A frontvonalon élő ukránok nem számítanak Moszkva támadására

A nyugati háborús retorika ellenére az ország lakossága nem aggódik az esetleges orosz invázió miatt.

2022. 01. 20. 13:05
null
Donyeck, 2022. január 3. Ukrán katona a kelet-ukrajnai Donyeck közelében húzódó frontvonalnál, a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok és az ukrán kormányerõk közötti összecsapások egyik helyszínén 2022. január 2-án. Az Oroszországgal határos ukrajnai Luhanszk és Donyeck megyében 2014 márciusa óta dúl kisebb-nagyobb intenzitású fegyveres konfliktus. MTI/AP/Andriy Dubchak Fotó: Andriy Dubchak Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

− Úgy gondolom, be fognak vonulni − mondta Joe Biden amerikai elnök szerdai sajtótájékoztatóján, utalva egy lehetséges orosz invázióra Ukrajna kapcsán. Az elnök később a helyzetet a II. világháború előestéjével vonta párhuzamba, szerinte hasonlóan kiélezett a szituáció az ukrán fronton, mint 1939-ben volt, amikor is Németország lerohanta Lengyelországot.

Ennek ellenére az ukrán átlagemberek − főként azok, akik az ország lövészárkokkal végigszántott keleti részén élnek − nem tartanak az oroszok esetleges támadásától.

A 71 éves Valentyina Dzjuba és lánya, Galina a frontvonal közvetlen közelében lakik, a 2015-ben csatatérré vált Marjinka városának szélén. A szomszédságból már mindenki elmenekült vagy elesett a harcokban, Valentyina háza pedig élelmiszerraktárként és menedékként szolgál esetleges légicsapások elől. Ennek ellenére az ukrán asszony egyáltalán nem tartja valószínűnek, hogy Oroszország jelen helyzetben megtámadná Ukrajnát. 

− Nem tennék meg, mivel a katonák, akik beásták magukat a lövészárkokba, egyik oldalon sem akarnak meghalni

− mondta a Bloomberg amerikai hírportálnak Galina. − Putyin tudja, hogy sok orosz él itt. Ma Ukrajnának nevezzük, de régebben a Szovjetunió részei voltunk − teszi hozzá a 41 éves nő.

Az ukrán lakosság alapvetően nyugodt, nem uralkodik pánikhangulat annak ellenére sem, hogy az amerikai és ukrán hírszerzés folyamatosan az orosz invázió veszélyével fenyeget. 

− Már százszor hallottuk ezt, általában csak túlzott felhajtás

− fogalmazott a The Guardian brit napilapnak a kijevi Olja Szimbirova. Ez a nyugalom a frontvonalhoz közeledve egyre erősebbé válik. Ezt mutatja az is, hogy egy friss felmérés szerint az ország népességének 54 százaléka áll ki a NATO-csatlakozás mellett, 

azonban a keleti országrészekben a legalacsonyabb a társulni vágyók aránya.

Az ukrán katonák sem gondolkodnak másképp. A Szabad Európa Rádió hírportáljának tavaly év végi cikkéből kiderül, a front biztonságáért felelős harcosok nem tapasztalnak semmi szokatlant.

− A legfőbb ok, amiért senki nem hisz a támadásról szóló híreknek, az ukrán vezetés folytonos hazugságai

− fejtette ki a frontvonalon szolgáló Irina. − Amikor megválasztották, az elnök azt ígérte, egy héten belül véget vet a háborúnak. Két évvel később még mindig ugyanott tartunk − tette hozzá. Mások szerint az orosz fél nincs felkészülve az invázióra. − Nincsenek tábori kórházaik, üzemanyag-tárolóik, nincs elég bevethető katonájuk és harcjárművük a területen − érvel az orosz támadás ellen a határon állomásozó Vlad. Hozzátette:

− Legalább három-négyszázezer katonára lenne szükségük, ehhez képest jelenleg mindössze százezer körüli a számuk.

Borítókép: Ukrán katona a kelet-ukrajnai Donyeck közelében húzódó frontvonalnál, a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok és az ukrán kormányerők közötti összecsapások egyik helyszínén 2022. január 2-án. (Fotó: MTI/AP/Andriy Dubchak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.