A gázárplafon késése miatt szenvednek a spanyol családok

Hiába remélték a spanyolok, nem lesz alacsonyabb az áramszámla májusban. A szocialista kormány több mint egyhetes késéssel küldte csak el Brüsszelnek a gázárplafonnal kapcsolatos dokumentumokat jóváhagyásra.

2022. 05. 09. 17:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldal késlekedése miatt szenvednek még májusban is a spanyol családok. A Pedro Sánchez vezette kormány először az egy nappal megtoldott május 1-jei hosszú hétvégére hivatkozva kérte a lakosság türelmét, és ígérte meg, hogy az ünnep után azonnal jelentkezik az Európai Bizottságnál. Ehelyett május teljes első hetét elvesztegette és csak múlt pénteken nyújtotta be az energiaárak mérséklését is célzó gázárplafon bevezetésének részletes tervét. Pedro Sánchez miniszterelnök a pénteki barcelonai gazdasági konferencián jelentette be az állampolgárok millióinak életét – valamikor majd – megkönnyítő terv előrehaladását. A kormányfő Ursula von der Leyen, az Európai Unió Bizottságának elnöke előtt úgy fogalmazott: reméli, hogy a következő napokban jóváhagyják a projektet és végre csökkenthetik az áram árát. Sánchez úgy fogalmazott: hetekig tartó fáradságos technikai tárgyalások után sikerült úgy kidolgozni a terveket, hogy azok megfeleljenek az uniós követelményeknek.

Brüsszel válaszul csak annyit közölt: „mihamarabb” tanulmányozzák a Madrid által benyújtott dokumentumokat, melyre április 26-a óta várnak, így nem vállalnak felelősséget a csúszásért. Az Európai Bizottság ekkor adott zöld utat Spanyolországnak és Portugáliának a gázárplafon bevezetésére. A két ország átmenetileg függetlenedhet a közös árképzési rendszertől és úgynevezett „energiaszigetként” működhet a következő 12 hónapban. Az unió egyrészt azért hagyta jóvá a könnyítést, mert az Ibériai-félsziget két államában rendkívül magas a megújuló energia aránya, másrészt pedig alig függnek az európai rendszertől. A döntés értelmében bevezethetnek egy 50 euró/megawattórás gázárplafont, melynek köszönhetően 20-30 százalékkal csökkenthetik az áram tavaly nyáron eszkalálódott árát is.

Ha a Brüsszel által kért végleges tervezet időben megérkezett volna, a spanyol családok májusi számlája jóval alacsonyabb lett volna. Egy átlagos háztartás 2020 nyarán körülbelül 60-70 eurót költött áramra havonta. A tavaly júniusi árrobbanás miatt azonban a számlák végösszege megháromszorozódott, így azok is, akik egyébként alig fogyasztottak, közel 200 eurós csekket kaptak kézhez. A kormány nem kapkodta el a segítséget: több mint egy hónap múlva mérsékelték tíz százalékra az áram áfáját, így ezután már „csak” a dupláját kellett fizetni a korábbi számláknak.

Spanyolországban 2021-ben a villamos energia nagykereskedelmi ára heteken keresztül meghaladta az 500 eurót megawattóránként, amelyre soha azelőtt nem volt példa. Bár az utóbbi hetekben visszaesett az ára, hétfőn ismét 21 százalékos kiugrás történt, és átlépte a 200 eurós lélektani határt. A spanyol családoknak mielőbb szüksége lenne a gázárplafon bevezetésére, főleg a nyár közelsége miatt, amikor a lakások hűtése, így a klímaberendezések és ventillátorok használata nagymértékben megnő. A szocialista kormány késése miatt a családok addig is különböző trükkökkel spórolnak. A sávos árszabáshoz igazodva akkor használják az elektromos eszközöket, amikor a legolcsóbb az áram, így például kizárólag este tíz után mosnak vagy kapcsolják be a mosogatógépet, a főzést és egyéb teendőket pedig igyekeznek a kora reggeli órákra időzíteni.

Forrás: 20minutos, europapress, elmundo

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Europress/AFP/Sergei Supinsky)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.