időjárás °C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Szabadon használhatják Ausztráliában a bennszülöttek zászlóját

Harangozó Éva
Forrás: BBC
2022.01.25. 12:35 2022.01.25. 14:10
Szabadon használhatják Ausztráliában a bennszülöttek zászlóját

Az ausztrál kormány megvásárolta az őslakos zászló szerzői jogait azért, hogy véget vessen az ahhoz kapcsolódó, több éve húzódó ideológiai harcoknak. Sajtóértesülések szerint a kormány összesen több mint húszmillió ausztrál dollárt (négy és fél milliárd forintot) fizetett azért, hogy megszerezzék a jogokat, és felmondják a korábbi bérleti szerződéseket. Az alkotás innentől külön engedély nélkül és ingyenesen szerepeltethető különféle ruházati termékeken, művészeti alkotásokon, az interneten, bármilyen létesítményben és a médiában is.

A zászlót egyébként Harold Thomas bennszülött művész készítette 1971-ben tiltakozása jelképeként, de mára az őslakosok uralkodó emblémája és hivatalos zászlója lett. A fekete és vörös sávok közepében arany kört ábrázoló lobogó az őslakosok és az ausztrál föld kapcsolatát szimbolizálja. A kormány 1995-ben ismerte el hivatalosan a zászlót, de Thomas mindmáig megtartotta annak szerzői jogait. A művész ugyan korábban engedélyezte, hogy egy nem őslakos cég ruházati darabokon használja a lobogó képét, de az jogi vitákhoz és felzúduláshoz vezetett. A BBC brit közszolgálati média kiemeli, hogy korábban sok bennszülött azt állította, a zászlót „túszul ejtették” a megjelenítését korlátozó szerzői jogi ügyletek. 

Thomas a Sydney Morning Heraldban korábban úgy nyilatkozott: „A zászló a jövőben is megmarad, de nem a küzdelem, hanem a büszkeség és az egység szimbólumaként. Hozzátette: „Ez népünk túlélésének jelképe. Sokan közülünk nem azonosulnak az ausztrál zászlóval, mert számunkra az a gyarmatosítást és az inváziót jelenti.” 

Bár az ausztrál őslakosok széles körben üdvözölték a változást, néhányan feltették a kérdést, hogy miért egy nappal Ausztrália napja előtt jelentették be a hírt a zászló szabad felhasználásáról. A január 26-i nemzeti ünnep ellentmondásos az állampolgárok körében, mert Nagy-Britannia első flottájának 1788-as érkezésére emlékezik, amit számos ausztrál az „invázió napjának” tekint.

Borítókép: Az őslakos zászló (Forrás: Twitter/NITV)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.