Abszolút többséget szereztek a portugál szocialisták

A lakosság a járvány ellenére értékeli a gazdasági stabilitást és a költségvetési fegyelmet.

2022. 01. 31. 10:11
SANTOS DA COSTA, António Luís
Lisszabon, 2022. január 31. António Costa portugál miniszterelnök, a portugál Szocialista Párt fõtitkára támogatóinak int Lisszabonban 2022. január 30-án, miután pártja megnyerte az elõrehozott parlamenti választásokat. MTI/AP/Armando Franca Fotó: Armando Franca
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abszolút többséget szerzett a vasárnapi portugál választásokon a Szocialista Párt, amely 41,7 százalékos eredménnyel 117 mandátumot fog szerezni a 230 fős parlamentben. Ez hatalmas siker a Portugáliát 2015 óta irányító António Costának, aki az előző parlamenti ciklusban a marxista Baloldali Blokk és a Kommunista Párt külső támogatására szorult ahhoz, hogy a törvények elfogadtatása során többséggel rendelkezzen.

Éppen e két radikális párt ellenállása vezetett a kormány tavalyi bukásához.

Az ellenzéki jobboldallal összefogva ugyanis elutasították a szocialista kisebbségi kormány idei évre vonatkozó költségvetését, ezért az államfő feloszlatta a parlamentet és kiírta az új választásokat. A baloldali pártok nagyobb keretet akartak a szegénység elleni intézkedésekre és az egészségügyi rendszerre, valamint a munkaügyi törvények javítására. A baloldali kritikákra reagálva a költségvetési fegyelem híveként ismert Costa hangsúlyozta, hogy elérték a pénzügyileg megvalósítható határt.

A portugálok megerősítették, hogy a Szocialista Pártot további négy évig kormányon akarják tartani. Stabilitást, kiszámíthatóságot, biztonságot akarnak

 – mondta győzelmi beszédében António Costa.

A két kisebb baloldali párt népszerűségvesztést szenvedett el, a voksok kevesebb, mint 5 százalékát szerezték meg, a Kommunista Párt így csupán 6, a Baloldali Blokk 5 mandátumot kapott. A szocialisták legnagyobb ellenfele és váltópártja, a Szociáldemokrata Párt – amely nevével ellentétben jobbközép irányultságú – valamelyest javított legutóbbi eredményén, de a mostani szereplésük csupán 29,3 százalékos támogatottságot produkált.

Mindeközben a harmadik legerősebb párttá lépett elő 7,2 százalékkal a 2019-ben alakult Chega (Elég volt!), amely kampányának központjában a bevándorlásellenesség és a korrupció elleni harc szerepelt.

Ez az eredmény 12 mandátumot jelent. A Chega feltűnése és megerősödése azért is jelentős pillanat a portugál történelemben, mert a katonai diktatúrát követően 1976-ban megtartott első demokratikus választások óta (2019-ig) nem volt radikális jobboldali képviselője a parlamentnek.

A Portugáliáról szóló elemzések szerint az a tény, hogy a korábbinál magasabb, 57 százalékos részvételi arány mellett ilyen magabiztos többséggel újraválasztották Costát, annak szól, hogy a 2008–2009-es világválság hatására drámaian visszaesett gazdaságot stabilizálni tudta, a költségvetési hiányt lefaragta, a GDP 2019-re pedig 2,7 százalékos növekedését ért el. Noha a koronavírus-járvány súlyos csapást mért Portugáliára, 2020-ban 8,4 százalékos GDP-csökkenés történt, az emberek láthatólag megbíznak a szocialistákban. Az AFP hírügynökség elemzése rámutat arra, hogy a lakosság közel 90 százaléka beadatta magának a koronavírus elleni oltás mindkét adagját, s már majdnem a lakosok fele felvette a harmadik, emlékeztető oltást is.

Baloldalisága ellenére António Costa megtalálta a hangot Orbán Viktor miniszterelnökkel is.

A 2020 júliusában folytatott tárgyalásaik után a magyar kormány álláspontjával egyetértve a portugál miniszterelnök kijelentette: az uniós kifizetések nem köthetők homályos, politikailag motivált jogállamisági kritériumokhoz.

Borítókép: António Costa portugál miniszterelnök, a portugál Szocialista Párt főtitkára támogatóinak int Lisszabonban 2022. január 30-án, miután pártja megnyerte az előre hozott parlamenti választásokat. (Fotó: MTI/AP/Armando Franca)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.