Veszélyben az ortodox egyház egysége az ukrajnai háború miatt

Kirill moszkvai pátriárka a háború kezdete óta nyíltan támogatja országa Ukrajna elleni invázióját, ami az ortodox egyház megosztásához és példa nélküli belső lázadáshoz vezetett. Az Ukrajna és Oroszország közötti béke elősegítése érdekében Ferenc pápa júniusban találkozhat az orosz ortodox egyházfővel.

2022. 04. 12. 20:44
Russia Politician Zhirinovsky Death
8160591 08.04.2022 Patriarch Kirill of Moscow and All Russia carries out a farewell service for the leader of Democratic Party of Russia (LDPR) Vladimir Zhirinovsky, who passed away at the age of 75 after a long-term illness, in Moscow, Russia. Vladimir Astapkovich / Sputnik (Photo by Vladimir Astapkovich / Sputnik / Sputnik via AFP) Fotó: Sputnik via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz ortodox pátriárka teljes mértékben áldását adta a Vlagyimir Putyin által indított offenzívára. Az orosz elnök és az egyházi vezető látásmódja annyiban tér el, hogy míg az előbbi a hatalmi egyensúly helyreállításaként, az utóbbi keresztes hadjáratként tekint Ukrajna megszállására. Kirill pátriárka korábbi kijelentéseiben úgy fogalmazott: – A háború védőbástyaként szolgál a dekadens nyugati liberális kultúra ellen.

A moszkvai egyházfő a vasárnapi prédikációjában arra buzdította a híveket, hogy álljanak ki a hatóságok mellett, miközben Moszkva folytatja a katonai offenzívát Ukrajnában.

– Az Úr segítsen bennünket, hogy egyesülhessünk ebben a hazánk számára nehéz időszakban, beleértve a hatóságok körüli összefogást is. A hatóságokat pedig töltse el a népük iránti felelősség, az alázat és a készség, hogy szolgálják a hazát, még akkor is, ha ez az életükbe kerül – idézte az Interfax hírügynökség a szentbeszédet. A 75 éves pátriárka hozzátette: ha a nép összefog a hatóságokkal, képesek lesznek visszaverni a külső és a belső ellenségeket. 

Kirill pátriárka háború melletti állásfoglalása az orosz ortodox egyházon belül és a moszkvai patriarchátushoz kötődő külföldi egyházakon belül is ellenkezést váltott ki. A világon jelenleg mintegy 260 millió ortodox keresztény él, ebből százmillióan Oroszországban.

Oroszországban az ortodox egyház mintegy háromszáz tagja, az Orosz papok a békéért elnevezésű csoport aláírt egy levelet, amelyben elítélik az Ukrajnában végrehajtott „gyilkos parancsokat”. A moszkvai patriarchátushoz tartozó ukrán ortodox egyház 17 egyházmegyéje pedig bejelentette, hogy ezentúl nem említik meg a liturgiában szokásos módon a moszkvai elöljárót, mert Kirill pátriárka nem ítélte el az ukrajnai orosz inváziót. Ukrajnában mintegy harmincmillió az ortodox hívők száma, akik három különböző egyházhoz tartoznak: a kijevi patriarchátus ukrán ortodox egyházához, a moszkvai patriarchátushoz tartozó és az autokefál, vagyis független ukrán ortodox egyházhoz.

Az Egyházak Világtanácsa világméretű keresztény egyházközi szervezet mindeközben vitára bocsátotta, hogy kizárja soraiból az orosz ortodox egyházat, amiért belekeverte a keresztény egyházat Vlagyimir Putyin „politikai cselszövéseibe”. Ioan Sauca tiszteletes, az Egyházak Világtanácsának megbízott főtitkára korábban levélben kérte Kirill pátriárkát, hogy közvetítsen a felek között a háború beszüntetése érdekében – ám elutasító választ kapott. 

Mindezek ellenére az olasz katolikus püspöki kar hétfőn megerősítette, hogy a béke elősegítéséért a katolikus egyházat vezető Ferenc pápa és Kirill pátriárka júniusban találkozhat egymással.

A Szentszék és a moszkvai patriarchátus is semleges találkozóhelyet javasolt a két egyházi vezető esetleges személyes egyeztetésére. Ferenc pápa vasárnap, a máltai látogatásáról visszatérő repülőúton kijelentette, hogy a Kirill pátriárkával történő találkozón dolgoznak, és úgy gondolják, a Közel-Keleten tartják meg. A legutolsó sajtóértesülések szerint Ferenc pápa június 12-én a jordániai Ammanba utazik, majd innen június 14-én megy tovább Jeruzsálembe.

A katolikus egyházfő és a moszkvai pátriárka első alkalommal 2016. február 12-én, Kuba fővárosában, Havannában találkozott egymással, ami egyháztörténeti fordulópontnak számított. Az 1054-es nagy egyházszakadás, a keleti és a nyugati kereszténység kettéválása óta ugyanis ez volt az első alkalom, hogy orosz ortodox egyházfő és katolikus pápa találkozott.

Kirill moszkvai pátriárka és Ferenc pápa 2016-ban. Fotó: AFP/Osservatore Romano

Borítókép: Kirill moszkvai pátriárka (Fotó: AFP/Vlagyimir Asztapkovics)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.