időjárás 18°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Oroszországnak mást jelent Ukrajna, mint Amerikának Afganisztán

Kottász Zoltán
2022.01.28. 17:12 2022.01.28. 17:18
Oroszországnak mást jelent Ukrajna, mint Amerikának Afganisztán

Ha értik is az amerikaiak azt, hogy Oroszország miért követel biztonsági garanciákat arra, hogy korábbi posztszovjet országok ne csatlakozzanak a NATO-hoz, a NATO ezt a tárgyalási alapot nem fogadhatja el. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is megerősítette, hogy a NATO-nak a nyitott kapuk politikája alapvető értéke és alapelve marad – mondta lapunknak Stepper Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója.

Az Ukrajna körül az utóbbi hónapokban kialakult biztonságpolitikai válság kapcsán Oroszország több alkalommal hangsúlyozta: nem fogadhatja el Ukrajna jövőbeni NATO-csatlakozását. – A legfőbb probléma a következő: egyértelműen elfogadhatatlannak tartjuk a NATO keleti irányú bővítésének folytatását és orosz területet fenyegetni tudó csapásmérő eszközök telepítését – jelentette ki csütörtökön Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Ismét elítélte, hogy a NATO a 90-es években Moszkvának tett ígérete ellenére „mértéktelenül” terjeszkedni akar.

Az Egyesült Államok, Ukrajna és számos NATO-tagállam közben amiatt aggódik, hogy Oroszország mintegy százezer katonát állomásoztat Ukrajna határai közelében, s bármelyik pillanatban katonai offenzívát indíthat. – Az orosz területen végrehajtott hadgyakorlatok esetleges orosz támadást álcázhatnak – ismételte meg csütörtökön a sokat hangoztatott nyugati álláspontot Jens Stoltenberg.

– Az amerikai kormányzatnak egyfelől meg kell erősítenie európai partnereit és a NATO-szövetségeseket azzal kapcsolatban, hogy nem engedi aláásni a NATO egységét mindenféle orosz követelések miatt, vagy a kialakult aktuális helyzet miatt. Másfelől az Oroszországgal folytatott tárgyalások során reális alapokon kell megpróbálni valamilyen kompromisszumot elérnie

– vázolta fel a Washington előtt álló opciókat Stepper Péter, aki nem tart katonai konfliktustól, a felek jelenleg a tárgyalások folytatásában érdekeltek.

Arra a kérdésünkre, hogy miként alakulhatott ki háborús hangulat Európa közepén, a szakértő kiemelte: különbséget kell tenni aközött, ami Oroszország számára Ukrajna, és ami az Egyesült Államok számára Afganisztán, Irak, illetve a messze fekvő hadszínterek.

– Ukrajna, Grúzia és a szomszédos országok helyzete Oroszország számára létkérdés, a túlélésük kérdése, nem tehetik meg, hogy ne lépjenek fel kellő határozottsággal. Bármennyire is határozott nyilatkozatokat tesz a Biden-kormányzat azzal kapcsolatban, hogy meg fogják védeni Ukrajna szuverenitását, nézzünk rá a térképre, hogy kinek mennyire fontos valójában ez a térség

– közölte Stepper Péter.

Borítókép: Ukrán katona egy lövészárokban a kelet-ukrajnai Luhanszk közelében lévő frontvonalnál 2022. január 27-én (Fotó: MTI/AP/Alexei Alexandrov)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.