Megkezdődött a per a kegyetlen módon kivégzett katolikus pap ügyében

Jacques Hamel atya torkát két 19 éves, az Iszlám Állammal kapcsolatban álló fiatal vágta el.

2022. 02. 15. 19:02
Jacques Hamel
A picture of slain Father Jacques Hamel is seen inside the church of San Luigi dei Francesi in downtown Rome before France's President and France's Interior minister visit on August 17, 2016. - Hollande met Pope Francis three weeks after a Catholic priest was killed in a jihadist attack in France. (Photo by MARCO ZEPPETELLA / AFP) Fotó: MARCO ZEPPETELLA / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A párizsi különleges esküdtszéken indult meg az eljárás hétfőn három férfi ellen a hat évvel ezelőtt kegyetlenül meggyilkolt francia katolikus pap ügyében. Jacques Hamel a 2016. július 26-án, az észak-franciaországi Saint-Étienne-du-Rouvray templomában elkövetett terrortámadás egyetlen áldozata volt: a 85 éves papot az Iszlám Állam terrorszervezet nevében két 19 éves fiatal térdre kényszerítette, majd az oltár előtt elvágta a torkát, miután mise közben berontottak a templomba. A hatóságokat egy apáca értesítette, aki még időben ki tudott jutni a templomból. A franciaországi születésű Adel Kermichet és Abdel-Malik Petitjeant a rendőrség lelőtte, miután a merényletet követően Allahu Akbar! kiáltással kirohantak a templomból, így most három közeli ismerősük állt a bíróság elé. 

Jean-Philippe Jean Louis, Farid Khelil és Yassine Sebaihia ellen azért indult eljárás, mert tisztában voltak azzal, mire készül a két fiatal, osztották a gyilkosok nézeteit, és arról is tudomásuk volt, hogy Szíriába akartak utazni, az Iszlám Állam akkori fellegvárába.

A három férfit terrorista bűnszövetkezet működtetésével is vádolják. Eljárás indult távollétében egy negyedik férfi, Rachid Kassim ellen is, aki a hatóságok szerint bátorította a fiatalokat a merénylet végrehajtására, ő azonban feltehetőleg harmincévesen meghalt 2017 februárjában az iraki Moszul egy bombázásában. A férfi 2012-ben hagyta el Franciaországot, hogy Szíriában beálljon az Iszlám Állam katonái közé, később a szervezet egyik fő toborzója lett.

– Csapjatok le a hitetlenekre, mint éhes oroszlán a zsákmányára

– mondta Kassim egy nyomozók által nyilvánosságra hozott beszélgetés során.

A bírósági tárgyaláson készült rajzon a három vádlott. Fotó: AFP/Benoit Peyrucq

A per előreláthatólag egy hónapig fog tartani, és feltehetőleg harmincévnyi börtönbüntetést kapnak a vádlottak. A férfiak ugyanakkor vitatták az ellenük felhozott vádakat, hétfőn ketten mondták el, hogyan jutottak el a radikális iszlámig. A 36 éves Khalil elmondása szerint korábban egyáltalán nem az iszlámnak élt: gyakorlatilag falta a nőket, bordélyházakba járt Németországban és Hollandiában, valamint kábítószerfüggő volt. Mecsetbe évekkel ezelőtt kezdett el járni, unokatestvére, Abdel-Malik Petitjean által ismerte meg azt az imámot, aki szélsőséges propagandavideókat terjesztett. A 27 éves Sebaihiát pedig kudarcos felsőoktatási tanulmányai és munkanélkülisége vezették el az iszlamista ideológiákhoz.

Sajtóértesülések szerint a templom most 92 éves sekrestyése, Guy Coponet is részt fog venni a tárgyalások egy részén, hogy megértse, a tinédzserkorból éppen csak kilépő fiatalok hogyan képesek ilyen borzalmakat elkövetni.

A támadás során őt is túszul ejtették a merénylők, és súlyos sérüléseket is szerzett. Hamel atya egyik testvére, Roseline ugyanakkor a hatóságoktól vár választ arra a kérdésre, miért nem tudták megakadályozni a mészárlást, tekintve, hogy az egyik terrorista, Kermiche elektromos nyomkövetőt hordott a lábán, és naponta csupán néhány órára hagyhatta el otthonát – ebben az időszakban követte el a merényletet is. A 19 éves fiatal 2015-ben hamis papírokkal kétszer is megpróbált Szíriába jutni, de mielőtt ez megtörténhetett volna, letartóztatták.

Ferenc pápa 2016 októberében elfogadta a francia atya, Jacques Hamel boldoggá avatási folyamatának felgyorsítását.

A boldoggá avatáshoz mindazonáltal egy, az illetőnek tulajdonított csoda is szükséges. Ettől azonban Hamel atya esetében eltekintenek, miután – ahogy azt Ferenc pápa is hangsúlyozta – ő az egyház vértanúja, és ez egyértelműen kijelöli helyét Isten mellett a mennyországban. Szentté avatásához ugyanakkor mindenképpen szükség lesz majd egy neki tulajdonítható csoda felmutatására.

A 2016-os eset volt az első olyan terrortámadás Európába, amikor egy katolikus papot öltek meg. A merényletet követően az Iszlám Állam saját katonáiként nevezte meg a mindössze 19 éves fiatalokat, és utaltak arra, hogy a támadás megtorlás volt Franciaország iszlamisták elleni harcáért Szíriában és Irakban. A gyilkosságot 12 nappal a 86 áldozatot követelő nizzai kamionos iszlamista támadás után követték el. Ekkoriban a nyugat-európai országban magas volt a készültség, ugyanis a hat évvel ezelőtti brutális merényletet számos terrortámadás előzte meg 2015-ben. A sor a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap párizsi szerkesztősége elleni támadással kezdődött, noha az előző évek sem teltek nyugalomban: 2013 májusában és 2014 decemberében is két késelésről adtak hír a hatóságok, utóbbi Párizs egyik külvárosában történt. 2015 és 2017 között több mint 230-an vesztették életüket Franciaországban az iszlamisták támadásai során.

Borítókép: Fotó a meggyilkolt Jacques Hamel atyáról egy római templomban 2016. augusztus 17-én. (Fotó: AFP/Marco Zeppetella)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.