Demens betegeknél engedélyeznék az eutanáziát Kanadában

Korábban leadott írásos nyilatkozatok alapján Kanada legalizálná az eutanáziát a demenciával küzdő betegek számára. Kritikusok azonban amiatt aggódnak, mi történik, ha időközben ráeszmél a beteg, hogy mi történik körülötte. A félelmek nem alaptalanok, ugyanis Hollandiában már történt ilyen eset: akkor a beteget családtagjai fogták le, hogy az orvos be tudja adni az injekciót. Az észak-amerikai ország mellett Belgium is fontolgatja, kiterjeszti a beavatkozást a demenciával diagnosztizált betegek számára.

2022. 06. 09. 7:11
FRANCE - EUTHANASIA - ILLUSTRATION
FRANCE-ILLUSTRATION-EUTHANASIA Fotó: SANDRINE MARTY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi az eutanázia?

Az eutanázia jelentése: amikor a gyógyíthatatlan beteg halála a beteg kívánságára, a beteg beleegyezésével történő meggyorsításával történik, illetve amikor a páciens szükségtelennek tartja az orvosi beavatkozást és erről lemond.

Az eutanázia típusai között megkülönböztethetünk aktív és passzív eutanáziát. Aktív eutanáziáról beszélhetünk akkor, ha a halálhoz köthető beavatkozás történik. Ezen belül pedig lehet közvetlen, közvetett, szándékos és nem szándékos is. 

Az aktív eutanázia Svájcban is engedélyezett. Megosztotta a közvéleményt az a svájci eutanázia gép, melyet „eutanázia kapszulának” és „eutanázia doboznak” is hívnak. A gép lényege, hogy már otthon, az orvos bevonása nélkül is használható.

Passzív eutanáziáról pedig akkor van szó, ha az életfunkciókat helyreállító (újraélesztő) eljárásokat az orvos elmulasztja, illetve abbahagyja. A passzív eutanázia Magyarországon az egészségügyi törvény alapján történik.

„Eutanáziát szeretnék”

Az eutanáziát Hollandia és Belgium után Kanada is engedélyezné, hogy a demenciával küzdő idős betegek az önkéntes halált válasszák. Amennyiben a szenátus elfogadja a nemrégiben benyújtott törvényjavaslatot, a betegnek – miután demenciával diagnosztizálták – írásban kell nyilatkoznia arról, hogy a demens beteg cselekvőképtelensége esetén eutanáziában, kegyes halálban részesüljön. A nyilatkozatot két tanúnak is alá kell írnia annak megerősítéseként, hogy a beteg nem külső nyomásra kérelmezte a beavatkozást.

Kanadában 2016-ban vezették be az eutanáziáról szóló törvényt, tavaly a legfelsőbb bíróság ugyanakkor kijelentette, alkotmányellenes, hogy a fogyatékossággal élők nem lehetnek jogosultak a beavatkozás kérelmezésére.

Mi a demencia?

Demenciáról akkor beszélhetünk, amikor a gondolkodás, érzelmek és a társas képességek hanyatlása következik be. A demencia során korlátozva van a társas élet és a teljesítőképesség is. 

Demenciával küzdő betegek esetében már korábban is felmerült a beavatkozás lehetősége, ám a kanadai rendszert számos bírálat érte az elmúlt hónapokban, miután idén két, krónikus betegség miatt munkaképtelen, szegénységben élő nő is beadta kérelmét a beavatkozásra. Egyikőjük, az 51 éves Sophia azután kapott engedélyt az eutanáziára, hogy betegsége miatt nem tudott dolgozni, és idővel egészségi állapotára nézve megfelelő és megfizethető lakást sem tudott találni. A 31 éves Denise szintén életkörülményei miatt látta a megoldást élete kioltásában.

Az időskor demenciával küzdők számára több ország is elérhetővé tenné az eutanázia lehetőségét (Fotó: Pexels)

 

Kritikai hangok, eutanáziával kapcsolatos etikai kérdések

Eltérő véleménnyel vannak az orvosok az eutanáziáról. Emellett a közvéleményt is alaposan megossza. A eutanáziáról film és számos könyv is készült már.

A legutóbbi törvényjavaslat kapcsán kritikusok annak adtak hangot, mi lesz, ha mégis javul a beteg mentális állapota, vagy ráeszmél, mi történik körülötte. A National Review nevű, kéthetente megjelenő amerikai lap másfél évvel ezelőtt arról számolt be, egy holland beteg esetében már úgy hajtották végre a beavatkozást, hogy az illető mégsem akarta azt. 

A beteget családtagjai fogták le, hogy az orvos be tudja adni neki az élete végét jelentő injekciót. Marinoi Arends az injekció beadása előtt már gyógyszert kevert a beteg italába, ami egyébként szembemegy az eutanázia szabályaival, így az orvos ellen büntetőeljárás indult gyilkosság vádjával. A holland legfelsőbb bíróság azonban elutasította a vádakat. Az esetet követően az eutanáziával kapcsolatos szabályokat is módosították a hollandok, eszerint az orvosok használhatnak nyugtatókat, ha attól tartanak, hogy a beteg zavarttá vagy agresszívvá válik.

Vagy túl korán kell meghalnod, vagy már túl késő és nem halhatsz meg

– vélekedett egy Alzheimer-kórban szenvedő beteg.

Eutanázia Európában

Nem Kanada az egyetlen ország, amely a demenciával küzdők számára elérhetővé tenné az eutanázia lehetőségét: Belgiumban szintén napirenden van az intézkedés, noha végleges döntés ez idáig még nem született, ugyanis a törvénymódosításhoz egyhangú szavazásra van szükség. 

Míg az Alexander De Croo vezette kormány szorgalmazza az intézkedést, a Kereszténydemokrata és Flamand párt etikai esetekben vétójog lehetőségét sürgeti. A nyugat-európai országban 2002-ben legalizálták az eutanáziát.

Tavaly rekordszintet ért el az eutanáziás esetek száma Hollandiában a Regionális Eutanázia-felülvizsgáló Bizottság (RTE) adatai szerint: összesen 7666 esetet regisztráltak, ami tíz százalékkal volt több, mint 2020-ban.

Többségük rákkal küzdött, de volt köztük 215, időskori demenciával küzdő személy is. Hatan közülük már a betegség előrehaladott stádiumában voltak, azonban korábbi, írásban benyújtott kérelmük alapján megkaphatták az életük végét jelentő beavatkozást. A világon elsőként Hollandiában legalizálták az eutanáziát 2002-ben, végrehajtását azonban szigorú szabályokhoz kötik.

Az eutanáziát engedélyező országok és az eutanáziát támogató országok 2022-es listája azóta még tovább bővült. 

Borítókép: Eutanázia, illusztráció. (Fotó: AFP/Sandrine Marty)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.