időjárás -4°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

Nem engednek Brüsszelnek a romániai alkotmánybírák

Pataky István (Marosvásárhely)
2022.01.03. 14:30 2022.01.03. 18:39
Nem engednek Brüsszelnek a romániai alkotmánybírák

Magyarázkodásra kényszerült a Nicolae Ciucă vezette bukaresti kormány, miután a román alkotmánybíróság december végén állásfoglalásban mondta ki Románia alaptörvényének elsőbbségét az európai uniós jog felett.

A taláros testület az Európai Bíróság egyik december közepi ítéletével kapcsolatban mondta ki, hogy az nem hajtható végre az ország alkotmányának módosítása nélkül.

Brüsszel vitája a román alkotmánybírósággal már korábban kezdődött. Tavaly október végén az Európai Bizottság levélben kért magyarázatot a bukaresti kormánytól egy júniusi alkotmánybírósági határozattal kapcsolatban, amely úgyszintén elutasította az uniós jog elsőbbségét a romániai döntéssel kapcsolatban.

Akkori sajtóbeszámolók szerint a brüsszeli jelzés a kötelezettségszegési eljárás megindítását készítette elő Románia ellen.

Nicolae Ciucă miniszterelnök a kialakult helyzettel kapcsolatban néhány nappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy a román alaptörvény nyilvánvalóvá teszi: az európai uniós jog irányadó része Romániára is vonatkozik, érvényesül. A kormányfő azt mondta, csupán egy alkotmánybírósági közleményt fogalmaztak meg december végén, nincs szó hivatalos állásfoglalásról. Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter szerint az általa vezetett tárca, illetve a kabinet álláspontja nem változott az uniós jog elsőbbségére vonatkozóan, s ezt novemberben levélben, decemberben pedig kétoldalú találkozón is közölték Didier Reynders biztossal, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős tagjával.

Varga Attila, a román alkotmánybíróság tagja egy novemberi, kolozsvári konferencián azt mondta, annak ellenére, hogy Románia előszeretettel vesz át államszervezeti megoldásokat a franciáktól, az alkotmány és az alkotmánybíróság tekintetében a német szövetségi esetgyakorlatot részesíti előnyben. Mint fogalmazott, Románia alkotmánybírósága szerint az uniós jognak nem lehet elsőbbsége a tagállami alkotmánnyal, csak a jogszabályokkal szemben, az alaptörvény pedig kimondja, hogy az alkotmánybíróság döntései kötelező érvényűek, azokat egy uniós döntés sem írhatja felül.

Borítókép: Nicolae Ciucă román miniszterelnök (Fotó: EPA/Robert Ghement)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.