időjárás 4°C Miklós 2022. december 6.
logo

Pentagon: Moszkvának megvannak a megfelelő katonai képességei

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Reuters
2022.01.29. 10:52 2022.01.30. 08:18
Pentagon: Moszkvának megvannak a megfelelő katonai képességei

Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelkezik azokkal a katonai képességekkel, hogy fellépjen Ukrajnával szemben, de nem valószínű, hogy meghozta volna erről a végső döntést − jelentette ki pénteki sajtótájokoztatóján Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.

− Bár nem hisszük, hogy Putyin elnök végső döntést hozott arról, hogy beveti ezeket a katonai erőket Ukrajna ellen, most egyértelműen rendelkezik ezzel a képességgel

− fogalmazott Austin. A tárcavezető szerint Moszkva városokat és jelentősebb területeket is elfoglalhat, de olyan „provokatív politikai cselekményekhez” is folyamodhat, mint a szakadár területek elismerése.

A védelmi miniszter kiemelte, hogy Moszkva hónapok óta „következetesen és egyenletes ütemben” vonultatja fel katonai erőit Ukrajna határa mentén, amit az orosz haditengerészet is támogat.

Austin szerint a konfliktus nem elkerülhetetlen, és hozzátette, hogy még nem késő a helyzetet diplomáciai úton rendezni. 

Kijelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is szorosan együttműködik NATO-szövetségeseivel, és „utat kínál Oroszországnak a válság helyett a nagyobb biztonság felé.”

− Ennek a helyzetnek nem kell konfliktussá fajulnia. Ő (Putyin) dönthet úgy, hogy visszavonul, és kiadhatja ezt a parancsot a csapatainak. Választhatja a párbeszédet és a diplomáciát 

− fogalmazott a miniszter. „Bárhogy is dönt, az Egyesült Államok kiáll szövetségesei és partnerei mellett” − tette hozzá Austin.

A tárcavezető kiemelte, hogy az Egyesült Államok elkötelezett amellett, hogy segítsen Ukrajnának megvédeni magát, egyebek között további páncélelhárító fegyverekkel.

A sajtótájékoztatón részt vett Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke is, aki azt mondta, hogy nem áll szándékukban bevetni amerikai csapatokat egy Oroszország elleni offenzíva részeként. 

− Senkit nem vetettünk be. Senkit nem telepítettünk a helyszínre. Csak növeljük a készültségi szintünket

− fogalmazott. Milley szerint sem az Egyesült Államoknak, sem a NATO-nak nem áll szándékában katonai erőket felvonultatni Oroszország ellen.

„Az Egyesült Államok kormányának irányelve, hogy továbbra is támogassa a független Ukrajnát és céljait. Mi pedig továbbra is arra törekszünk, hogy javítsuk önvédelmi képességüket” − tette hozzá a tábornok. Milley szintén felhívta a figyelmet, hogy Oroszországnak a diplomáciai megoldásra kellene törekednie. 

− A fegyveres beavatkozásnak mindig az utolsó eszköznek kell lennie. A siker itt a párbeszéden múlik

− fogalmazott a katonai vezető.

Orvosi felszerelések az ukrán határon Újabb aggodalomra okot adó jelekről számolt be a Reuters hírügynökségének három amerikai tisztviselő. Moszkva a háború esetén nélkülözhetetlen orvosi felszereléseket és vérellátmányokat mozgósított az ukrán határ közelében. − Ez nem garancia az invázióra, azonban látni kell, hogy ezen eszközök nélkül kivitelezhetetlen egy esetleges támadás − fogalmazott Ben Hodges az amerikai hadsereg korábbi altábornagya. − Amennyiben igazak a hírek, ezek a fejlemények azt mutatják, hogy Moszkva nagyszabású háborúra készül, sok sebesülttel − mutatott rá Michael Kofman a Channel News Asia hírügynökség Oroszország-szakértője. 

Borítókép: ukrán katona egy NLAW könnyű, hordozható páncéltörő rakéta használatát gyakorolja a nyugat-ukrajnai Javoriv melletti bázison 2022. január 28-án  (Fotó: MTI/AP/Pavlo Palamarchuk)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.