Soros harminc éve uralkodik Ukrajnában: politikusok, a média és a veteránok is a zsebben

A spekuláns a Nemzetközi Újjászületés Alapítvány körül kiépült egyre nagyobb hálózatán keresztül időről időre beavatkozott az ukrán belpolitikai életbe, minisztereket adott, médiát vásárolt. De félelmetes tény, hogy a krími veteránok több százezres csoportjára is rátette az alapítványa a kezét már a háborút megelőzően – adta hírül a Kontra.hu.

Forrás: Kontra.hu2022. 05. 24. 18:09
Soros György
Brüsszel, 2014. november 7. Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke beszél a Jó reggelt Európa – Most vagy soha elnevezésû konferencián Brüsszelben 2014. november 7-én. (MTI/EPA/Julien Warnand) Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kontra.hu összefoglalása szerint:

Soros György a Nemzetközi Újjászületés Alapítványával (International Renessaince Foundation) több mint harminc éve befolyásolja a politikai és gazdasági életet Ukrajnában.

Már a 90-es években rátelepedett Leonyid Kucsma kormányára, és kulcspozíciókat szerzett a politikai életben. Később mind a 2004-es „narancsos”, mind a 2014-es majdani forradalom kirobbantásában fontos szerepet játszottak az ukrajnai emberei.

A 2014-es majdani forradalmat követően kormánytagokat is adott a birodalma Aivaras Abromavicius gazdaságfejlesztési és kereskedelmi miniszter, valamint Natalie Jaresko pénzügyminiszter személyében.

Soros a kormánytagok mellett az ukrán kormányokra telepedő, „nemzetközi tanácsadó bizottságot” hozott létre már a Kucsma-kormány mellett is, de hasonlókat adott a 2014-es forradalmat követően a SAGSUR (Strategic Advisory Group for Supporting Ukrainian Reforms) vagy a BRDO (Better Regulation Delivery Office) formájában. 2019-ben kormányfő is kikerült a fenti szervezetekből.

A jelenlegi ukrán kormány, bár kevésbé látványosan Soros-barát, de például tavaly októberben három ország álciviljeinek a fórumát éppen Kijevben tartotta Soros-birodalom, ahol a kétnapos rendezvény résztvevőit a jelenlegi ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba üdvözölte.Elgondolkodtató az egyik parlamenti képviselő két évvel ezelőtti kijelentése is, mely szerint a kormányzó párt 40 százalékban Soros-embereiből áll.

Nemzetközi Újjászületés Alapítvány a más országban szokásos „jogvédői” tevékenységen kívül Ukrajnában a krími összetűzések veteránjait is erősen támogatta. Hiszen az egyik, 2015-ben induló programjuk célkitűzése volt ezeknek a katonáknak a civil életbe való visszaintegrálása.

Körülbelül 300 ezer katonáról van szó,  és ha jobban belegondolunk ennyi harcképes ember adatai, elérhetősége a Soros-birodalomnál landolt már évekkel a háborút megelőzően. Ez nem túl megnyugtató.

A Kontra.hu már korábban is foglalkozott azzal a ténnyel, hogy az ukrán gáztranzitvállalat, a Naftogaz hogyan került Soros György befolyása alá, és a vállalat jogutódja hogyan szolgál politikai célokat.

Az ukrán Naftogaz feletti befolyás megszerzéséért Vlagyimir Putyin ugyanúgy harcolt, mint ahogy Soros és a mögötte lévő amerikai érdekkörök.

A küzdelem végül utóbbiak győzelmével végződött. A háború kiváltó okai között bizony ott húzódnak a gazdasági tényezők, és főként az Amerikai Egyesült Államok, illetve Soros György térhódítása is.

A Kontra.hu legújabb cikkében felidézi Soros György ukrajnai terjeszkedésének történetét. 

Az oldal megvizsgálta a helyi alapítványi birodalma zászlóshajójának számító Renessaince-t és annak tevékenységét.

Soros György és alapítványi birodalma már 1990-ben megjelent Ukrajnában, elsőként a Nemzetközi Újjászületés Alapítvány (International Renessaince Foundation) formájában. De az amerikai spekuláns építkezése azóta is folyamatos az országban. Mostanra pedig kiterjedt hálózattal rendelkezik nemcsak a civil társadalom, de a politika és a gazdaság terén is.

Lényegében megkerülhetetlenné váltak.

A folyamatnak és az időről időre történő beavatkozásnak központi szereplője a Nemzetközi Újjászületés Alapítvány.

A XXI. Század Intézet két évvel ezelőtti, alapos elemzésében megírta, hogy a spekuláns nem sajnálta a forrást a kelet-európai országra. 2020-ig több mint 310 millió dollárt költött közel tízezer projektre, azzal a céllal, hogy Ukrajnában is felépítse a „nyílt társadalmat”.

Az Intézet kutatása felidézte a kezdeteket: 

az ukrajnai hálózatépítésében nagy segítséget nyújtottak számára a nyugati ukrán emigráció képviselői, elsősorban Bohdan Havrilisin ismert kanadai–svájci–ukrán közgazdász, aki az 1990-ben alapított Nemzetközi Újjászületés Alapítvány elnöke lett, 1991-től pedig Leonyid Kravcsuk házelnök, későbbi elnök mellett látott el tanácsadói funkciókat. Havrilisin két évtizeddel korábban közreműködött a davosi Világgazdasági Fórum megteremtésében, az alapítvány vezetése mellett pedig egy menedzserképző intézetet is létrehozott Kijevben. Unokaöccse, Oleh Havrilisin pénzügyminiszter-helyettesként volt a tagja Leonyid Kucsma kormányának (1992–1993).

Soros és csapata már a Kucsma-kormányra is rátelepedett, hiszen Anders Åslund svéd közgazdász vezetésével létrehozott egy nemzetközi tanácsadó bizottságot a kormányzat mellett, és többek között elérte, hogy az általa támogatott Jurij Jehanurov kerüljön az Állami Vagyonkezelő Alap élére.

Viszont Kucsma egy idő után „nem fogadott szót”, így Soros lejjebb is csavarta az aktivitását és a befektetett pénzforrásokat a kelet-európai országban.

KUCSMA, Leonyid; Zurabov, Mihail; Tagliavini, Heidi
Mihail Zurabov, Oroszország ukrajnai nagykövete, az ukrán kormányt képviselő Leonyid Kucsma volt államfő és Heidi Tagliavini, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az EBESZ képviselője (balról jobbra) sajtótájékoztatót tart Minszkben 2014. szeptember 20-án, a kelet-ukrajnai válságban érintett felek megállapodtak arról, hogy a nehézfegyverek kivonásával egy harminc kilométeres fegyvermentesített övezetet hoznak létre a térségben (Fotó: MTI/EPA)

 

A következő intenzív beavatkozásra a 2004-es elnökválasztás környékén került sor a Soros-birodalom részéről. A választás két fő esélyese ekkor Viktor Juscsenko korábbi és Viktor Janukovics aktuális miniszterelnök volt – tette hozzá a Kontra.hu.

Az Újjászületés Alapítvány hivatalosan nem támogatta egyik jelöltet sem, de a 2004. évi költségvetéséből jelentős összegeket fordított a választásokhoz kapcsolódó projektekre, így például ellenzéki aktivistáknak nyújtott jogsegélyre vagy a kormányzattal szemben fellépő civil szervezetek támogatására

– írja a tanulmány.

Az első fordulóban Juscsenko került az első helyre, kevesebb mint egy százalékkal megelőzve riválisát. Miután a második forduló után Janukovics győzelmét jelentették be, tömegtüntetések kezdődtek a csalással vádolt miniszterelnök ellen.

A „narancsos forradalomként” ismert tüntetések eredményeként a Központi Választási Bizottság megsemmisítette a második forduló eredményeit, és annak megismétlése mellett döntött. A megismételt második fordulóban már Viktor Juscsenko győzőtt, akit rövidesen be is iktattak pozíciójába.

Ahogy lenni szokott, a segítségnek komoly ára volt, hiszen hamarosan megjelentek a Soroshoz köthető személyek az új kormányzatban. Roman Zvarics, az Újjászületés Alapítvány elnökségi tagja igazságügyi miniszter, Jurij Jehanurov pedig előbb a Dnyipropetrovszki terület kormányzója, majd ősztől miniszterelnök lett. Júniusban Soros György személyesen is Ukrajnába látogatott.

Ezután szünetelt a hasonló intenzív beavatkozás, persze a hálózatépítés, az Ukrajna körül egyre jobban szoruló háló szövögetése nem állt le

A 2013–2014-es majdani forradalomban is komoly szerepet játszott Soros és helyi hálózata, hiszen az Újjászületés Alapítvány honlapján az intézmény mérföldkőnek számító projektjei között említik az Euromajdan kezdeményezéseinek támogatását, és az alapítvány 2013-as évre vonatkozó beszámolója is büszkén szól a tüntetések sikerében játszott szerepéről. – írja a tanulmány.

Soros alapítványa sok pénzzel járult hozzá egy ellenzéki televízió, a Hromadszke TV (civil/közösségi televízió) létrejöttéhez, amely jelentős szerepet vállalt a kormányellenes tüntetések körüli médiakampányban.

A Kontra.hu cikke szerint az oroszbarát Janukovics bukása után Soros emberei váltották az energiaszektorban a kulcspozíciókat. De nem volt ez másképp a politikumban sem. A tanulmány hosszasan sorolja azokat a kormányzati kulcspozíciókat, amiket Soros ukrajnai emberei foglaltak el a majdani forradalom után. 

Így például:

Aivaras Abromavicius gazdaságfejlesztési és kereskedelmi miniszter,

Natalie Jaresko amerikai ukrán pedig pénzügyminiszter lett.

De  a Soros-alapítványhoz köthető emberek két fontos háttérszervezetet is elleptek: a SAGSUR (Strategic Advisory Group for Supporting Ukrainian Reforms) és a BRDO (Better Regulation Delivery Office), amelyek az Ukrajna új nyugati partnerei által megkövetelt reformok kidolgozásáért és felügyeletéért feleltek.

Soros parlamenti befolyásának mértéke kapcsán érdemes megjegyezni, hogy 2020-ben Olekszandr Dubinszkij, a Nép Szolgája párt képviselője egy televíziós interjúban kijelentette: a kormányzó párt negyven százalékban „Soros-fiókákból” áll, akik nélkül már egyetlen törvényt sem tudnak elfogadni.

A 2019-ben felálló új ukrán kormányfő, Olekszij Honcsaruk, valamint az igazságügyi és az energetikai miniszterek is a Soros által megszervezett háttérintézmény, a BRDO kötelékéből került ki, de az oktatási tárca élére is egy korábbi Soros-ösztöndíjas, Hanna Novoszad került.

Az ukrán Soros-kormányzat megtette a hatását. Az eredmény a külföldi érdekeltségek teljes térhódítása, privatizáció és gazdasági válság lett.

A »Soros-fiókák« tevékenységének hatása a kormánypárt népszerűségvesztésén érződött meg leginkább, az idén január közepén nyilvánosságra került hangfelvételek után pedig, amelyeken a miniszterelnök magát gazdasági kérdésekben laikusnak, az elnököt pedig – távollétében – primitív elképzelésekkel rendelkezőnek nevezte, egyre inkább érett a kormány távozása. Ez végül  – értsd: 2020-ról van szó – március elején történt meg, rövidesen pedig a »Soros-fiókáknak« nevezett érdekkör tagjai az általuk elfoglalt állami hivatalok nagy részének éléről távozni kényszerültek.

– írta a kiváló tanulmány.

A külügyminiszter Kijevben üdvözölte három ország Soros-civiljeit 

Nem kétségbe vonva, sokkal inkább kiegészítve a fentebb már ismertetett tanulmányt, érdemes a mostani ukrán kormányról is megjegyezni néhány dolgot – írja a Kontra.hu.

Például azt, hogy 2021. október 21–22-én Soros-birodalom éppen Kijevben tartotta három ország álciviljeinek a fórumát, és a kétnapos rendezvény  résztvevőit a jelenlegi ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba üdvözölte.

Forrás: Kontra.hu
Forrás: Kontra.hu

Ahogy a fenti dokumentumon látható, a külügyminiszteren kívül Ukrajna uniós nagykövete és az EU–Ukrajna Parlamenti Társulási Bizottság tagja is képviseltette magát a rendezvényen.

Mindenki jogvédelme fontos, csak a magyaroké nem

A Kontra.hu cikkében visszatér a Soros helyi fiókszervezetéhez, a Nemzetközi Újjászületés (Renaissance) Alapítványhoz, hogy megnézze, hogy pontosan mit csinál és kik is vezetik a szervezetet.

Ahogy fentebb írta a lap, az álcivil gyűjtőalapítvány 1990 óta működik Ukrajnában, és hathatós közrehatása volt mind a 2004-es „narancsos”, mind a 2014-es majdani véres forradalmak előidézésben.

A szervezet aktuális tevékenységéről az alapítvány honlapján tájékozódhatunk.

Rögtön a nyitólapon a „Tartsd a frontot!”-kezdeményezésről olvashatunk, ami az önkénteseket és veteránokat támogatja az EU-val közösen.

Forrás: Kontra.hu

De békeidőben jogvédelemmel is foglalkozó szervezet többek között a kisebbségek védelmét is emlegeti, persze egy szót sem találni a magyar vagy az orosz kisebbségről. Úgy látszik, Sorosék szerint ők nem szorulnak védelemre − tette hozzá a lap.

Az alapítvány tevékenységi köre kiterjed a következőkre is:

1. A korrupció elleni harc, tényfeltáró újságírás – olyan csoportok támogatása, mint a Transparency International Ukraine, StateWatch, Center Eidos vagy az Anti-Corruption Action Center.
2. Az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Iroda létrehozása 2014-ben, „segített” a törvényalkotóknak egy új antikorrupciós törvényt megalkotni. 
3. 2015: HIV- és tbc-gyógyszerek viszonteladói reformja, mert itt is elsöprő mértékű volt a korrupció.
4. A Nemzetközi Büntetőbíróság támogatása Ukrajnában, benne a krími, donbaszi vagy majdani háborús és emberiség elleni bűnök kivizsgálása.
5. A független médiaszervezetek támogatása, a Nemzeti Közmédia Vállalat létrehozásának támogatása 2015-ben.
6. Stop Fake: az Ukrajnáról szóló hazugságok és mítoszok megcáfolása több nyelven, saját tévé és rádió.
7. Az oktatásügy fejlesztése, az oktatók, akadémikusok, civil csoportok felkészítése arra, hogy tankönyvek százait írják meg.
8. 1997 és 2004 között tatár nyelvű tankönyvek a Krím félszigeten.
9. Az egyetemi felvételiken tapasztalt vesztegetések elleni harc.

A veteránok nyilvántartása véletlenül már a háború előtt Sorosékhoz került 

A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy amint jobban utánanézünk, akkor azt is láthatjuk, hogy nem most – amikor valóban indokolt –  kezdték el a katonák támogatását, hanem már 2015-ben.

Ekkor indult ugyanis egy program, amely a krími összetűzések veteránjait igyekezett a civil életbe integrálni a Soros-alapítványokon keresztül. Körülbelül 300 ezer katonáról van szó, akiknek jelentős része részt vehetett a programon.

A cél elméletben – ahogy az lenni szokott – teljesen jó volt: a veteránok társadalomba történő visszaintegrálása, munkaközvetítés stb.

Több százezer katonaviselt, harcképes ember ment keresztül Sorosék rendszerén, akiknek az adatai, elérhetősége és támogatásaikon keresztül a szimpátiája is vélhetően Soros-birodalomé lett már évekkel a háborút megelőzően. Árulkodó a program egy részprojektjének neve is, amely az „Új visszaszámlálás” nevet viselte.

Forrás: Kontra.hu

A Kontra.hu szerint nem szabad elfelejteni, hogy továbbra is a mostani orosz inváziót megelőző időszakról van szó.

Vagyis egy több százezer fős veterán kontingens már évek óta az ukrán Soros-birodalom szolgálatába kerülhetett.

Nem véletlenül rejtegetett vezérkar

Már az is elég érdekes, hogy a szokásosnál is jobban titkolóznak a Nemzetközi Újjászületési Alapítvány honlapján, hiszen Soros Györgyön kívül senki mást nem nevesítenek az oldalon, persze azért az interneten a szervezet kötelékében dolgozók közül többen is fellelhetők.

Viktoriia Tymoshevska, közegészségügyi igazgató, aki tizennégy éve dolgozik az IRF-nél, és évi 1,5 millió dollárnyi keretből gazdálkodik a szervezeten belül. 2005 és 2008 között a John Snow Inc-nél dolgozott – ami elsőre nem látszik Soros-kötődésű intézetnek.

A hölgy a tanulmányait a Columbia Universityn végezte, de Odesszában, általános orvosként végzett.

Roman Romanov emberjogi és igazságügyi igazgató. A LinkedInen található életrajza szerint 19 éve van az alapítványnál, máshol nem is dolgozott.

A háború kitörése óta agresszív és többek között a szankciók irányában mutató politikát szorgalmaz a Twitter-oldalán.

Forrás: Kontra.hu

Stanislav Lyachynsky, a „Polgári Kezdményezések az Új Ukrajnáért” igazgatója tizenegy éve már az alapítványnak dolgozik, sőt korábban, 2003 és 2005 között is volt már médiaprogram-koordinátor.

2005-ben egy fontosabb megbízatás elszólította, hiszen Soros helyi embere ekkor miniszterelnök-helyettes asszisztense volt, 2007–2008-ban pedig a Lengyel Közszolgálati Egyetemen volt ösztöndíjjal. 2008–2010-ben újra az ukrán parlamentben volt asszisztens.

Tehát ő is egy olyan ember, aki megjárta nemcsak a Soros-féle álcivil világot, de a politikát is.

Mivel Stanislav foglalkozik a fentebb már ismertetett és a veteránok reintegrációját célzó programmal, ezért talán nem lepődünk meg azon, hogy ő is elég agresszív hangvételt üt meg – írja a Kontra.hu.

Forrás: Kontra.hu
Forrás: Kontra.hu

Jól látható, hogy a Soros-birodalom harminc éve jelen van Ukrajnában, azóta folyamatosan építkezik és időről időre beavatkozik a politikai életbe is. Főleg, ha épp nem úgy alakulnának a dolgok, ahogy az számukra kedvező – zárta írását a Kontra.hu.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Soros György (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.