Ukrajnára és az energiabiztonságra fókuszálhat a leendő cseh uniós elnökség

Július elsejétől Prága veheti át Párizs helyét az unió tanácsának elnöki székében. Az Euractiv brüsszeli hírügynökség birtokába jutott egy tervezet, mely az elkövetkezendő hat hónap főbb prioritásait taglalja.

2022. 06. 08. 16:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Természetesen a leghangsúlyosabb téma az ukrajnai háború, a menekültek helyzetének javítása, valamint Ukrajna európai uniós csatlakozás lesz. „A cseh elnökség az Európai Bizottsággal együtt azon fog dolgozni, hogy a kellő uniós forrásokat átcsoportosítsa a menekültáradat által leginkább érintett tagállamok részére” – áll a dokumentumban

Emellett megpróbálnak majd konszenzust kialakítani Kijev uniós tagjelöltstátusa kapcsán, melynek jelenleg több ellenzője is van a szövetségen belül.

A másik, a háborúval szorosan összekapcsolódó kérdéskör az energiabiztonság, melyet a leendő cseh elnökség kiemelten fontosnak tart a dokumentum alapján. „Az unió nem lehet teljesen kiszolgáltatva olyan országoknak, melyek közvetlenül fenyegetik biztonságát, ezért muszáj megszüntetni az orosz energiahordozóktól való függőséget” – írják, 

hozzátéve, ez a kérdés jelenleg sokkal lényegesebb, mint az energiaátmenet előmozdítása.

Emellett az új elnökség a koronavírus elleni vakcina beszerzéséhez hasonló – önkéntességen alapuló – közös energiahordozó-vásárlást szorgalmazna, mellyel az uniós tagállamok tárgyalási pozícióját szeretnék javítani. Célul tűzték ki továbbá az orosz olaj, földgáz és szén kiesésének negatív gazdasági és társadalmi hatásait orvosolandó eszközcsomag kidolgozását is.

Biztonságpolitikai szempontból mindenképpen növelnék az unió közös védelmi képességét a szövetségen kívüli partnerekkel, valamint a NATO-val összhangban. Kiemelt figyelmet szentelnek majd a kiberbiztonságnak, létrehozva egy eszköztárat, melyet a tagállamok az olyan veszélyek elhárítására alkalmazhatnak majd, mint a dezinformáció vagy az állami intézmények működésébe történő külső beavatkozás.

Az unió gazdasági ellenálló képességének növelésére az elnökség az olyan demokratikus országokkal való együttműködés elmélyítését javasolja, mint Új-Zéland, Chile vagy Ausztrália. 

Az európai csipgyártást is szeretnék fellendíteni, a félvezetőket a dokumentum az élelmiszerek, nyersanyagok és gyógyszerek mellett említi mint kiemelt jelentőségű készleteket.

A demokratikus értékek előmozdításakor a cseh elnökség főként a politikai pártok finanszírozásának átláthatóságára, az uniós polgárokkal folytatott párbeszédre, valamint a tömegmédia függetlenségére fog összpontosítani.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock/kaprik)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.