmazását a súlyos megbetegedések esetében, valamint engedélyezte az 5 és 15 év közötti korosztály oltását is.

Koronavírus elleni oltásra várakozó férfi egy bécsi oltóközpontban. Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda

A bécsi kormány szintén a szigorítás mellett döntött: december 20-tól szigorúbb beutazási feltételek lesznek érvényben, hogy meg lehessen fékezni az omikron variáns terjedését. A korlátozások értelmében hétfőtől az úgynevezett 2G-szabály alapján csakis a védőoltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek (geimpft, genesen) utazhatnak be Ausztriába, ők is csak akkor, ha fel tudnak mutatni egy friss, negatív PCR-tesztet vagy a harmadik oltást igazoló iratot, különben karanténba kell vonulniuk. A karantént egyébként egy, a beutazást követően elvégzett negatív PCR-teszttel ki lehet váltani.

– A szigorúbb beutazási korlátozások nagy kihívásokat jelentenek mindenekelőtt azok számára, akik a karácsonyi ünnepek alatt külföldre utaznak. Ugyanakkor ezek a szabályok éppen a jelenlegi helyzetben szükségesek, hogy gátat tudjunk szabni az omikron terjedésének Ausztriában

– jelentette ki Wolfgang Mückstein egészségügyi tárcavezető. A szomszédos országban eddig 80 esetben mutatták ki az omikront.

Szombat este Mark Rutte holland miniszterelnök is közölte, vasárnap reggeltől ismét „kemény” lezárások lesznek érvényben az omikron terjedésének korlátozása érdekében. Az intézkedések értelmében a nem alapvető fontosságú árucikkeket forgalmazó kereskedelmi egységek január közepéig zárva tartanak. A szupermarketek, pékségek, drogériák, gyógyszertárak, bankok a következő hetekben is nyitva maradhatnak, míg az éttermekben elvitelre lehet ételt rendelni. A lezárásokat várhatóan január közepén oldják fel. Az oktatási intézményeknek január 9-ig kell zárva tartaniuk, a kabinet a jövő hónap első hetében dönt arról, hogy ezután újraindulhat-e a jelenléti oktatás. A sportközpontokat is bezárják, a sportmérkőzések közönség nélkül tarthatók meg. A kültereken edzeni 17 év felett esetleg párban lehet, betartva az előírt 1,5 méteres távolságtartási szabályt.

– Ismét rossz karácsonyra kell számítani, de már korábban is bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk ezt megfelelően kezelni. Meg vagyok győződve arról, hogy most is sikerül átvészelni ezt az időszakot

– hangsúlyozta beszédében Rutte.

Borítókép: A koronavírus elleni oltás felvételére váró emberek sorakoznak a londoni St. Thomas Kórház előtt 2021. december 14-én (Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.