Nem engednek Brüsszelnek a romániai alkotmánybírák

Brüsszelnél magyarázkodott Bukarest, miután az alkotmánybíróság kimondta: az alaptörvény elsőbbséget élvez.

Nicolae Ciuca nominated as Prime Minister by Romanian President Klaus Iohannis
epa09536082 Romania's Prime Minister-designate Nicolae Ciuca, assisted by Romania's president Klaus Iohannis (not pictured), delivers a statement shortly after being nominated to form a new cabinet, in Bucharest, Romania, 21 October 2021. Following the collapse of the Citu cabinet on 05 October 2021 due to a no-confidence vote in parliament, and the failure of nominated premier Ciolos to pass his cabinet trough a confidence vote on 20 October, Ciuca was nominated as Prime Minister by Romania's President. Ciuca must pass his cabinet through the parliament procedures, in order to be validated. Nicolae Ionel Ciuca, 54, now acting Defense Minister, is a Romanian politician and retired general of the Romanian Army, who served in Iraq war as Chief of Staff of Romanian forces, and, for a short term, he was leading a caretaker government in December 2020. EPA/ROBERT GHEMENT Fotó: ROBERT GHEMENT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarázkodásra kényszerült a Nicolae Ciucă vezette bukaresti kormány, miután a román alkotmánybíróság december végén állásfoglalásban mondta ki Románia alaptörvényének elsőbbségét az európai uniós jog felett.

A taláros testület az Európai Bíróság egyik december közepi ítéletével kapcsolatban mondta ki, hogy az nem hajtható végre az ország alkotmányának módosítása nélkül.

Brüsszel vitája a román alkotmánybírósággal már korábban kezdődött. Tavaly október végén az Európai Bizottság levélben kért magyarázatot a bukaresti kormánytól egy júniusi alkotmánybírósági határozattal kapcsolatban, amely úgyszintén elutasította az uniós jog elsőbbségét a romániai döntéssel kapcsolatban.

Akkori sajtóbeszámolók szerint a brüsszeli jelzés a kötelezettségszegési eljárás megindítását készítette elő Románia ellen.

Nicolae Ciucă miniszterelnök a kialakult helyzettel kapcsolatban néhány nappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy a román alaptörvény nyilvánvalóvá teszi: az európai uniós jog irányadó része Romániára is vonatkozik, érvényesül. A kormányfő azt mondta, csupán egy alkotmánybírósági közleményt fogalmaztak meg december végén, nincs szó hivatalos állásfoglalásról. Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter szerint az általa vezetett tárca, illetve a kabinet álláspontja nem változott az uniós jog elsőbbségére vonatkozóan, s ezt novemberben levélben, decemberben pedig kétoldalú találkozón is közölték Didier Reynders biztossal, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős tagjával.

Varga Attila, a román alkotmánybíróság tagja egy novemberi, kolozsvári konferencián azt mondta, annak ellenére, hogy Románia előszeretettel vesz át államszervezeti megoldásokat a franciáktól, az alkotmány és az alkotmánybíróság tekintetében a német szövetségi esetgyakorlatot részesíti előnyben. Mint fogalmazott, Románia alkotmánybírósága szerint az uniós jognak nem lehet elsőbbsége a tagállami alkotmánnyal, csak a jogszabályokkal szemben, az alaptörvény pedig kimondja, hogy az alkotmánybíróság döntései kötelező érvényűek, azokat egy uniós döntés sem írhatja felül.

Borítókép: Nicolae Ciucă román miniszterelnök (Fotó: EPA/Robert Ghement)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.