Törökország átadja a Hasogdzsi-ügyet Szaúd-Arábiának

A török bíróság felfüggesztette a 26 szaúdi állampolgárságú gyanúsított elleni eljárást.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 07. 11:58
HASOGDZSI, Dzsamál
Isztambul, 2022. április 7. 2020. október 2-án Szaúd-Arábia isztambuli nagykövetsége elõtt készített kép tüntetõkrõl a meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi kormánykritikus szaúdi újságíró portréjával a kezükben Hasogdzsi halálának második évfordulóján. A 2018-ban Törökországban meggyilkolt szaúdi újságíró ügyében eljáró török bíróság 2022. április 7-én úgy döntött, hogy felfüggeszti a 26 szaúdi állampolgárságú gyanúsított elleni eljárást, és az ügy további tárgyalását átadja Szaúd-Arábiának. MTI/AP/Emrah Gürel Fotó: Emrah Gürel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2018-ban Törökországban meggyilkolt szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyében eljáró török bíróság csütörtökön úgy döntött, hogy felfüggeszti a 26 szaúdi állampolgárságú gyanúsított elleni eljárást, és az ügy további tárgyalását átadja Szaúd-Arábiának. Az isztambuli ügyészség március végén kérte, zárják le a Hasogdzsi-ügyet, hogy át lehessen adni Szaúd-Arábiának. Jogvédők attól tartanak, hogy a szaúdi hatóságok eltussolják a gyilkosságot, amelyben a gyanú árnyéka vetült Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökösre is. Egy amerikai hírszerzési jelentés szerint ő adhatott utasítást a gyilkosságra. A koronaherceg tagadja, hogy bármi köze lett volna a történtekhez.

Rijád később elismerte, hogy szaúdi ügynökök követték el a gyilkosságot, de azt állította, hogy nem utasítást követtek, hanem saját ötlettől vezérelve, önhatalmúlag követték el a bűntényt.

Az 59 éves Hasogdzsit 2018. október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán, ahová azért ment, hogy az esküvőjével kapcsolatos teendőket intézze. Török tisztségviselők szerint egy szaúdi halálosztag végzett vele, holttestét pedig feldarabolták. Maradványai soha nem kerültek elő. Az isztambuli ügyészség azért javasolta az ügy átadását Rijádnak, mert az esetleges bírósági végzéseket nem lehet majd végrehajtani, miután a vádlottak külföldi állampolgárok, és nincsenek az országban. A török igazságügyi minisztérium támogatta az ügyészség indítványát, és jelezte, ha Ankara nem lesz elégedett a szaúdi eljárás kimenetelével, akkor ismét visszaveheti az ügyet.

Szaúd-Arábiában zárt ajtók mögött nyolc embert börtönbüntetésre ítéltek Hasogdzsi halálával kapcsolatban 2020 szeptemberében, de egyiküket sem nevezték meg.

Emiatt nem egyértelmű most, hogy a törökországi eljárás átadásával Rijád új tárgyalást nyitna-e az ügyben. Agnes Callamard, az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet főtitkára, korábban az ENSZ bírósági eljárás nélküli kivégzésekre szakosodott jelentéstevője úgy vélte, az eljárás átadásával Rijádnak Törökország önként és tudatosan azok kezébe küldi vissza az ügyet, akik felelősek a gyilkosságért. A szaúdi hatóságok számos alkalommal nem voltak hajlandók együttműködni a török ügyészséggel, és világos, hogy egy szaúdi bíróság nem fog igazságot szolgáltatni ebben az ügyben – tette hozzá.

Borítókép: 2020. október 2-án Szaúd-Arábia isztambuli nagykövetsége előtt készített kép tüntetőkről a meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi kormánykritikus szaúdi újságíró portréjával a kezükben Hasogdzsi halálának második évfordulóján. (Fotó: MTI/AP/Emrah Gürel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.