Erősödnek a háborúellenes hangok Oroszországban?

Egyre többen mennek szembe a Kremlben Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, ráadásul már orosz hírportálok is arról írnak, hogy csökken az Ukrajnában harcoló orosz katonák harckedve. „Mindannyiótokat megölöm, ha nem mentek harcolni” – üvöltötte állítólag egy orosz tábornok fegyvereseinek, így próbálva harcra bírni őket. Az orosz politikusok is gyakrabban adnak hangot háborúellenes nézeteiknek. A napokban a kommunista párt egy tagja szólította fel a Kremlt a csapatok azonnali kivonására, emiatt azonban kemény intézkedésekkel fenyegették meg.

2022. 05. 31. 20:10
Kahovka, 2022. május 21. Az orosz hadsereg által szervezett sajtóút során készült kép gépfegyveres orosz katonákról a Dnyeper folyó melletti kahovkai vízerõmûnél a dél-ukrajnai Kahovkában 2022. május 20-án. Az erõmû az egyik legfontosabb stratégiai létesítmény Dél-Ukrajnában. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij Fotó: Szergej Ilnyickij Forrás: MTI/EPA
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb orosz tisztviselő mondott le posztjáról, ezúttal a már elhunyt Borisz Jelcin volt orosz elnök veje hozta meg a döntést még áprilisban. Valentin Jumasev 1998 óta tanácsadói feladatokat látott el a Kremlben, noha politikai körökben arról is ismert volt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalomra jutásában játszott kulcsfontosságú szerepet. Állítólag már Jelcinnek is javasolta, hogy Putyin kövesse őt az elnöki székben. A Reuters hírügynökség arról számolt be, Jumasev pozíciója fizetetlen állásnak minősült, azonban befolyása, valamint Jelcinnel haláláig fennálló bizalmas kapcsolata miatt nagy veszteség Putyin apparátusában. Egyelőre nem tudni, mi állhatott Jumasev lemondásának hátterében, jelzésértékű azonban, hogy lánya nem sokkal azután, hogy február 24-én az orosz csapatok megindultak Ukrajna ellen, ukrán zászlóról posztolt egy képet az Instagram fotómegosztó oldalára, háborúellenes véleményének hangot adva ezzel.

Közel száz napja támadta meg Oroszország Ukrajnát, az invázió nemcsak a nemzetközi politikai szereplőket, de az orosz politikusokat is megrendítette, akik sorra mondanak le tisztségeikből. A legnagyobb visszhangot ez idáig Anatolij Csubajsz, a Kreml nemzetközi szervezetekkel fenntartott kapcsolatokért felelős különmegbízottja kapta, aki feleségével együtt hagyta maga mögött Moszkvát. Legutóbb, május 23-án pedig Borisz Bondarev orosz ENSZ-diplomata jelentette be, hogy a háború kirobbantása miatt távozik pozíciójából.

Diplomáciai pályafutásom húsz éve alatt az orosz külpolitika különböző fordulatainak voltam tanúja, de soha nem szégyelltem annyira országomat, mint idén február 24-én

– írta nyilatkozatában a 41 éves diplomata.

„A Putyin által Ukrajna, sőt, az egész nyugati világ ellen kirobbantott agresszív háború nem csak az ukrán nép ellen bűncselekmény, hanem az orosz társadalom elleni legsúlyosabb bűncselekmény is” – tette hozzá a levelében Bondarev. A volt ENSZ-tisztségviselő aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Kreml milyen választ adhat lemondására, ugyanakkor kitart háborúellenes álláspontja mellett.

Azok, akik a háborút kitervelték, csak egy dolgot akarnak: örökre hatalmon maradni, ízléstelen palotákban élni, jachtokon hajózni, korlátlan hatalmat és büntetlenséget élvezve

– fogalmazta meg éles kritikáját a diplomata.

„Követeljük az Oroszországi Föderáció csapatainak azonnali kivonását” – szögezte le nemrégiben Leonyid Vasziljevics, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának tagja, akit felszólalása után kemény intézkedésekkel fenyegettek meg. A politikus hangsúlyozta, ha Moszkva folytatja a háborút, az a halottak és sebesültek számának elkerülhetetlen emelkedéséhez vezet.

Opening of 11th Zerkalo Andrei Tarkovsky International Film Festival
Valentin Jumasev feleségével, Tatyjana Jumasevával, Borisz Jelcin orosz elnök lányával. Fotó: Europress/AFP/Varvara Gert'e 

Az elégedetlenség ugyanakkor az orosz katonák körében is egyre nagyobb méreteket ölt. A Fekete-tenger partján fekvő Krasznodarból állítólag a csökkenő fizetések miatt vonakodnak háborúba vonulni a katonák. Az ukrán hírszerzés szerint az orosz parancsnokság túszul ejti azoknak a katonáknak a családjait, akik nem hajlandók feladataikat teljesíteni Ukrajnában, noha az effajta állítások hitelessége megkérdőjelezhető.

Ha a megszálló katonák megtagadják küldetéseik végrehajtását, azzal fenyegetik őket, hogy feleségeiket és gyermekeiket a távol-keleti régiókba deportálják

– adta közre Telegram-oldalán az ukrán védelmi minisztérium.

Aggodalomra ad okot egy orosz katonának a feleségével váltott, nyilvánosságra hozott telefonbeszélgetése. A felvétel szerint egy tábornok azt üvöltötte katonáinak:

Mindannyiótokat megölöm, ha nem mentek harcolni!

Válaszul a katona kézigránátot vett elő, majd kibiztosította azt, és azt kiabálta felettesének: „Gyerünk, ölj meg!” A szóváltást követően a katonák és a tábornok testőrei is fegyvert fogtak egymásra. „Majdnem megöltük egymást. A tábornok az autójához ment, és elmenekült” – folytatta a beszámolót a katona. A fegyveres az ukrajnai veszteségekről is említést tett, eszerint az ukrán csapatok megsemmisítették fegyvereik jelentős részét, többek közt számos aknavetőjük használhatatlanná vált.

Borítókép: Az orosz hadsereg által szervezett sajtóút során készült kép orosz katonákról a Dnyeper folyó melletti vízerőműnél a dél-ukrajnai Kahovkában 2022. május 20-án (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.