Szakít hagyományaival Svédország a fegyverszállítás terén

Finnország ugyancsak fontolgatja, hogy megválna eddigi politikájától, és hadfelszerelést küld Ukrajnába.

Mártonffy Attila
2022. 02. 28. 13:44
ANDERSSON, Magdalena; PUTYIN, Vlagyimir
Stockholm, 2022. február 27. Magdalena Andersson svéd miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az európai biztonsági helyzetrõl Stockholmban 2022. február 27-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erõk mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a fõváros ellen is hadmûveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenõrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekrõl is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetõintézkedéseket Moszkva ellen. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Jessica Gow Fotó: Jessica Gow
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svéd kormány vasárnap bejelentette, hogy közvetlen fegyverszállításról döntött az ukrán fegyveres erők számára, szakítva azzal a több évtizedes hagyományával, amelynek értelmében nem szállít fegyvert katonai konfliktustól sújtott térségbe. 

Az a véleményem, hogy biztonságunkat Ukrajna Oroszország elleni védelmi képességeinek a növelésével szolgáljuk a legjobban

– jelentette ki újságíróknak Magdalena Andersson miniszterelnök. A kormányfő elmondta: a szállítmányban többek között ötezer Pansarskott 86 típusú, nemzetközileg a gyártója után Bofors AT–4 néven ismert, egyszer használható, irányítatlan könnyű tankelhárító fegyver, 135 ezer harctéri élelmiszercsomag, ötezer sisak és ugyancsak ötezer golyóálló testpáncél található. A svéd média megemlíti, hogy Kijev eredetileg a fejlettebb Robot–57 tankelhárító rendszert kérte. – A kérés tank és páncélozott járművek elhárítására alkalmas rendszerre vonatkozott, a Bofors pedig ilyen. Ráadásul megvan az az előnye, hogy könnyen kezelhető, egyetlen katona is tudja működtetni a válláról, valamint használata nem igényel különösebb képzést – indokolta e fegyvertípus küldését Peter Hultkvist svéd védelmi miniszter.

Svédország az 1939-es finn–szovjet konfliktus óta nem szállított hadi felszerelést háborús övezetbe.

A skandináv állam a hidegháború végén adta fel semlegességét, ám utána is hivatalosan, katonai szövetségeken kívüli, el nem kötelezett ország maradt. Nem tagja a NATO-nak sem, bár a kilencvenes évek közepe óta partnere az észak-atlanti szervezetnek. Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy Svédországban már régóta folyik a vita egy esetleges NATO-csatlakozásról, mivel a Nyugat többnyire kudarcba fulladt külföldi – főként közel-keleti – katonai vállalkozásai nemigen szilárdították meg a skandináv térség nemzeteinek biztonságát sem. Az ország védelmi képességeit jól jellemezte 2013-ban Sverker Göranson, a svéd fegyveres erők akkori főparancsnoka, amikor kijelentette: Svédország körülbelül egy hétig tudna ellenállni egy külföldi támadásnak. A biztonság gyengülésének érzetét pedig csak fokozza a Krím-félsziget 2014-es bekebelezése óta egyre jobban erősödő képzet az orosz fenyegetésről.

Egyébként Finnország ugyancsak vasárnap jelentette be, fontolgatja, hogy hadfelszerelést küld Ukrajnába. 

Stockholmhoz hasonlóan Helsinki is megválna régi politikájától, amelynek értelmében nem exportál fegyvert háborús zónába

– magyarázta a finn védelmi miniszter. Antti Kaikkonen – hangoztatva, hogy hazája ugyan nem tagja a NATO-nak, de hosszú a közös határa Oroszországgal – engedélyezte, hogy Észtország korábban finn tulajdonban lévő tábori tüzérségi fegyvereket adjon tovább Ukrajnának. A tervek szerint az Ukrajnának szánt csomag kétezer golyóálló mellényt, kétezer sisakot, száz hordágyat és két tábori sürgősségi ellátó állomás kialakításához elégséges egészségügyi felszerelést tartalmazna.

Borítókép: Magdalena Andersson svéd miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az európai biztonsági helyzetről Stockholmban 2022. február 27-én (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Jessica Gow)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.