Fél évszázados abortuszszabályozásnak ment neki az amerikai legfelsőbb bíróság

A konzervatív többségű testület döntése visszaadja a tagállamoknak az abortuszszabályozás jogát – írja a Mandiner.

Forrás: Mandiner2022. 06. 24. 17:14
null
Washington, 2022. május 14. Tüntetõk az abortuszhoz fûzõdõ jog védelmét követelõ tiltakozáson Washingtonban 2022. május 14-én. Az Egyesült Államok legfelsõbb bírósága jelenleg az abortuszhoz való alanyi jogot biztosító, a Roe kontra Wade néven ismert peres eljárást lezáró 1973-as legfelsõbb bírósági ítélet felülvizsgálatát végzi. MTI/EPA/Michael Reynolds Fotó: Michael Reynolds
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken az amerikai legfelsőbb bíróság felülírta azt a döntést, amely szövetségi szinten legalizálta a terhességmegszakítást – írja a The Hill. A Roe kontra Wade néven elhíresült 1973-as ítélet azt mondta ki, hogy alkotmányellenes a művi terhességmegszakítás szabályozása az állami szintű törvényhozásban.

A legfelsőbb bíróság mostani ítéletével gyakorlatilag megengedte Mississippinek a saját abortuszszabályozást, és ezzel a tagállamok jogává vált újra a téma szabályozása. 

Több konzervatív tagállamban most automatikusan vagy ezután hamarosan életbe léphetnek az abortuszt szigorító szabályok.

Roe kontra Wade

A legfelsőbb bíróság 1973-as ítélete számos szövetségi és tagállami terhességmegszakítási szabályozást eltörölt. A Jane Roe álnév alatt szereplő Norma McCorvey kétgyermekes családanya a harmadik terhességét szerette volna megszakítani, de Texasban, ahol élt, ez csak akkor volt lehetséges, ha veszélybe kerül az anya élete. Ügyvédei ezért szövetségi szinten perelték be Henry Wade kerületi ügyészt. A legfelsőbb bíróság 7:2 arányban döntött McCorvey javára.

A többségi határozat az 1868-as, 14. alkotmánymódosításra hivatkozott. 

Eszerint az Egyesült Államokban született minden ember az ország állampolgára, és egy tagállam sem foszthatja meg őt „az élettől, a szabadságtól és a tulajdontól” megfelelő jogi eljárások nélkül. 

Ezt a záradékot (Due Process Clause) a bíróság tágan szokta értelmezni. A Roe kontra Wade ügyben a testület a „magánélethez való jogot” vezette le ebből, amit lényegében ekkor talált fel.

A döntés szerint ugyanakkor az abortuszhoz való jog nem abszolút, azt korlátozhatja kormányzati érdek, az anya életének védelme és a meg nem született élet védelme is. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az első trimeszterben tilos az abortusz bármilyen korlátozása; a másodikban indokolható egészségügyi korlátozások hozhatók; a harmadikban viszont nem kötelező engedélyezni a terhességmegszakítást egyáltalán, csak akkor, ha az édesanya egészsége és élete veszélyben forog – olvasható a Mandiner cikkében.

A bíróság szerint az abortuszhoz való jog „alapvető jog”, azaz a „legszigorúbb ellenőrzés” vonatkozik rá, ha abortusszal kapcsolatos ügy kerül a bíróságok elé.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el. 

Borítókép: Tüntetők az abortuszhoz fűződő jog védelmét követelő tiltakozáson Washingtonban 2022. május 14-én. Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága jelenleg az abortuszhoz való alanyi jogot biztosító, a Roe kontra Wade néven ismert peres eljárást lezáró 1973-as legfelsőbb bírósági ítélet felülvizsgálatát végzi (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.