Izrael szerdáig evakuálná az Ukrajnában élő állampolgárait

Az ország megkezdte az Odesszába és Kijevbe tartó járatainak sűrítését az ukrán–orosz válság miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 13. 12:05
null
Tel-Aviv, 2021. december 20. Ultraortodox zsidó férfi a Tel-Aviv melletti Lodban mûködõ Ben Gurion Nemzetközi Repülõtéren 2021. december 20-án. Az izraeli egészségügyi minisztérium javaslata alapján a magas fertõzöttségi ráta miatt december 22-tõl felkerül az izraeliek utazási tiltólistájára az Egyesült Államok, Olaszország, Németország, Belgium, Magyarország, Kanada, Marokkó, Portugália, Svájc és Törökország is. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök távozásra szólította fel az Ukrajnában élő izraelieket, és elrendelte, hogy szerdáig evakuáljanak minél több jelentkezőt – jelentette vasárnap a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a Ynet.

Az Ukrajna elleni orosz inváziótól tartva a miniszterelnök – noha vallásos zsidóként szombaton csak emberéletek védelmében, különösen fontos célból végez munkát – helyzetértékelést tartott annak érdekében, hogy felgyorsítsák az izraeliek evakuálását. Szombat este szigorították az ukrajnai utazási figyelmeztetést is, és Bennett felszólította az izraelieket, hogy haladéktalanul hagyják el az országot.

Izraelben úgy vélik, hogy várhatóan szerda reggelig lesz lehetséges a légi közlekedés zavartalan fenntartása Ukrajnában, ezért megkezdték az Odesszába és Kijevbe tartó izraeli járatok sűrítését, hogy a határidőig minél többen elhagyhassák az országot

– hangzott el a katonai rádióban vasárnap.

Az El Al izraeli légitársaság bejelentette, hogy újabb repülőgéppel növelték a hétfői Tel-Aviv és Kijev közti forgalmat, és szükségletek esetén további járatokat rendelnek erre a vonalra.  

Az izraeli miniszterelnöki hivatal utasította a minisztereket, hogy minimalizálják az interjúkat, és ha mégis megszólalnak Ukrajnával kapcsolatban, akkor csak az izraeliek kimenekítéséről beszéljenek, ne mondják el véleményüket vagy ismereteiket az orosz–ukrán feszültségről.

Beni Ganc védelmi miniszter biztonsági konzultációkat  tartott szombaton, és elrendelte, hogy a hadsereg készüljön fel a segítség lehetőségére az izraeliek hazajuttatásához. Vasárnap minden Ukrajnában dolgozó oktató-kiküldöttet családostul hazaszállítanak Ukrajnából. Jeruzsálem állandó kapcsolatban áll az amerikai kormányzattal, s tájékoztatták az izraeli vezetést Joe Biden amerikai elnök orosz kollégájával, Putyinnal folytatott beszélgetése után is, amely az amerikai források szerint nem vezetett jelentős változáshoz.

Az izraeli külügyminisztérium becslése szerint 15 ezer izraeli tartózkodik Ukrajnában, akik közül eddig mintegy 4500-an regisztráltak a tárca honlapján, hogy háború esetén fel lehessen venni velük a kapcsolatot.

A minisztérium bejelentette, hogy aggódik az Ukrajnában élő, 150-200 ezer főt számláló zsidó közösségért is, és várhatóan növekedni fog az Izraelbe való bevándorlási kérelmek száma, melyeket a katonai rádió szerint majd gyorsítva bírálnak el.

Az Egyesült Államok és szövetségesei – egyebek között Nagy-Britannia, Dánia, Hollandia és Lettország – egymás után szólítják fel állampolgáraikat Ukrajna elhagyására. Ausztrália és Új-Zéland szombaton szintén arra figyelmeztette az országban tartózkodó állampolgárait, hogy távozzanak a térségből.

Ausztrália bejelentette azt is, hogy átmenetileg felfüggesztik az ország kijevi nagykövetségének működését, és hazahívták az ott dolgozókat. Canberra a döntést a romló biztonsági helyzettel indokolta.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton védelmébe vette az Egyesült Államok kijevi nagykövetségének nem létfontosságú alkalmazottai hazahívásáról szóló döntést, amelyet a közelgő és súlyos orosz fenyegetéssel indokolt. A tárcavezető Honoluluban tett látogatása során – amelyen dél-koreai és japán hivatali partnereivel egyeztetett Észak-Korea ügyében – leszögezte, hogy Moszkva előtt továbbra is nyitva a feszültség csökkentéséhez vezető diplomáciai út.

Kelet-Ukrajnában 2014 márciusa óta dúl kisebb-nagyobb intenzitással fegyveres konfliktus a Moszkva-barát szakadárok és az ukrán hadsereg között. A Nyugat azzal vádolja Oroszországot, hogy több mint százezer katonát vonultatott fel az ukrán határon invázióra készülve. Moszkva tagadja, hogy meg akarná támadni nyugati szomszédját.

Az Egyesült Államok közölte szövetségeseivel, hogy értesülései szerint Oroszország a következő napokban offenzívát indíthat Ukrajna ellen. A helyzet kiéleződése miatt folyamatosak a magas szintű diplomáciai egyeztetések. Szombaton telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök és amerikai hivatali partnere, Joe Biden is. A beszélgetés során az amerikai elnök jelezte: Washington kész folytatni a diplomáciai párbeszédet, ugyanakkor más forgatókönyvekre is felkészült. 

Ugyancsak  szombaton Szergej Lavrov orosz külügyminiszter amerikai kollégájával, Antony Blinkennel egyeztetett telefonon, emellett Emmanuel Macron francia államfő Putyinnal, Bidennel, Olaf Scholz német kancellárral, illetve Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélést.

Borítókép: Ultraortodox zsidó férfi a Tel-Aviv melletti Lodban működő Ben Gurion Nemzetközi Repülőtéren 2021. december 20-án (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.