Berlin bevándorlók százezreivel pótolná a munkaerőhiányt

Az alacsony születésszám és az elöregedő társadalom egyre súlyosabb gondokat okoz Németországban. Berlin azonban nem a családok számára kedvező politikával, hanem a migráció ösztönzésével akarja megoldani a problémát: évente több százezer bevándorlót csábítanának az országba a munkaerő pótlására.

2022. 01. 22. 6:50
Hubatsch, Claudia
Potsdam, 2016. prilis 14. Claudia Hubatsch nmettanr intenzv nyelvtanfolyamot tart 2016. prilis 14-n a Potsdami Egyetem egyik eladtermben olyan meneklteknek, akik a kpzst kveten tanrknt szeretnnek elhelyezkedni Nmetorszgban. A szriai s egyb hbors vezetbl rkezett menekltek nyelvi kpzse prilis 11-n kezddtt az szakkeleti nagyvrosban a nmet kormny integrcis programja keretben. (MTI/EPA/Klaus-Dietmar Gabbert) Fotó: KLAUS-DIETMAR GABBERT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évente négyszázezer szakmunkást csábítana Németországba az új kormány az elöregedő társadalom miatt fellépő munkaerőhiány kezelésére. Több kulcsfontosságú ágazatot ugyanis olyan mértékben sújt a munkavállalók hiánya, hogy az hatással lehet az ország működésére, miközben Berlin a pandémia utáni helyreállítással küzd. 

– A szakképzett munkaerő hiánya olyan súlyos problémává vált, hogy drámaian lelassítja a gazdaságunkat – számolt be róla a WirtschaftsWoche üzleti magazinnak adott interjújában Christian Dürr, a liberális Szabaddemokrata Párt (FDP) parlamenti frakciójának vezetője. 

– Az idősödő munkaerőből adódó problémát csak modern bevándorlási politikával tudjuk szabályozni. A lehető leggyorsabban el kell érnünk a kitűzött célunkat a négyszázezer szakképzett munkavállaló bevonzásáról – tette hozzá a politikus.

A Német Gazdaságkutató Intézet becslései szerint a németországi munkavállalók száma idén több mint háromszázezerrel csökkenhet, mivel többen mennek nyugdíjba, mint ahányan belépnek a munkaerőpiacra. Az új munkavállalók és a nyugdíjasok száma közti különbség pedig várhatóan több mint hatszázötvenezer főre nőhet 2029-re, ami azt jelentené, hogy nagyjából ötmillió fő lesz a munkaképes korúak hiánya 2030-ra. 

Az alacsony születési ráta egyébként évtizedek óta problémát jelent az országban, a munkaerő-állomány csökkenése pedig időzített bomba az állami nyugdíjrendszer számára, hiszen egyre kevesebb munkavállalóra hárul a nyugdíjasok ellátása

– írta a Reuters hírügynökség. 

– Ahhoz, hogy a demográfiai változások ellenére is fenn tudjuk tartani a nyugdíjrendszert, arra lenne szükség, hogy egy nő legalább két gyermeket szüljön élete során. A nem migrációs hátterűek azonban többnyire csak egy gyermeket vállalnak

– érvelt a bevándorlás mellett korábban Herbert Brücker, a Berlini Empirikus Integráció és Migrációs Kutatások Intézetének igazgatója.

A szociáldemokratákból (SPD), a Zöldekből és a liberálisokból álló új német kormány már a koalíciós megállapodásába belefoglalta, hogy 12 euróra emelné a minimális órabért, valamint pontalapú bevándorlási rendszert vezetne be annak érdekében, hogy megkönnyítse az Európai Unión kívülről érkező munkavállalók elhelyezkedését. Olaf Scholz kancellár hangsúlyozta: a kanadai mintán alapuló pontrendszer kizárólag kiegészítése lenne a meglévő bevándorlási szabályozásoknak, vagyis nem helyettesítené azokat. „Németország kapui már nyitva állnak azok előtt, akik bizonyítani tudják, hogy van diplomájuk vagy szakképesítésük. Ha nem ezt a meglévő rendszert akarják szigorítani, egy további pontrendszer csak arra a bevándorlócsoportra vonatkozhatna, amelynek képesítését egyelőre nem fogadják el Németországban” – írta elemzésében a WirtschaftsWoche. A cikk szerzője hozzátette: 

Németország így is a világ egyik legnyitottabb országa a szakképzett munkavállalók számára.

A szociáldemokratákhoz közel álló Friedrich Ebert Alapítvány tanulmányában rávilágított,  Németországban 2013 és 2020 között 75 százalékos növekedéssel négymillióra emelkedett azoknak a munkavállalóknak a száma, akiknek nincs német állampolgárságuk. Tavaly a hivatásos sofőrök mintegy 23 százaléka külföldi volt, ez körülbelül 132 ezer főnek felel meg. Ezenkívül minden harmadik pincér, barista vagy szakács külföldi, az egészségügyben pedig egy a tíz arányban vannak jelen azok, akiknek nincs német állampolgárságuk. A tanulmány szerzői mindebből azt a következtetést vonták le, hogy a szakképzett munkaerő elől el kell hárítani a még fennálló akadályokat, és fel kell gyorsítani a folyamatot, amely megkönnyíti a bevándorlók képesítésének elfogadását.

Borítókép: Intenzív nyelvtanfolyamot tartanak a Potsdami Egyetem egyik előadótermében olyan menekülteknek, akik a képzést követően tanárként szeretnének elhelyezkedni Németországban (Fotó: MTI/EPA/Klaus-Dietmar Gabbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.