A szerbek kevesebb mint fele szavazna igennel az uniós tagságra

Jelentősen csökkent az Európai Unió támogatottsága Szerbiában. Az Ipsos felmérése szerint a lakosság kevesebb mint a fele támogatná egy referendumon az integrációt. A térség többi országa viszont jóval inkább kitart az EU mellett: Montenegróban 90 százalék szavazna igennel – írja a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 04. 13. 9:12
null
Szabadka, 2020. július 7. Szabadka látképe, a háttérben balra a szecessziós stílusban épült városháza, jobbra a Szent Mihály ferences templom (j1) és a zsinagóga (j2). MTVA Fotó: Molnár-Bernáth László Fotó: Molnár-Bernáth László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakértők szerint az elhúzódó folyamat és Koszovó kérdése okozza a szerbek kiábrándulását.

 

Szerbiában a legkisebb az uniós csatlakozás támogatottsága

A Nyugat-Balkán államaiban jóval kisebb azok aránya, akik pozitívan gondolnak az Európai Unióra, mint azok, akik támogatnák a csatlakozást egy népszavazáson. Ez derült ki az Ipsos kutatásából. Srđan Bogosavljević az intézet munkatársa egy belgrádi konferencián azt mondta: a szerbek 46 százaléka szavazna igennel az Európai Uniós csatlakozásra, ugyanakkor pozitívan csak minden ötödik ember vélekedik az EU-ról. A térség többi országában azért jobb az unió megítélése, Montenegróban 90, Albániában 77, Észak-Macedóniában pedig 74 százaléka támogatná egy referendumon az integrációt.

Hét év alatt háromszorosára nőtt azok száma, akik szerint Szerbia soha nem lesz az EU tagja

2015-ben a megkérdezettek 14 százaléka mondta azt, hogy véleménye szerint Szerbia soha nem lesz az Európai Unió tagja, mára ez a szám megháromszorozódott. A márciusban készült felmérés szerint a lakosok 43 százaléka szkeptikus.
A kiábrándulás egyik oka Koszovó. A szerbek továbbra is déli tartományukként tekintenek az EU államainak jelentős többsége által elismert független államra. 2008-ban az ország lakosainak 32 százaléka mondta azt, hogy amennyiben el kell ismerni a tagságért cserébe Koszovót, akkor inkább álljon le az integráció. Most már az állampolgárok csaknem fele, azaz 49 százalék gondolja így.

 

Erős szimpátia a keleti államok iránt

Amíg az Európai Unióval kapcsolatban a lakosok mindössze 21 százalékának pozitív a véleménye, addig Oroszországról 65 százalék jót gondol, Kína pedig 63 százaléknak szimpatikus Szerbiában. Az Amerikai Egyesült Államok az egyik legelutasítottabb ország. Az Ipsos felmérése szerint az állampolgárok mindössze 8 százaléka gondol pozitívan rá.

Egyes szakértők szerint ez annak tudható be, hogy az uniós csatlakozási folyamatos hosszadalmas, az emberek nem sok konkrét hasznot éreznek belőle, az ígéretekből pedig elegük van. Az integráció gyorsítása és a közvetlen támogatások esetleg változtathatnak a folyamaton.

Oroszországhoz hagyományos kulturális, vallási kapcsolatok fűzik a szerb népet, Kína pedig a járványkezelésben nyújtott látványos segítséget az országnak, amíg az EU saját belső válságkezelésével volt elfoglalva. Az USA-t az emberek az 1999-es NATO-bombázás és a délszláv háborúk miatt utasítják el.

Borítókép: Szabadka látképe, a háttérben balra a szecessziós stílusban épült városháza, jobbra a Szent Mihály ferences templom és a zsinagóga (Fotó: MTVA/Molnár-Bernáth László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.