Lapozó: A koronavírus hosszú távú mellékhatásairól készítettek felmérést Olaszországban

Afgán sátortábort számoltak fel a párizsi régióban · A vészhelyzet lezárását sürgetik az olasz kormányzók · Az oltatlan betegek lekerülnek a transzplantációs várólistáról az USA-ban.

Forrás: MEDIAWORKS–HÍRCENTRUM2022. 01. 27. 15:00
Guipry, 2022. január 7. Az NG Biotech francia startup társaság üzeme a nyugat-franciaországi Guipryben 2022. január 7-én. Az innovatív cég többféle koronavírus-szûréshez való tesztkészletet gyárt, otthoni és orvosi használatra egyaránt. Mivel Franciaországban európai csúcsokat dönt az új fertõzöttek száma, a gyártók teljes kapacitással dolgoznak, hogy gyõzzék kielégíteni a tesztek iránti hatalmas igényt. MTI/AP/Jeremias Gonzalez Fotó: Jeremias Gonzalez
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Afgán sátortábort számoltak fel a párizsi régióban

A Párizs közvetlen szomszédságában fekvő Seine-Saint-Denis megyében egy csaknem kétszáz fős illegális migránstábort számoltak fel a hatóságok szerda délelőtt. A bevándorlók által egyébként is sűrűn lakott településen, Pantin-ben, az Ourcq-folyó két partján vertek sátrat a többségében afgán migránsok. A táborban 162 egyedülálló felnőtt férfi és 18 család tartózkodott. A párizsi régió és Seine-Saint-Denis megye prefektusai a migránsokat a saját körzetükben lévő szállásokra szállították.

A prefektúrák közleménye szerint a családokat és az egyedülálló férfiakat is „szociális átvilágításnak” vetik alá, hogy felmérjék, milyen szociális támogatásra van szükségük, illetve mire jogosultak, valamint a prefektúrák megszervezik a migránsok egészségügyi ellátását is: antigén gyorsteszteket osztottak, a fertőzötteket pedig a kifejezetten a koronavírusos migránsok számára fenntartott szállásokra viszik majd.

Forrás: Bfmtv.com, Facebook.com

A vészhelyzet lezárását sürgetik az olasz kormányzók

Az olasz tartományok kormányzói megelégelték a Mario Draghi vezette kormány kaotikus járványügyi rendeleteit. A jelen állás szerint március 31-ig tart Olaszországban az egészségügyi vészhelyzet, jelenleg a járványügyi helyzet lassú javulása tapasztalható. Az állampolgárok a bürokrácia csapdájába szorultak a kaotikus protokollok és sokszor felesleges rendeletek miatt. „Elérkezett az egyszerűsítés és a normalizálás ideje” – üzenik egyhangúlag a kormányfőnek a tartományok vezetői. „Fölösleges a vészhelyzet súlyosságát jelző színek bevezetése a tartományokban. Elég a tünetmentesek felügyeletéből és a beoltott diákok távoktatásba űzéséből, itt az ideje, hogy fokozatosan visszatérjünk a normalitáshoz” – vallják a kormányzók. Miközben a politikai elit a köztársaságielnök-választásra koncentrál, addig az olasz kormányzók a vészhelyzet lezárásának felgyorsításáról tárgyalnak. Írásos felszólításban fordulnak a római kormány tagjaihoz, hogy figyelembe véve a javuló járványügyi tendenciát segítsék az ország újraindítását.

Forrás: Ansa.it

Az oltatlan betegek lekerülnek a transzplantációs várólistáról az USA-ban

A Massachusetts állambeli Bostonban található Harvard egyetemi oktatókórház vezetése megerősítette a hírt, hogy a szervátültetésre váró betegek listáján inaktiválták annak a 31 éves amerikai férfinak a kérelmét, aki november óta szívátültetésre várt. DJ Ferguson ugyanis visszautasítja a koronavírus elleni oltóanyag felvételét.

Az amerikai betegségmegelőzési és járványügyi központ (CDC) hivatalos állásfoglalása szerint azonban a szervátültetésekre váró befogadó pácienseknek olyan életvitelt kell folytatniuk, amely a lehetőségekhez képest a legtöbb esélyt biztosítja majd a sikeres szervátültetésre és a műtétet követő időszakban a túlélésre is. A CDC szerint mindennek pedig elengedhetetlen eleme a Covid–19 elleni védőoltás felvétele. Különösen azért, mert a transzplantációra váró betegek immunrendszerét immunszuppresszív gyógyszerekkel nyomják el, hogy csökkentsék a beültetett szerv kilökődésének a veszélyét. A CDC a szervdonorok esetében ugyancsak előírja a védőoltás felvételét.

A koronavírus-járvány óta a várólistáról törölt Ferguson esete nem az első az USA-ban. Korábban már két másik páciens nevét is eltávolították a veseátültetésre kijelölt betegek listájáról, ugyancsak a koronavírus elleni vakcinák elutasítása miatt.

Forrás: Rt.com

A koronavírus hosszú távú mellékhatásairól készítettek felmérést Olaszországban

A koronavírussal fertőzött betegek 60 százalékának még hónapokon keresztül vannak tünetei. Egy olasz tudományos felmérés szerint semmiképpen sem lehet egy tüdőgyulladáshoz hasonlítani a koronavírus-járványt. A felépülés nagyon hosszú ideig, akár hat hónapig is eltarthat. A betegségen átesett személyek egyhatoda úgy nyilatkozott, hogy a kórházi kezelés lezárulása után még hosszú ideig légzési nehézséggel, lázzal, köhögéssel, mellkasi fájdalmakkal, egyensúlyzavarral, hányingerrel küszködtek. A koronavírus hosszú távú mellékhatásairól a bolognai Sant’Orsola kórház intenzív osztályának munkatársai készítettek felmérést. A megvizsgált személyek az első hullám időszakában fertőződtek meg és kerültek kórházba. A kutatás célja azon páciensek megnyugtatása volt, akik a kórház elhagyása után is még hosszú ideig tapasztalták a betegség tüneteit.

Forrás: Agi.it

Borítókép: A NG Biotech francia startup társaság üzeme a nyugat-franciaországi Guipryben 2022. január 7-én (Fotó: MTI/AP/Jeremias Gonzalez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.