A hideg időjárás nem kedvez az oroszoknak

A Kijev felé tartó konvoj járműveiben akár meg is fagyhatnak a katonák.

2022. 03. 09. 18:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éjszaka már most is nulla fok alatti hőmérséklet a jellemző, az elkövetkező napokban azonban még tovább csökkenhet a hőmérséklet Ukrajnában. Az ukrán főváros felé tartó, azonban napok óta nem mozduló hadoszlop harckocsijai, páncélozott harcjárművei és csapatszállítói ennek következtében „negyventonnás mélyhűtőkké” alakulhatnak át − számolt be a The Independent brit napilap. 

Szerdától a hóviharoknak és a sarki levegőt hozó keleti szélnek köszönhetően akár –20 Celsius-fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.

A lapnak nyilatkozó Glen Grant védelmi szakértő szerint − aki többek között az ukrán haderő modernizációs reformja alatt tanácsadóként dolgozott Kijevben − ez végső soron ahhoz vezethet, hogy a katonák feladják a konvoj védelmét és a környező falvakban, városokban, akár magukat is feladva keresnek menedéket. 

− Amennyiben nem jár a motor egész éjszaka, úgy a tankok mélyhűtővé válnak. Nem ülhetnek egy helyben tétlenül, mivel a járművekben a halál vár rájuk

− mutatott rá a szakértő. 

A brit hírszerzés információi és műholdfelvételek alapján a hadoszlop napok óta nem haladt előre. Azt, hogy ennek mi lehet az oka, pontosan nem tudjuk, de a legvalószínűbb indokok között van a mechanikai problémák felmerülése, elakadás, utánpótlásbeli hiányosságok − legfőképp üzemanyaghiány −, valamint egyes szakértők a taktikai várakozást is ide sorolják. Amennyiben az üzemanyagellátás okozhatja a hadoszlop elakadását, úgy ennek a feltételezésnek lehet valóság alapja.

Kevin Prince, a brit hadsereg nyugalmazott őrnagya szerint a szokatlanul hideg időjárás demoralizálhatja az orosz katonákat, akik − állítása szerint − nincsenek felkészülve a „sarkvidéki hadviselésre”.

A hideg azonban nem csak a támadó orosz egységek számára kedvezőtlen; az ostrom alatt álló városok lakosai fűtetlen pincékben, menedékhelyeken, föld alatti parkolókban és metróalagutakban húzzák meg magukat a tüzérségi és rakétacsapások elől. Ezenfelül a gázvezetékeket ért találatok miatt több településen és városban szünetel az ellátás, ami csak tovább fokozza az amúgy is jelentős humanitárius katasztrófa mértékét.

Borítókép: Magára hagyott orosz járművek Harkiv környékén (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.