időjárás 22°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Törökország beleegyezett Finnország és Svédország NATO-csatlakozásába

Dócza Edith Krisztina
2022.06.29. 00:22 2022.06.29. 09:29
Törökország beleegyezett Finnország és Svédország NATO-csatlakozásába

Beleegyezett Törökország Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába – jelentette be kedd este Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára kedd este, miután a felek aláírták az erről szóló megállapodást a madridi NATO-csúcstalálkozó keretében. A politikus szerint a szervezet „nyitott ajtók politikája történelmi sikert ért el, az újonnan csatlakozók tovább erősítik a szövetséget.

A két skandináv ország várhatóan már szerdán megkaphatja a hivatalos felkérést a csatlakozásra, amelyet még mind a harminc NATO-tagállamnak jóvá kell hagynia, de így is néhány héten belül a szövetség teljes jogú tagjaivá válhatnak.

Stoltenberg ismertette, Finnország és Svédország is jól képzett katonákkal, modern technológiával és szilárd demokratikus intézményekkel járul hozzá a szervezethez, ráadásul megváltoztatja a geostratégiai helyzetet a Baltikumban.

Bármelyik ország megváltoztathatja jövőjét

– mondta a főtitkár utalva arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a NATO bővítésének ellenzésével épp annak ellenkezőjét érte el az Ukrajna ellen indított háborúval.

Finnország és Svédország az ukrajnai háború kirobbantása miatt hagyott fel évtizedek óta tartó katonai semlegességével. Tagfelvételi kérelmeiket május közepén nyújtották be a NATO-hoz. Törökország azonban vétót emelt: Ankara azzal vádolta a két országot, hogy támogatják az általuk terrorszervezetnek tartott Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), valamint menedéket nyújtanak fegyveres csoportok tagjainak. Recep Tayyip Erdogan török államfő azt sem nézte jó szemmel, hogy a skandinávok Törökország szíriai katonai műveletei miatt betiltották az országukba irányuló fegyverexportot.

A kedden aláírt megállapodást hetekig tartó tárgyalások előzték meg.

Svédország még új terrorellenes törvényeket is bejelentett, hogy eloszlassa Törökország aggályait. Stoltenberg elmondta, a finn és a svéd kormány vállalta, hogy együttműködik Törökországgal a terroristagyanús személyek kiadatásában a jogállamiság keretein belül, a nemzetközi egyezményeknek megfelelően.

Külügyminisztereink háromoldalú memorandumot írtak alá, amely megerősíti, hogy Törökország a héten tartandó madridi csúcstalálkozón támogatni fogja Finnország és Svédország meghívását a NATO-tagságra

– fogalmazott közleményében Sauly Niinistö finn elnök.

Borítókép: Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter, Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár és Recep Tayyip Erdogan török elnök (b-j) Madridban 2022. június 28-án, miután Törökország beleegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába. (Fotó: MTI/EPA/EFE/Kiko Huesca)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.