Lapozó: Törvénybe iktatnák a genderideológia oktatását Olaszországban

Fosszilis energiahordozóktól mentes szükséglakások épülnek Brüsszelben · Veszélyben kerültek az olasz tej- és sajttermelők · Véget vetne az egyre gyakoribb iskolai erőszaknak a svéd kormány.

Forrás: Mediaworks2022. 04. 12. 19:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fosszilis energiahordozóktól mentes vadonatúj szükséglakások épülnek Brüsszelben

Brüsszel évek óta súlyos problémákkal küzd a szociális lakások ügyében, miután a város egyes kerületeiben akár 14 évet is várni kell egy szükséglakás kiutalására. A helyzet javítására a belga főváros az egyik bevándorlók lakta kerületében, Schaerbeek negyedben egy 82 lakásos zöldházberuházást indított, amely kizárólag a szociálisan rászorulóknak készül. Az épület és a lakások energiaellátását napelemekből oldják meg, hogy a ház teljes egészében mentesüljön a fosszilis energiahordozóktól.

– A szociális lakások kedvezményezettjeinek majd nem kell magas energiaszámlákat fizetniük – ecsetelte a zöldház előnyeit Kristof Vantfleteren, az ingatlanfejlesztő vállalat ügyvezetője. Az építkezés nyáron kezdődik, az első rászorulók 2024-ben költözhetnek be új otthonaikba. Brüsszelben jelenleg ötvenezer család vár szociális szükséglakásra, ezért hamarosan a belga főváros több másik pontján is építkezések kezdődnek. 

Forrás: brusselstimes.com

Veszélybe kerültek az olasz tej- és sajttermelők

Az orosz–ukrán háború elhúzódásával számos tej- és sajttermelő olasz vállalat túlélése került veszélybe. Nemcsak az energiakrízis nehezíti a helyzetet, hanem az állatállományt tápláló takarmányok ára is jelentősen megemelkedett, a műtrágya ára megduplázódott. A termelési költségek megemelkedése bezárásra kényszeríti a többgenerációs családi vállalkozásokat is. A termelők literenként csak négy cent haszonra tesznek szert, míg ugyanez pár évtizede 12 cent volt. Az olasz termelőszövetkezet felméréséből kiderül, a gabonafélék áremelkedése kibírhatatlanná vált a gazdáknak. A takarmánykukorica ára 55 százalékkal, a gabonaféléké 67 százalékkal, a műtrágyáé pedig 167 százalékkal emelkedett. Az olasz nagyvállalatok a minimumár megszabásával tesznek kísérletet a kistermelők megmentésére. A termelési költségek alakulása a sajttermelőket is az árak emelésére kényszeríti. Az Olasz Termelők Szövetségének elnöke, Massimo Giansanti azonnali kormánytámogatást sürget a gazdák megmentésére.

Forrás: ilgiornale.it

Véget vetne az iskolai erőszaknak a svéd kormány

Kevesebb mint egy év alatt három súlyos, halálos áldozatokkal járó iskolai támadás is történt a skandináv országban. Legutóbb március 22-én a malmői latin iskolában egy diák két tanárnőt ölt meg.

A kormány most tárgyalásokat kezdeményez önkormányzatokkal, szakszervezetekkel, szakhivatalokkal és több más érintettel is. Az oktatási miniszter szerint ez egy nagyon összetett társadalmi probléma jele. Lina Axelsson Kihlblom hozzátette, a kormány már számos javaslattal állt elő a svéd iskolák biztonságának növelése, a tanulás zavartalanságának biztosítása, valamint a tanulók egészségének erősítése érdekében, ugyanakkor arról nem kívánt beszélni, hogy a várhatóan májusban kezdődő tárgyalásokon milyen konkrét kérdésekkel, javaslatokkal fognak foglalkozni. 

Forrás: SVT

Törvénybe iktatnák a homotranszfóbia büntetését és a genderideológia oktatását Olaszországban

Az olasz baloldali Demokrata Párt elnöke, Enrico Letta bejelentette, májusban újraindul a harc az Alessandro Zan nevével fémjelzett törvénytervezet megszavazására, amely nemcsak a másneműek ellen elkövetett agressziókat büntetné, hanem kötelezővé tenné a genderideológia oktatását az iskolákban. Öt nagyvárosban, Milánóban, Firenzében, Tarantóban, Palermóban és Pádovában utcára vonultak az emberek, hogy felhívják az állampolgárok figyelmét a törvényhozás súlyos hiányosságaira, illetve a véleményük szerint aggasztóan terjedő homofób megnyilvánulásokra is. A baloldali párt elnöke szerint Itália csak akkor válhat modern európai állammá, ha biztosítja az LMBTQ-közösségek tagjainak jogait.

Tavaly októberben jobboldali összefogással buktatták meg a homo- és transzfóbiát büntető törvényt. A híradások szerint a Demokrata Párt már februárban visszavágóra készült, ezt azonban késleltette az orosz–ukrán háború kirobbanása. 

Forrás: ilgiornale.it

Borítókép: Enrico Letta (Fotó: Andreas Solaro)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.