Újabb propagandagépezet lépett működésbe az elfoglalt ukrajnai területeken

Fokozódik az információs háború Ukrajnában: az ország oroszok által elfoglalt területein új propagandagépezet lépett működésbe Déli Front néven. A híroldalon megjelenő tartalmak azt hivatottak bizonyítani, a háború megindítása indokolt volt, noha az állítást alátámasztó állítólagos bizonyítékok nem éppen hitelesek. Szakértők szerint a weboldallal el akarja érni Moszkva, hogy teljes ellenőrzést gyakoroljon a megszállt területeken, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy pontosan kik működtetik a portált.

2022. 05. 30. 6:30
null
Enerhodar, 2022. május 2. Az orosz hadsereg által szervezett mariupoli sajtóút során készült kép gépfegyveres katonákról a zaporizzsjai atomerõmû bejárata elõtt a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. május 1-jén. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij Fotó: Szergej Ilnyickij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Déli Front néven jelent meg egy új hírportál az oroszok által elfoglalt ukrajnai területeken. Az oldal szerzői elsősorban az olyan közösségi felületeken osztják meg háborút támogató tartalmaikat, mint a YouTube és a Telegram. Az egyik ilyen videófelvételen például arról beszélt a Déli Front tudósítója, hogy az Azovi-tenger partján fekvő Bergyanszk városáért folytatott harcok során az orosz erők megöltek két marokkói férfit, akikről azt állították, Ukrajnát segítő külföldi zsoldosok voltak. A BBC brit hírportál azonban már arról számolt be, az egyik férfit sikerült megtalálniuk, a híresztelésekkel ellentétben nem halt meg. A férfi névtelenséget kérve elmondta, már a háború előtt elhagyta Ukrajnát és visszatért Marokkóba, hozzátette, az oroszok által megrendezett videóról sem tudott semmit.

A Dél Front rendszeresen tesz közzé megalapozatlan állításokat tartalmazó felvételeket

– írta a BBC.

Híreikben főként arról számolnak be, az Oroszország által elfoglalt területekre békét hoztak. Julia Smirnova, a londoni székhelyű Stratégiai Párbeszéd Intézetének (ISD) dezinformációval foglalkozó elemzője arról beszélt, a Déli Front elsődleges célja, hogy az orosz támadást felszabadulásként mutassa be, és a megszállt területeken védelmezőként tekintsenek az orosz erőkre. Ezeket az állításokat hivatott alátámasztani az a videójuk is, amelyben tudósítójuk egy könyvtárból bejelentkezve arról beszél, hogy az ott fellelhető írások nagy részében náci szimbólumok jelennek meg. A felvételeken ugyanakkor ezeknek nyoma sincs, ellenben látni lehet ukrán kortárs írók történelmi eseményekről szóló könyveit.

 

– A Déli Front valószínűleg része lesz annak a szélesebb körű orosz stratégiának, amelynek célja, hogy teljes ellenőrzést gyakoroljanak Ukrajna megszállt területei felett

– vélekedett Julia Smirnova.

„Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy különleges műveletet indít Ukrajna területének demilitarizálására és nácitlanítására” – tették közzé a Déli Front szerzői első bejegyzésüket Telegram-oldalukon akkor még mindössze 25 követőjüknek aznap, amikor megkezdődött az oroszok ukrajnai inváziója. Az elmúlt három hónapban azonban már mintegy 23 ezerre növekedett Telegram-csatornájuk követőinek száma. Összesen ugyanakkor több mint 80 ezren iratkoztak eddig fel a Déli Front valamely közösségi profiljára, noha a BBC szerint számos álprofil is van közöttük.

Egyelőre nem tudni, ki vagy kik állnak az oldal mögött: eleinte egy szentpétervári orosz szervert használtak a posztolók, azonban később átköltöztek az amerikai Cloudfare szerverre, amely lehetővé teszi, hogy tulajdonosa személyazonossága titkos maradjon.

Feltételezések ugyanakkor már vannak a tulajdonosok kilétét illetően: állítólag egy befolyásos szervezet állhat az új propagandagépezet mögött. Több videóban jelenik meg az Orosz-Donyec-medencei Integrációs Bizottság logója, amely arra utal, hogy a szervezet létesítményeit használják a felvételek során. A testület feladata, hogy gazdasági és humanitárius kapcsolatokat építsen ki a Krímmel, valamint az oroszbarát, szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokkal. Az önhatalmúlag kikiáltott népköztársaságok vezetői egyébként kulcsszerepet töltenek be a bizottságban: Andrej Kozenko volt orosz parlamenti képviselő például vezető pozícióban van, és szerepel az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió szankciós listáján.

Noha a propagandagépezet csupán rövid ideje működik, az ukrán hekkerek sem maradtak tétlenek, máris sikeresen feltörték a Déli Front profiljait. Egy általuk közzétett bejegyzés arra figyelmeztetett, kemény büntetésre számíthatnak azok, akik részt vesznek a kelet-ukrajnai területek hovatartozásáról szóló népszavazáson.

– Isten hozott a pokolban!

– írták a posztban.

Borítókép: az orosz hadsereg által szervezett mariupoli sajtóút során készült kép gépfegyveres katonákról a zaporizzsjai atomerőmű bejárata előtt a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. május 1-jén (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.