Nem látszik oldódni a belpolitikai káosz Líbiában

A héten tárgyalások zajlanak Kairóban a líbiai választások lebonyolításához szükséges alkotmánymódosításokról a kettészakadt észak-afrikai ország vezetői, valamint az ENSZ képviselői között. A tavalyi, kudarcba fulladt elnökválasztást követően mára ismét a polgárháború szélére sodródott az állam. Arról, hogy mi vezetett idáig és mi várható a jövőben, Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) vezető kutatója nyilatkozott lapunknak.

2022. 06. 17. 8:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt vasárnap gyűltek össze a kelet-líbiai törvényhozás, valamint a nyugat-líbiai Állami Legfelsőbb Tanács képviselői Kairóban, hogy a régóta várt választások lebonyolításához szükséges alkotmánymódosításokról tárgyaljanak az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) égisze alatt. − Tizenegy év megosztottság, instabilitás, káosz és konfliktus után Líbia népe kimerült. Előttünk áll a lehetőség, hogy reményt adjunk nekik, azáltal, hogy szilárd alkotmányos keretek között utat biztosítunk a választásokhoz − fogalmazott nyitóbeszédében Stephanie Williams, az ENSZ líbiai különmegbízottja. A tárgyalások egy hétig tartó harmadik fordulójára feszült belpolitikai helyzetben került sor: az alig másfél évvel ezelőtt kinevezett Abdelhamid Dbeibah ideiglenes miniszterelnököt támogató milíciák, valamint a keleti országrész új vezetője, Fathi Basaga és Halifa Haftár tábornok mögött álló csapatok közt folyamatosak az összecsapások.

Feloldhatatlan patthelyzet?

− A jelenlegi helyzet is azt mutatja, hogy irreális terv volt 2021 decemberében választásokat tartani. Ennek tavaly sem a jogi, sem a politikai feltételei nem voltak adottak. 

Ha a nemzetközi közösség keresztül is erőlteti a választásokat, a vesztes fél valószínűleg nem ismerte volna el a másik oldal győzelmét.

Így tehát érdemi változás nem történt december óta, a konfliktus dinamikája tulajdonképpen 2014 óta változatlan: hullámzó intenzitású, de folyamatos a vetélkedés a szemben álló felek között, amely − kis túlzással − bármikor a katonai cselekmények felerősödéséhez vezethet − vázolta fel a mostani állapot okait Szalai Máté. A kutató a jelen tárgyalások, valamint a választások jövőjét illetően − az elemzők többségével egyetemben − inkább pesszimista. 

Még ha sikerül is formálisan megállapodni a kérdésekről, hosszú jogi és politikai folyamatnak kell elvezetnie ahhoz, hogy a választások biztonságos körülmények között, átlátható módon, valamint a nemzeti elitek és a nemzetközi közösség által is elfogadott keretek között lebonyolíthatók legyenek

− fogalmazott. Szalai Máté hozzátette, ez nagyban függ a nemzetközi szereplők − elsősorban Törökország, Oroszország és Egyiptom − érdekeitől is, ugyanis az elmúlt évek viszonylagos stabilitása is javarészt annak volt köszönhető, hogy egyikőjüknek sem volt érdeke felrúgni a törékeny egyensúlyt.

Európa szeme Líbián

Az észak-afrikai országban zajló folyamatok több szempontból is fontosak Európának. Az ukrajnai háború miatt kialakult energiaválság enyhítésében jelentős szerepe lehet az olajban gazdag államnak, azonban a belpolitikai káosz − számos kőolaj-kitermelő létesítmény működése leállt − miatt kitermelése jelentősen visszaesett. 

Az év elején sikerült elérni a körülbelül napi 1,2 millió hordónyi termelési rátát, ami májusra a feszültségek erősödése miatt visszaesett egymillió alá, jelenleg pedig 100-150 ezer hordóra becsülhető. Mindez a lehető legrosszabb időben történt Európa szempontjából

− mutatott rá a szakértő.

A másik, Európát közvetlenül érintő probléma a migráció, azonban Szalai Máté szerint erre fel van készülve az Európai Unió. − Az EU 2015 óta azon dolgozik, hogy a polgárháború intenzitásának erősödése esetén se tudjanak nagy számban Líbiából az unió területére utazni. Ennek megfelelően mintegy 700 millió eurós pénzügyi keretet felhasználva támogatja a parti őrséget, a helyi közösségeket, a határmenedzsment fejlesztését, valamint a Líbiában tartózkodó menekülteket és más kiszolgáltatott csoportokat. Éppen ezért szerintem rövid távon nem várható a migrációs nyomás növekedése az észak-afrikai ország irányából − zárta szavait a kutató.

Borítókép: Abdelhamid Dbeibah ideiglenes miniszterelnökhöz lojális fegyveresek Tripoli utcáin (Fotó: AP/Yousef Murad)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.