időjárás 14°C Bernát, Felícia 2022. május 20.
logo

Ferenc pápa: Újfajta szegénység a Nyugatot sújtó demográfiai krízis

Jánosi Dalma (Róma)
2022.05.13. 15:24 2022.05.13. 15:34
Ferenc pápa: Újfajta szegénység a Nyugatot sújtó demográfiai krízis

Egyre súlyosabb népességfogyás tapasztalható Olaszországban, a demográfiai mutatók szerint az európai országok közül Itáliában csökken a legszámottevőbben a lakosság. Amennyiben a tendencia nem változik 2050-re ötmillióval kevesebb lesz az ország teljes népességének a száma. Ezt úgy lehet elképzelni, mintha Szicília és Veneto tartományok teljesen kihalnának. Az olasz statisztikai hivatal (ISTAT) szerint 28 év múlva a lakosság fele lesz a (20–66 év közötti) foglalkoztatott életkorban, nekik kell előteremteniük a fiatalok képzéséhez és az idősek eltartásához szükséges forrásokat. 

A demográfiai egyensúly megtartásához 500 ezer csecsemő születésére lenne szükség évente, a becslések szerint azonban az elkövetkező években akár 290 ezer alá is süllyedhet a születések száma.

A súlyos demográfiai krízis megvitatására népesedési nemzetgyűlést is összehívtak az olasz fővárosban. 

Ferenc pápa üzenetben szólt a népgyűlés résztvevőihez, és felhívta a figyelmet a nyugati országokban tapasztalható egzisztenciális elszegényedésre. A  katolikus egyházfő napjaink legsúlyosabb társadalmi krízisének nevezi a születések számának drámai visszaesését. Sajnos kevésbé érzékelhető, mint a többi vészhelyzet, pár éven belül azonban komoly elszegényedéseket fogunk tapasztalni. Olaszország, Európa és a Nyugat szegényebb lesz a jövőben – fogalmazott a pápa. A szentatya üzenetében felhívta a figyelmet: a nyugati országokban létezik egy kevésbé szemmel látható egzisztenciális periféria, azok a párok, akik szeretnének gyereket, de nem tudják vállalni. Számos fiatal kénytelen lemondani családalapítási álmáról. Nagy a veszélye, hogy a sokgyermekes család szépsége távoli utópia, megvalósíthatatlan álom lesz egyre több fiatal számára. 

Ferenc pápa félelmetesnek nevezte az úgynevezett „nemzési szegénység” megjelenését. 

Azok, akik lemondanak a szívükben hordozott boldogság utáni vágyukról, felhígítják törekvéseiket, megelégszenek kevesebbel és nem reménykednek nagy dolgokban. Egyre többen apró, materiális örömökkel váltják fel a gyermekek iránti vágyukat, mivel félnek a jövőtől. Drámai ez a fajta szegénység, mert az emberiség legnagyobb kincsét, az utódvállalást veszélyezteti. 

Rövidlátónak nevezte Ferenc pápa mindazokat, akik nem hajlandók meglátni a demográfiai problémákat. 

Ők nem előre néznek és nem hosszú távon gondolkoznak – írta rövid üzenetében. Inkább másra figyelnek, azt hiszik probléma túl összetett, felszámolására nincs megoldás. Inkább feladják – számolt be számos nyugati ország szkeptikus állásfoglalásáról.

„Kedves barátaim, igenis lehet változtatni, ha félelem nélkül, önzetlenül, ideológiai játszmákat félretéve közösen mindent beleadunk” – üzente a pápa a résztvevőknek. Az intézményeknek, a médiának, a kultúrának, a gazdasági és társadalmi szereplőknek támogatniuk kell a családokat, a politikának pedig konkrét lépésekkel kell segítenie a párokat a gyermekvállalásban. Elérkezett az ideje, hogy a fiatalok és a családok konkrét válaszokat kapjanak, az elhúzódó várakozásban nem hallhat ki a remény – üzente az népesedési nagygyűlésre összegyűlt résztvevőknek Ferenc pápa.

Borítókép: Ferenc pápa Javier Lozano Barragán mexikói bíboros, az Egészségügyi Dolgozók Pápai Tanácsa volt elnökének gyászmiséjén a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2022. április 25-én. A katolikus egyház mexikói elöljárója április 19-én, 89 éves korában hunyt el. Halálával 210 főre csökkent a bíborosi kollégium létszáma (Forrás: MTI/EPA-ANSA/Giuseppe Lami)