időjárás 3°C Natália 2022. december 9.
logo

Egyre több svéd és finn támogatja a NATO-csatlakozást

Scheffer Joakim
2022.03.04. 13:33 2022.03.04. 13:40
Egyre több svéd és finn támogatja a NATO-csatlakozást

Egy friss felmérés szerint a svédek több mint ötven százaléka támogatja az ország NATO-csatlakozását. A helyi Aftonbladet hírügynökség és Demoskop elemzőintézet által végzett kutatás alapján egy hónap alatt kilenc százalékkal emelkedett azon állampolgárok száma, akik szerint Svédországnak a szövetségben a helye, míg az ellenzők aránya tíz százalékot − harminchétről huszonhétre − csökkent. 

A semlegességéről híres ország kormánya még mindig az el nem kötelezettség mellett áll ki, ugyanakkor az ellenzék a Mérsékelt Párt vezetésével már a „villámtagság” fontosságáról beszél. 

− Ez a valaha mért legmagasabb arány, de a háború miatt várható volt, hogy változni fog a közvélemény

− mutat rá Karin Nelsson, a Demoskop vezérigazgatója. Szerinte a félelem mellett az is közrejátszik az arányok felborulásában, hogy az emberek több információt szereztek a NATO-tagsággal járó pozitívumokról. 2020 óta a Svéd Demokraták támogatják az úgynevezett „NATO-opciót”, ami azt jelenti, hogy ha a térség biztonsági helyzete romlana, konfliktus kirobbanásának veszélye fenyegetne, akkor csatlakozhat az ország az észak-atlanti szövetségbe. 

A felmérésből az is kiderül, hogy minden negyedik svéd attól tart, a háború nem áll meg Ukrajna határainál, minden harmadik pedig azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy Svédországot idegen hatalom szállja meg. 

− Az emberek látják, hogy senki nem védi meg Ukrajnát, emellett pedig attól tartanak, hogy az ország nem tudná megvédeni magát egy esetleges orosz inváziótól

− fogalmazott Nelsson. 

A NATO-csatlakozás kérdése az utóbbi időben egyre inkább foglalkoztatja a finn közvéleményt is. A Yle finn hírügynökség által végzett kutatás szerint az emberek 53 százaléka támogatja a skandináv ország szövetségbe való integrációját. Ez a felmérés már az Ukrajnát ért orosz invázió első napjaiban készült, szemben a svéddel, amely február 22-ig bezárólag vizsgálta az állampolgárok véleményét. 

A Yle utoljára 2017-ben végezett hasonló közvélemény-kutatást, akkor mindössze 19 százalék támogatta a NATO-csatlakozást.

Ez drasztikus emelkedés a semlegességéről híres Finnországban, melynek „el nem kötelezettségét” gyakran példaként hozták fel az orosz tárgyalófelek Ukrajna jövőbeli „hovatartozása” kapcsán.

Egyébként mindkét ország részese a NATO partnerségi programjának és szoros kétoldalú kapcsolatokat tartanak fent a szövetséggel. 

Borítókép: Finn katonák egy NATO-hadgyakorlaton Norvégiában (Fotó: Yle/Jani Saikko)

Háború Ukrajnában

Razzia indult az oroszokkal együttműködő papok után Ukrajnában

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.