Belga gyermekjogi biztos: Katasztrofálisak az ukrán menekültek fogadásának körülményei

A belga gyermekjogi biztos szerint katasztrofálisak az ukrajnai háború elől menekülő családok és gyermekek belgiumi befogadási körülményei – jelentette csütörtökön a The Brussels Times című hírportál.

Forrás: MTI2022. 03. 17. 19:25
PUTYIN, Vlagyimir
Siret, 2022. március 6. Ukrajnából elmenekült család tagjai eszik a humanitárius segélyként kapott ételt az ukrán-román határ romániai oldalán Siretben 2022. március 6-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Robert Ghement Fotó: Robert Ghement Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap idézte Bernard De Vosnak a Vallónia–Brüsszeli Föderáció parlamentjében elmondott szerdai beszédét. De Vos, aki a belgiumi francia nyelvű közösség gyermekjogi ombudsmanja, kifejtette: a menekültek kénytelenek a hidegben, mosdókat nélkülözve várakozni az elszállásolásra, ennél rosszabb körülményeket az ukrán határon sem tapasztalt a múlt héten.

De Vos szerint a migrációs hullám kaotikus kezelése miatt a menekülteket a kizsákmányolás veszélyezteti Belgiumban. Aggodalmát fejezte ki továbbá a Belgiumba kerülő gyermekek iskoláztatásának megoldatlansága miatt is. Mint mondta,

az oktatási szektor már így is túlterhelt, húszfős osztályok vannak, miközben nyolc-tíz fős osztályokban kellene a gyerekekkel foglalkozni.

Hangsúlyozta, hogy a lelki trauma  csökkentésére a menekült gyermekeknek a lehető leggyorsabban vissza kell kerülniük a társadalmi életbe, vagyis esetükben az oktatásba.

Belgiumban eddig mintegy 11 ezer ukrán menekültet regisztráltak a hatóságok. Kedden a flamand bevándorlásellenes jobboldali párt, a Vlaams Belang (Flamand Érdek) arra tett javaslatot, hogy Belgiumban függesszék fel azok menekültkérelmét, akik nem Ukrajnából érkeztek, hogy több hely maradjon a háború elől menekülő ukránoknak. Sammy Mahdi, a szövetségi kormány bevándorlás- és menekültügyi államtitkára ezt a javaslatot tisztességtelennek és törvénytelennek minősítette.

A például Szíriából vagy Afganisztánból érkező emberek menedékkérelmének blokkolása nemcsak jogilag lehetetlen, hanem tiszteletlenség is minden erőszak elől menekülő emberrel szemben

– jelentette ki.

A Vlaams Belang azt is javasolta, hogy Belgium mutasson szolidaritást az Ukrajnával határos uniós tagállamokkal, Magyarországgal, Szlovákiával, Lengyelországgal és Romániával, és ezt pénzügyi támogatásban is fejezze ki.

A bevándorlásügyi államtitkár szerint összesen körülbelül kétszázezer ukrán menekült fog érkezni Belgiumba. Az országban jelenleg 28 267 olyan menekült tartózkodik, aki nem Ukrajnából érkezett. A helyi sajtó szerint ezeknek a menekülteknek az elhelyezése is több nehézségbe ütközik, főleg a megfelelő szálláshely hiánya miatt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.