Mateusz Morawiecki: Lengyelország nem hagyja magára Ukrajnát

A legnagyobb lengyelországi szakszervezet, a Szolidaritás 30. kongresszusán a kelet-európai ország támogatására szólítottak fel.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 26. 16:42
MORAWIECKI, Mateusz; FIALA, Petr
Varsó, 2022. április 29. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Petr Fiala cseh kormányfõvel közösen tartott sajtóértekezleten Varsóban 2022. április 29-én. MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski Fotó: Leszek Szymanski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felhívás Kelet-Európa dolgozóihoz címmel Ukrajnát támogató dokumentumot olvastak fel a legnagyobb lengyelországi szakszervezet, a Szolidaritás 30. kongresszusán, amely a lengyel elnök és kormányfő, valamint az ukrán szakszervezetek képviselőinek részvételével kezdődött meg csütörtökön Zakopanéban. 

„Az ukrajnai háborúban a kommunista hagyományból kinőtt új totalitarizmus nevében emberek ezreit ölték meg (…), emberek milliói veszítették el otthonukat és életük munkájának eredményeit” – áll a nyilatkozatban, amelynek címe megegyezik a Szolidaritás első, 1981-es kongresszusán elfogadott, történelmi jelentőségűnek számító dokumentuméval.

„Az ukránoktól megtagadják a saját hazához, az önrendelkezéshez, a szabadsághoz való jogot, és hasonló fenyegetéseket más nemzetekhez is intéznek” –  hangsúlyozták.

 Felszólítjuk az oroszokat: ne öljetek!

– idéztek a kongresszuson a dokumentumból, amely az „akárhol a világon, akármilyen hatalmi poszton lévőket” is kéri, hogy „ne engedjék meg a gyilkolást”.

Hangsúlyozták a „szabad belaruszokkal, a bátor grúzokkal”, valamint a volt Szovjetunióhoz korábban tartozó más nemzetekkel vállalt sorsközösséget is, és szolidaritásra buzdítottak a dolgozókat Európa azon részéből is, amely „elkerülte a kommunista totalitarizmusban töltött élet szerencsétlenségét”. A felhívást a Szolidaritás 1981-es kongresszusának részt vevői, Tomasz Wójcik és Waldemar Bartosz olvasták fel.

Az egykori szovjet blokk első hivatalosan működő független szakszervezete, a Szolidaritás első kongresszusát 1981 őszén tartották. Az akkori kongresszuson elfogadott, szintén a Kelet-Európa dolgozóihoz intézett felhívás ösztönző hatással volt a térség társadalmaira, amelyek szabadságvágya a nyolcvanas évek végén demokratikus fordulathoz vezetett.

 Az idei, kétnapos kongresszus csütörtöki megnyitóján Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök reményét fejezte ki: amint „az 1981-es felhívás megdöntötte a vörös trónusokat”, a jelenlegi, jubileumi kongresszus is hasonló hatással lesz „az aljas, barbár orosz rezsim feletti győzelemre”, és „a szabad Ukrajna megmarad”.

A Szolidaritás és a Lengyel Köztársaság kormánya nem hagyja magára Ukrajnát  – hangsúlyozta Morawiecki.

Andrzej Duda lengyel elnök beszédében hangsúlyozta: teljes erőből ki kell állni az ukránok mellett, Lengyelország érdeke, hogy Ukrajna megvédje magát, és szabad, szuverén, független állam legyen. Duda megköszönte, hogy a Szolidaritás bekapcsolódott az ukrajnai háborús menekülteknek adott segítségnyújtásba, elszállásolta őket a szakszervezeti üdülőkben. A kongresszuson szintén részt vevő Mihajlo Volinyec ukrán szakszervezeti vezető felolvasta Ruszlan Sztefancsuk, az ukrán parlament elnöke levelét, amely a Szolidaritás 1981-es felhívása aktualitását emelte ki, és háláját fejezte ki mindazoknak, akik támogatják országát. Andrij Descsica volt ukrán külügyminiszter, varsói ukrán nagykövet aláhúzta: a Szolidaritás „a kommunista rezsim végét jelentette Európában”. Úgy látta: most a lengyel–ukrán szolidaritás „Putyin, Moszkva és a Kreml rezsimjének végét jelentheti a térségünkben”.

Borítókép: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Varsóban 2022. április 29-én (Fotó: MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.