Újra előre hozott választás következhet Bulgáriában

Bulgária újkori történetében először sikerült bizalmi szavazással kormányt buktatni. A szerda esti parlamenti bizalmi szavazáson a fél éve kormányzó szivárványkoalíció ellen felsorakozott a teljes ellenzék: a 240 fős parlamentből 123 ellenzéki képviselő a kormány ellen, 116 képviselő a kormány mellett tette le voksát.

2022. 06. 23. 16:10
PETKOV, Kiril
Brüsszel, 2022. június 23. Kiril Petkov bolgár miniszterelnök az Európai Unió és a Nyugat-Balkán csúcsértekezletére érkezik, amelyet az EU kétnapos csúcstalálkozójának keretében tartanak Brüsszelben az esemény elsõ napján, 2022. június 23-án. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Petkov-kormány bukása előre kódolt volt, miután két hete Szlavi Trifonov, a bolgár kormány kisebbik koalíciós pártja, a Van Ilyen Nép (ITN) vezetője pótköltségvetési viták és az Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére tervezett bolgár vétó feloldása kapcsán úgy döntött, kivonja minisztereit a négypárti kormányszövetségből.

Múlt csütörtökön az ellenzék megbuktatta Nikola Mincsev parlamenti elnököt, majd az ellenzéki jobboldali Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt a kormány pénzügyi és gazdaságpolitikájának sikertelenségére hivatkozva bizalmatlansági indítványt nyújtott be, amely mögé minden ellenzéki párt felsorakozott. Hiába próbálta a legnagyobb kormánypárt, a Folytatjuk a változást (PP), Trifonov pártjából képviselők szavazatát megvásárolni a túlélés érdekében, nem járt sikerrel.

A bizalmi szavazás külön érdekessége, hogy megjelent az egyre nagyobb népszerűséget élvező Deljan Peevszki médiamágnás is, aki annak ellenére, hogy az ellenzéki DPSZ képviselője, ritkán szokott megjelenni a parlamentben.

Azért jöttem, hogy Ivo Prokopiev oligarcha megbuktatására szavazzak, aki eddig több miniszterelnök mögött állt, de ebben a kabinetben ő maga a miniszterelnök

– mondta Peevszki. Prokopiev az úgynevezett Capital-kör vezetője, amely a sajtóhírek szerint a Bulgáriának járó 12 milliárd euró helyreállítási alap szétosztásában érdekelt. A két oligarcha között élet-halál harc folyik a gazdasági és politikai túlélésért.

A bizalmi szavazás után Kiril Petkov úgy nyilatkozott, hogy bukását négy ember okozta: Deljan Peevszki, Szlavi Trifonov, Bojko Boriszov volt miniszterelnök, a jobboldali GERB vezetője és Eleonora Mitrofanova szófiai orosz nagykövet. Kijelentésére az orosz külügyi szóvivő, Maria Zaharova így reagált:

A felsorolás nem teljes, kimaradt belőle Batman és a Macskanő.

A legnagyobb törésvonalat a bolgár parlamenti pártok között továbbra is az észak-macedón EU-csatlakozása körüli viták jelentik. Tegnap bombameglepetést okozott Bojko Boriszov azon bejelentése, mely szerint pártja támogatja a francia javaslatot, amely lehetőséget adna Észak-Macedóniának, hogy a bolgár feltételek teljesítése nélkül is azonnal megkezdhesse az uniós tagságról szóló csatlakozási tárgyalásokat, miközben a franciák garantálnák, hogy a jövőben ezek a feltételek teljesülnének. A törésvonal egyik oldalán a kormánypártok közül a PP és a Demokratikus Bulgária (DB), az ellenzék soraiból a GERB és a DPSZ állnak,

a bolgár vétó mellett tartanak ki a kabinet felől a Bolgár Szocialista Párt, a koalícióból kilépett ITN megmaradt tagjai és az ellenzéki Vazrazsdane Párt.

Számukra a francia ajánlat elfogadhatatlan, így nem támogatják azt. Első napirendi pontként erről a témáról a mai napon vitáznak a képviselők a bolgár nemzetgyűlésben.

Mivel a bolgár alkotmány szerint újra a Kiril Petkov vezette PP párt kap az államfőtől kormányalakítási megbízást, most abban bíznak, hogy sikerül többségre szert tenni, mindenesetre – sajtóértesülések szerint – a minisztériumokban megkezdődött a pánikszerű iratmegsemmisítés. Petkov kijelentette, ha sikerülne többségre szert tenni, változatlan összetételben folytatják a kormányzást.

Sikertelen kormányalakításuk esetén a tavaly novemberi választások második helyezettje, a volt kormányzó párt, a GERB kerül sorra, de ők már jelezték, hogy nyomban visszaadnák a kormányalakítási megbízást.

Ebben az esetben Rumen Radev államfő dönti el, melyik párt kapja meg harmadikként a kormányalakítás lehetőségét. Amennyiben egyik párt sem tud kormányt alakítani, az államfő feloszlatja a nemzetgyűlést, ügyvivő kormányt nevez ki, és két hónapon belül előre hozott választásokat ír ki.

 

Borítókép: Kiril Petkov bolgár miniszterelnök az Európai Unió és a Nyugat-Balkán csúcsértekezletére érkezik 2022. június 23-án (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.