Már a mentőszolgálat dolgozóit is önvédelemre tanítják Svédországban

A folyamatosan romló közbiztonság miatt a város mentőszolgálatának dolgozóit önvédelmi képzésben részesítik. A tréningeket a rendőrséggel közösen bonyolítják majd le. Egy korábbi jelentés rámutatott: az ország az egyetlen állam Európában, ahol 2000 óta jelentősen nőtt a halálos lövöldözések száma – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Forrás: V4NA2022. 02. 18. 14:40
Fotó: Jimmy Glinnerås
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszaporodtak a súlyos, erőszakos cselekmények – például halálos lövöldözések és bandaháborúk – az elmúlt években a svédországi Linköping városában. Tavaly április óta 16 regisztrált fegyveres bűncselekmény történt a város érzékenyebb területein, amely során hat embert gyilkoltak meg.

A folyamatosan romló közbiztonság miatt a város mentőszolgálatának dolgozóit önvédelmi képzésben részesítik, hogy megfelelően tudják kezelni az esetleg felmerülő veszélyes helyzeteket.

A lövöldözések miatt a biztonság sokkal gyakrabban kerül szóba a mentőszolgálatnál. Szeretnénk egy lépést tenni előre, és szavatolni a kollégáink testi épségét, ezért önvédelmi tréningeket fogunk tartani amely a veszélyes helyzetekre fókuszál

– mondta a P4 rádiócsatornának Pierre Conradson, a mentőszolgálat egyik ápolója.

A tervezett képzéseken a kockázatértékelésre és a tudatosságra fogják helyezni a hangsúlyt, valamint arra, hogy a mentősök miként ne kerüljenek veszélyes szituációkba. Az önvédelmi képzést a rendőrséggel közösen bonyolítják majd le.

A mentőszolgálat munkatársai egyébként már most is együttműködnek a rendőrséggel. A hatóság emberei olyan információkat adnak át a mentősöknek, mint például, hogy mely területek és helyek lehetnek különösen kockázatosak egy-egy időszakban.

Ahogyan azt tavaly a V4NA nemzetközi hírügynökség is megírta:

Svédország az egyetlen olyan ország Európában, ahol 2000 óta jelentősen nőtt a halálos lövöldözések száma.

A Svéd Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (Bra) tavaly áprilisi jelentése szerint a 2020-as év volt a legerőszakosabb év Svédország történetében. A jelentésből kiderült, hogy Svédországban 2020-ban történt az elmúlt 18 év legtöbb gyilkossága és gondatlanságból elkövetett emberölése. A jelentés arra is kitér, hogy a növekvő bűnözés nem Svédország egészét érinti, hanem főleg a „sérülékeny területeket”. A fegyveres támadások jelentősen nőttek a külvárosokban, ahol több helyen bandaháborúk dúlnak.

A Bra egy másik jelentése az erőszakos bűncselekmények alakulását vizsgálta Svédországban 2000 és 2019 között 22 másik európai országgal összehasonlítva. A következtetés szerint Svédországban történt a legtöbb halálos lövöldözés Európában. Bár a jelentés készítői szerint nem világos, hogy mi okozta a növekedést, arra itt is rámutattak, hogy a legtöbb lövöldözés bűnözői körökben, az úgynevezett „sérülékeny területeken” történik, és gyakran kábítószer-kereskedelemmel és bandaháborúkkal hozható összefüggésbe.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.