Együttes ülést tartott a bolgár és az északmacedón kormány

A felek az elmúlt években félretett kérdéseket tárgyalják meg.

Forrás: MTI2022. 01. 25. 16:57
PETKOV, Kiril
Szkopje, 2022. január 18. Az egynapos hivatalos látogatáson Észak-Macedóniában tartózkodó Kiril Petkov bolgár (b) és Dimitar Kovacevszki észak-macedóniai miniszterelnök a szkopjei tárgyalásait követõ közös sajtóértekezleten 2022. január 18-án. MTI/AP/Borisz Grdanoszki Fotó: Borisz Grdanoszki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közösen ülésezett kedden Szófiában a bolgár és az északmacedón kormány, hogy javítson a kétoldalú kapcsolatokon, amelyek annyira feszültek voltak, hogy Bulgária 2020-ban megvétózta balkáni szomszédja és az Európai Unió közötti csatlakozási tárgyalások megkezdését.

A szófiai kormányülésre egy héttel azután került sor, hogy Kiril Petkov bolgár kormányfő Észak-Macedóniába látogatott, és megállapodott szkopjei kollégájával, Dimitar Kovacsevszkivel, hogy közösen dolgoznak a nézeteltérések tisztázásán. A két miniszterelnök Szófiában megerősítette eltökéltségét a kapcsolatok javítására, hangsúlyozva, hogy a párbeszéd mindkét fél érdeke. Petkov kijelentette, hogy a jószomszédi viszony állt a tárgyalások középpontjában.

– Ismét elővesszük az elmúlt években félretett kérdéseket

 –mondta. – Sok mindenről kell tárgyalnunk, de remélem, hogy gyorsan haladunk majd.

Petkov és Kovacsevszki bejelentette, hogy öt munkacsoportok hoznak létre az olyan kérdések megvitatására, mint a kereskedelem, a befektetések és a határon átnyúló infrastruktúra. A két szomszédos ország között jelenleg nincsen vasúti és légi összeköttetés. Kovacsevszki megjegyezte, hogy a konkrét eredmények segítik az embereket, hogy felismerjék az együttműködés és a párbeszéd előnyeit.

Jugoszlávia szétesésekor Bulgária volt az első ország, amely elismerte Észak-Macedónia függetlenségét 1992-ben, azóta azonban Szófia és Szkopje évtizedeken át vitában állt történelmi és nyelvi kérdések miatt. Bulgária 2020-ben blokkolta Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését. Szófia jelezte: a vétó addig tart, amíg szomszédja nem ismeri el a macedónok történelmi és nyelvi kötődéseit Bulgáriához.

Szófia a döntést azzal indokolta, hogy Szkopje nem tartotta tiszteletben a 2017-ben aláírt megállapodás egyes részeit, különös tekintettel a közös múltra és nyelvre vonatkozó cikkeket. Előzőleg Szkopjénak Görögországgal kellett rendeznie a vitáját, az ország nevét Macedóniáról Észak-Macedóniára változtatva, Athén ezután vonta vissza 2018-ban az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdésére vonatkozó vétóját.

A hat nyugat-balkáni állam – Albánia, Bosznia és Hercegovina, Koszovó, Montenegró, Észak-Macedónia és Szerbia – az európai integráció különböző szakaszában vannak. Az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Franciaország európai ügyekért felelős külügyi államtitkára, Clément Beaune decemberi szófiai látogatásán hangsúlyozta, hogy Párizs támogatja a két ország közötti érintkezések újrafelvételét.

Borítókép: Az egynapos hivatalos látogatáson Észak-Macedóniában tartózkodó Kiril Petkov bolgár (b) és Dimitar Kovacsevszki észak-macedóniai miniszterelnök a szkopjei tárgyalásait követő közös sajtóértekezleten 2022. január 18-án (Fotó: MTI/AP/Borisz Grdanoszki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.