időjárás 3°C Balázs 2023. február 3.
logo

Schengennel zsarolja Romániát Brüsszel

Pataky István (Marosvásárhely)
2022.01.05. 11:38 2022.01.05. 11:52
Schengennel zsarolja Romániát Brüsszel

Románia nem is reménykedhet a schengeni csatlakozásban, ha nem érvényesíti az európai bíróság döntését, miszerint az uniós jogrendszer a tagállami felett áll. Ezt Ramona Chiriac, az Európai Bizottság bukaresti képviseletének vezetője jelentette ki egy interjúban. 

Szerinte az európai jog elsőbbsége arra kötelezi a bírákat, hogy ne vegyék figyelembe a román alkotmánybíróság azon határozatát, amely ellentétes az uniós joggal. 

Chiriac emlékeztetett arra: Románia az egyetlen EU-tag, amely két területen is felügyelet alatt áll, egyrészt az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus keretében, másrészt a jogállamiságot általánosan figyelő eljárás részeként.

A román alkotmánybíróság december végén állásfoglalásban mondta ki Románia alaptörvényének elsőbbségét az európai uniós jog felett. A taláros testület az Európai Bíróság egyik december közepi ítéletével kapcsolatban foglalt állást, s jelezte, hogy az nem hajtható végre az ország alkotmányának módosítása nélkül. Nicolae Ciucă román miniszterelnök ezt követően azt nyilatkozta, hogy a román alaptörvény nyilvánvalóvá teszi: 

az EU jogrendszerének irányadó része Romániára is vonatkozik, ott is érvényesül. 

Brüsszel vitája Románia alkotmánybíróságával már korábban kezdődött. Tavaly október végén Brüsszel levélben kért magyarázatot a bukaresti kormánytól egy korábbi alkotmánybírósági határozattal kapcsolatban, amely úgyszintén elutasította az uniós jog elsőbbségét a romániai döntéssel kapcsolatban.

Júniusban az Európai Bizottságnak a folyamatban lévő ellenőrző mechanizmusok ellenére sem volt még kifogása Románia felkészültségével. Az EU végrehajtó szerve akkor Románia, Bulgária, Horvátország és Ciprus csatlakozását kérte a Schengen reformját célzó stratégiájában. Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős biztos arról beszélt, hogy a schengeni övezet nem teljes az összes uniós tagállam nélkül. Az Európai Unió tagállamai közül jelenleg Bulgária, Románia, Horvátország, Ciprus és Írország nem tagja a schengeni övezetnek, az unión kívüli országok közül viszont tagállam Izland, Norvégia, Svájc és Liechtenstein.

Borítókép: Nicolae Ciucă nyilatkozik a sajtó képviselőinek Bukarestben 2021. október 21-én (Fotó: MTI/AP/Andreea Alexandru)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.