Szláv vendetta: a két politikai elit embertelen játéka

Miközben orosz és ukrán katonák százai halnak meg a harcokban, addig a két ország politikai elitje vendettára használja fel a háborút. Támogatják a Krími Államtanács képviselői, hogy lefoglalják azoknak az ukrán politikusoknak és üzletembereknek a vagyonát Krímben, akik „barátságtalan cselekedeteket követtek el” Oroszország ellen. A törvénymódosítás alapján államosítanák többek között Volodimir Zelenszkij ukrán elnök krími luxusapartmanját is – olvasható a V4NA hírügynökség cikkében.

Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 05. 24. 14:55
ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2022. április 24. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart Kijevben 2022. április 23-án. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Krími Államtanács képviselői támogatták a polgári törvénykönyv módosítását az ukrán politikusok és üzletemberek, valamint más külföldiek vagyonának kényszerlefoglalásáról, akik barátságtalan cselekedeteket követtek el Oroszország ellen, közölte a Crimea.kp.ru orosz nyelvű hírportál. Mint írják, ez egyfajta válaszlépés azután, hogy a kijevi hatóságok bejelentették az orosz vagyontárgyak kényszerlefoglalását.

A portálnak nyilatkozva Jefim Fiksz, a Krími Államtanács alelnöke elmondta, a törvénymódosítás értelmében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fényűző, krími penthouse apartmanja is államosítása alá került.

Háromszobás lakást tulajdonol ugyanis Volodimir Zelenszkij családja Krímben, a Fekete-tenger partján lévő, Jaltához közeli Livadijában.

Imperator az ötemeletes luxusingatlan neve, amelyben a lakás található. Habár a Krím 2014 óta orosz fennhatóság alatt áll, Zelenszkijék mégsem adják fel a tengerparti lakást, amelyhez egyébként egy park és medence is tartozik – írja a V4NA hírügynökség.

A Krími Köztársaság miniszterelnöke, Szergej Akszjonov az ukrán elnök apartmanjával kapcsolatban megjegyezte: Zelenszkij azért nem válik meg a luxuslakástól, hogy legyen hol laknia, amikor majd menedékjogot kell kérnie az oroszoktól.

Zelenszkij munkatársai ezzel kapcsolatban korábban elmondták, hogy az elnök nem megy oda, amíg Krím orosz fennhatóság alatt van.Mint mondták a Krím Oroszország általi illegális annektálása miatt a Zelenszkij család soha nem használta ezt az ingatlant. Az adásvételi szerződést Kijevben hitelesítették. A Zelenszkij család csak a Krím Ukrajnához való visszatérése után kívánja használni ezt az ingatlant.

A megszállókkal kollaborálni veszélyes

Az orosz–ukrán háború kitörése után röviddel az ukrán törvényhozás elfogadta azt a jogszabályt, amely előírja az ukrajnai orosz lakosok vagyonának elkobzását, „mindenféle ellentételezés nélkül”. 

Ezzel együtt pedig elfogadták, majd maga Volodimir Zelenszkij elnök is aláírta az ún. kollaboráció elleni törtvényt, amely 15 évig terjedő szabadságvesztéssel, vagy súlyos esetben akár életfogytiglani elzárással is bünteti azokat a személyeket, akikről bebizonyosodik, hogy valamilyen formában együttműködnek Oroszországgal. A törvény kapcsán Jefim Fiksz, a krími Államtanács elnökhelyettese szerint az ukrán elnök kettős mércét alkalmaz, hiszen a Zelenszkij családnak fényűző ingatlana van Krímben – tette hozzá a V4NA hírügynökség.

Elfogadása óta a törvény már több ukrán állampolgár számára meghurcolással és bebörtönözéssel járt.

Már a hatálybalépése utáni napokban, csak a harkivi régióban az orosz erőkkel való együttműködés, „az orosz agresszió nyilvános tagadása” és Moszkva támogatása vádjával őrizetbe vettek mintegy félezer ukrán állampolgárt, akikre így akár tizenöt év börtönbüntetést is kiszabhattak azóta. Sőt: súlyosabb esetben életfogytiglant is kaphattak.

A nemrégiben ukrán győzelemmel zárult Eurovíziós Dalfesztivál ukrajnai válogatását eredetileg megnyert Alina Pashnak azért kellett visszalépnie a versenytől, mert azzal vádolják, hogy „illegálisan” járt a Krím félszigeten.

Sőt, Alina Pash felkerült az ukrán Mirotvorec nevű médiaoldalon található Ukrajna ellenségei listára is.

2019-ben még egy kényszerleszállást végrehajtó repülőgép személyzete került fel a halállistára. A személyzetnek az volt a bűne, hogy Moszkva közelében – tehát orosz földön – hajtott végre kényszerleszállást, miután a felszállást követően egy madárraj meghibásodást okozott a gép hajtóművében. A fedélzeten 226 utas tartózkodott.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart Kijevben 2022. április 23-án (Borítókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.