Fél évig ünneplik II. Erzsébet platina jubileumát

Pudingkészítő versennyel startolt hétfőn II. Erzsébet angol királynő uralkodásának hetvenedik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat. Továbbá utcabálok, világsztárokat felvonultató koncertek, parádék, a királynő otthonának meglátogatása szórakoztatja majd az úgynevezett platina jubileum résztvevőit.

Mártonffy Attila
2022. 01. 11. 6:30
II. ERZSÉBET
Windsor, 2019. december 24. 2019. december 24-én közreadott kép: II. Erzsébet brit királynõ a windsori kastélyban, az alattvalóihoz intézett televíziós karácsonyi üzenet felvételén. MTI/EPA/PA pool/Steve Parsons Fotó: Steve Parsons
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pudingkészítő verseny lényege, hogy az alkalmi szakácsok minél különösebb, érdekesebb, ízletesebb új recepttel álljanak elő. A verseny győzteseit előkelő ítészek, séfek választják majd ki, s az első helyezett receptjét közzé is teszik. Magát a készterméket pedig a június 2. és 5. közötti, munkaszüneti napokkal megspékelt hosszú hétvégén lehet majd megkóstolni, az ünnepségsorozat csúcspontján, a Big Jubile-en. A platinapuding-verseny egyébként a hagyományos királyi étrendhez köthető; az elfogyasztandó ételek közé tartozik még például a koronázási csirke, amelyet 1952-ben álmodtak meg, továbbá számos finomság. 

Bár a királynő 1952. február 6-án lépett trónra (s a korona csak a következő évben került a fejére), a fő ünneplést és megemlékezést – akár csak az arany és a platina évfordulók esetében – június első hetében tartják a jobb időjárás reményében.

 Ebben a csúcsidőszakban a csapszékek éjjel egyig tarthatnak nyitva.

Május 12. és 15. között színpompás előadások fogják szórakoztatni a nagyérdeműt, többek között egy másfél órás lovasbemutató a Windsor-kastélyban, amelyen ötszáz ló és ezer szereplő végigviszi a nézőket az I. Erzsébettől (1533–1603) napjainkig tartó brit történelmen. Június 2-án teljes értékű katonai díszszemlét (Trooping the Colour) tartanak, az elsőt a pandémia kitörése óta. A látványosságon 1400, különböző színű egyenruhába öltözött katona, kétszáz ló és négyszáz zenész szórakoztatja majd a szemlélőket. 

Ugyanezen a napon Egyesült Királyság-szerte több mint 1500 helyen gyújtanak örömtüzet. Első ízben a Nemzetközösség országainak fővárosaiban is fellobbannak a lángok. 

Június 3-án a királynő uralkodását köszöntő hálaadási istentiszteletet tartanak a Szent Pál-székesegyházban. Június 4-én következik a Platina parti a Buckingham-palotában, amelyen világsztárokat felvonultató élő koncert kápráztatja majd a közönséget. A fényes partin bárki részt vehet, akit februárban sorshúzással kiválasztanak. Június 5-én ejtik meg a „nagy jubileumi ebédet” utcabálokon az Egyesült Királyság városaiban. Június 5-én nagy látványosság lesz a Buckhingam-palota környékén: Nagy-Britannia és a Nemzetközösség tagállamaiból ötezer ember tart majd bemutatót szűkebb pátriájáról. Pompa és ceremónia fogja uralni az eseményt, amelyen utcai, cirkuszi és színházi művészek lépnek fel színpompás gúnyában, csúcsmodern vizuális technikával vegyítve. A kis- és középiskolások is kitesznek magukért: képekben, rajzokban kell kifejezniük a következő hetven évről szóló reményeiket. A kiválogatott alkotásokat selyem zászlókra erősítik, ezeket középiskolások fogják vinni.

II. Erzsébet a leghosszabb ideje regnáló brit uralkodó és egyben legrégebb óta trónon lévő nő a világon. Ha a férfi uralkodókat is beszámítjuk, a brit királynő a negyedik helyet foglalja el a szuverén államok globális listáján XIV. Lajos francia és IX. Ráma thaiföldi király, valamint II. János lichtensteini herceg után. Ha a függő államokat is tekintetbe vesszük, akkor 82 éves uralkodói periódusával II. Sobhuza, Szváziföld királya viszi a prímet. II. Erzsébeten kívül hosszasan regnált még:

  1. Viktória (63) 1837–1901
  2. III. György (60) (1760–1820)
  3. VI./I. Jakab skót és angol király (58) 1567–1625
  4. III. Henrik (56) 1216–1272
  5. III. Eduárd (50) 1327–1377
  6. I. Erzsébet (45) 1558–1603

Borítókép: 2019. december 24-én közreadott kép: II. Erzsébet brit királynő a windsori kastélyban, az alattvalóihoz intézett televíziós karácsonyi üzenet felvételén. (Fotó: MTI/EPA/PA pool/Steve Parsons)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.