Magyarország támogatását Szarajevóban is elismerik

Quo vadis, Bosznia-Hercegovina? – konferencián elemezték az ország nyugati integrációnak esélyeit.

2022. 05. 24. 11:01
ORBÁN Viktor; DODIK, Milorad
Banja Luka, 2021. november 6. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõt (j) fogadja Milorad Dodik, a Bosznia-Hercegovina háromtagú elnökségének szerb tagja (b) Banja Lukában 2021. november 6-án. A magyar kormányfõ munkaebéden fog tárgyalást folytatni Milorad Dodikkal. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

− Orbán Viktor győzelme nagyon jó, nemcsak a magyaroknak, hanem a Boszniai Szerb Köztársaságban élő szerbeknek is − írta Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság vezetője a múlt héten a magyar kormányfőhöz intézett levelében. Dodik méltatta Budapest bevándorlás kérdésében elfoglalt álláspontját, kiemelve, hogy a Boszniai Szerb Köztársaság felismeri a Magyarország által képviselt értékeket, s a sajátjaként tekint rájuk, természetesen a saját határain és lehetőségein belül. A Boszniai Államelnökség szerb tagja Orbán Viktor ukrajnai háborúval kapcsolatos politikájáról is elismerően beszélt, hangsúlyozva, hogy a legbölcsebb és legemberségesebb lépés ilyen helyzetben, ha egy vezető a békét és a párbeszédet mozdítja elő.

Habár Milorad Dodik csak a Boszniai Szerb Köztársaság nevében méltatta a magyar kormány tevékenységét, kétségtelen, hogy Magyarország a nyugat-balkáni ország egyik legfontosabb partnere az Európai Unió tagállamai közül, ami az állam európai integrációját és uniós csatlakozását illeti. Többek közt erről is szót ejtettek tegnap a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) és a Habsburg Ottó Alapítvány szervezésében megrendezett „Quo vadis, Bosznia-Hercegovina? − Vallás, identitás és államiság nyugtalan időkben” című konferencia felszólalói. 

A boszniai emberek, a boszniai társadalom látja, hogy Magyarország teljes mellszélességgel kiáll az ország európai uniós tagsága mellett, ez pedig jelenleg a legfontosabb kérdés 

− fogalmazott Dzevada Susko. A Bosznia-hercegovinai Iszlám Közösség Nemzetközi Együttműködési Irodájának vezetője és a Szarajevói Nemzetközi Egyetem oktatója hozzátette, ez a szerepvállalás egészen az Osztrák−Magyar Monarchia idejére vezethető vissza, ekkor erősödött meg igazán a bosnyák nép közép-európai identitása. − A Magyarországhoz hasonló regionális súllyal bíró országok támogatása elengedhetetlen Bosznia-Hercegovina uniós csatlakozásához − hangsúlyozta. 

Hasonló állásponton volt Baranyi Tamás Péter, a KKI stratégiai igazgatóhelyettese is. 

A nyugat-balkáni térség európai integrációja jelen pillanatban nehéz szakaszához érkezett, de ez nem azt jelenti, hogy fel kellene adni a terveket, éppen ellenkezőleg. Itt az ideje, hogy még nagyobb erőfeszítéseket tegyünk a folyamat előmozdítására

 − mutatott rá a konferencia záróbeszédét elmondó szakértő. Hozzátette, ennek egyik nagyon fontos része a bosnyák társadalom európaiságának megerősítése, melyben kiemelt szerepe van a Magyarország és Bosznia-Hercegovina közötti kulturális kapcsolatok szorosabbra fűzésének. − A térség stabilitásának előmozdítása nemcsak az Európai Unió, hanem a közép-európai emberek egyik legfontosabb érdeke, ez az egyik leglényegesebb előttünk álló feladat − zárta szavait.

 

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõt (j) fogadja Milorad Dodik, a Bosznia-Hercegovina háromtagú elnökségének szerb tagja (b) Banja Lukában 2021. november 6-án. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.