Lapozó: Kanada a Holdon elkövetett bűncselekményeket is szankcionálja

Százezernél is több résztvevőre számít idén a Belga Pride · Dánia aláírta: háromszáz börtönhelyet bérel elítélt migránsok elhelyezésére Koszovóban · A gázcsap elzárásával fenyegeti Algéria Spanyolországot.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum 2022. 04. 28. 19:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százezernél is több résztvevőre számít idén a Belga Pride

Két év kihagyás után, május 21-én rendezik meg ismét Brüsszelben a Belga Pride felvonulást. A rendezők a járványügyi pauza után legalább száz LMBTQ-szervezetre és százezer résztvevőre számítanak. A felvonulás idén a „Nyitás” mottóval fut majd, és a befogadásra, a tiszteletre és az LMBTQ-emberek egyenlő jogainak biztosítására szólít fel. A szervezők azt kérik az ünneplőktől, hogy szivárványos zászlót lengetve vonuljanak fel, hogy soha nem látott módon borítsák szivárványszínűbe Brüsszel utcáit.

A parádé 13 órakor indul el a belga főváros történelmi városközpontjából, a Mont des Arts térről, majd a várost körbejárva ugyanide tér vissza. Ezután LMBTQ-művészek bemutatói következnek.

A Pride szervezői azonban már május 5-től gondoskodnak szivárványos meglepetésekről Brüsszel lakosai és turistái számára. A Manneken Pis (pisilő kisfiú) szobrára ugyanis Pride-gúnyát húznak, és egy kedvcsináló, kisebb létszámú pride parádé is indul. A közismert brüsszeli szokásoknak megfelelően már ekkor szivárványos megvilágítást kapnak az épületek is, beleértve a kormányzati intézményeket, hivatalokat. 

Forrás: brusselstimes.com

Dánia aláírta: háromszáz börtönhelyet bérel elítélt migránsok elhelyezésére Koszovóban

Koppenhága már korábban is közölte, hogy a Dániában elítélt migráns bűnözőknek nem dán földön, hanem külföldön kellene a büntetésüket letölteniük. Decemberben a skandináv állam ezzel kapcsolatban írt alá Koszovóval szándéknyilatkozatot, most ezt szerződéssel is megerősítették.

Nick Hækkerup dán igazságügyi miniszter közölte, mérföldkőhöz érkezett az elképzelés, ugyanis Dánia háromszáz börtönhelyet bérel Pristinától. A szerződést még a dán parlamentnek jóvá kell hagynia, ugyanakkor az igazságügyi tárca vezetője teljesen biztos abban, hogy ez meg fog történni. Az aláírást követően szociáldemokrata politikus közölte, a megállapodás nagyon kedvező Dániára nézve. Hozzátette, az elvárás az, hogy 2023 első negyedévére használatba lehessen venni a büntetés-végrehajtási helyeket. Szó esett arról is, hogy a fogvatartottaknak joguk van a dán börtönök körülményeihez megfelelő színvonalhoz, ezért a délkelet-koszovói gjilani börtönt át kell építeni. 

Forrás: DR

A gázcsap elzárásával fenyegeti Algéria Spanyolországot

Algéria kormánya közölte a baloldali spanyol vezetéssel, hogy azonnali hatállyal felbontja a gázszerződést, ha kiderül, hogy a nekik szánt gázt Marokkónak értékesítik tovább. A Maghreb-ország energiaügyi minisztere arra figyelmeztet, hogy az alapanyag rendeltetési helyének megváltoztatása a szerződés megszegésével egyenlő. Az algír kormány azután fenyegette meg Spanyolországot, hogy kiderült: a dél-európai ország kötelezettséget írt alá, amely szerint segíti a marokkói királyságot a hajóval szállított cseppfolyósított földgáz (LNG) visszagázosításában, és azt az október óta használaton kívüli, Algériából induló Maghreb–Európa gázvezetéken keresztül küldi vissza Marokkó területére.

Algéria és Marokkó között rendkívül feszült a viszony Nyugat-Szahara miatt. Előbbi ugyanis a terület függetlenségéért való küzdelmet támogatja, szemben Rabat törekvéseivel. Spanyolországnak jelenleg Algéria a legfőbb gázbeszállítója, mely kulcsfontosságú kapcsolat számára a jelenlegi helyzetben, amikor egész Európa az orosz gázfüggőség visszaszorítására törekszik az ukrajnai invázió miatt. A spanyol kormány állítja: nem fognak algír gázt vinni Marokkóba. Rabat, állításuk szerint, a nemzetközi piacon szerzi be a cseppfolyósított terméket, amelynek átalakításában és szállításában segítenek majd.

Forrás: elpais.com

Kanada a Holdon elkövetett bűncselekményeket is szankcionálja

A kanadai parlament alsóháza már vizsgálja azt a javaslatot, amellyel az észak-amerikai törvényhozók módosítanák a kanadai büntető törvénykönyvet, hogy a kanadai asztronauták Holdon, illetve az oda- és visszautazás közben esetlegesen elkövetett bűncselekményeit szankcionálni lehessen hazatérésük után.

A kanadai büntetőjog már tartalmaz passzusokat a Nemzetközi Űrállomáson elkövetett törvényszegésekkel kapcsolatban, de azok a cikkelyek nem alkalmazhatók a holdutazáson részt vevő asztronauták cselekményeire.

Kanada 2020 decemberében írt alá együttműködést a NASA-val az űrhajózási hivatal Holdkapu-programjában való részvételre. Az együttműködés keretében Kanada az 1,9 milliárd dollár költségvetésű Canadarm3 elnevezésű robotkar megalkotásával és üzemeltetésével járul majd hozzá a Hold körüli pályán majdan keringő nemzetközi űrállomáshoz, valamint a várhatóan 2024 májusában induló, Hold közeli felderítést végző Artemis II. programba is delegál űrhajóst. 

Forrás: cbc.ca

Borítókép: Illusztráció (Fotó: imgur)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.