Betörtek a tüntetők az elnöki rezidenciába Srí Lankán

A dél-ázsiai ország az elmúlt hét évtized legsúlyosabb gazdasági válságát éli meg.

2022. 07. 09. 12:30
null
SRI LANKA-ECONOMY-UNREST-PROTEST Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tüntetők ezrei rohamozták meg az elnöki negyedet, beleértve az államfői rezidenciát Srí Lanka fővárosában, Colombóban szombaton, miközben az ország az elmúlt hét évtized legsúlyosabb gazdasági válságát éli meg. 

A nemzeti zászlót lengető demonstrálóknak sikerült is betörniük az épületbe, sokan még az elnöki medencében is megmártóztak.

Az interneten közzétett videókon az is látszik, amint az elégedetlen tömeg az elnöki titkárságnak otthont adó régi parlament épületét is ostromolja. 

A könnygázt is bevető katonák és a rendőrök sehol sem nem tudták visszatartani az óriási tömeget, amely Gotabaja Radzsapaksza elnök lemondását követelő jelszavakat skandált. Az elnököt azonban már előre kimenekítették pénteken a másnapra tervezett tüntetések miatt. A Reuters hírügynökség beszámolója szerint eddig legalább 21 ember sérült meg az akcióban, köztük két rendőrtiszt is.

A 22 milliós szigetországot hónapok óta tüntetések sújtják amiatt, hogy a kormány képtelen megbirkózni az élelmiszer-, üzemanyag- és gyógyszerhiánnyal, ami az 1948-as függetlenség óta a legsúlyosabb gazdasági válságot idézte elő. 

Az elnök május elején hirdetett szükségállapotot, miközben Mahinda Radzsapaksza kormányfő benyújtotta lemondását.

Az MTI beszámolója alapján a válság az után érte el az országot, hogy a koronavírus tönkretette az idegenforgalomtól függő gazdaságot, és csökkentette a tengerentúli munkavállalók hazautalásait, amit a hatalmasra duzzadt államadósság tovább súlyosbított. Colombo továbbá felfüggesztette a 2026-ig visszafizetendő 25 milliárd dollárból idén esedékes mintegy hétmilliárd dollárnyi külföldi hitel visszafizetését is. Az ország teljes külföldi adóssága 51 milliárd dollár – írta meg korábban lapunk.

A feszültség pedig egyre fokozódik, a pénzszűkében lévő ország már nem tud üzemanyag-szállítmányokat fogadni, aminek következtében kezdenek szinte teljesen kifogyni a benzinből. A kormány elrendelte az iskolák és közhivatalok ideiglenes bezárását is annak érdekében, hogy az üzemanyaghiány miatt fellépett közlekedési nehézségeket mérsékeljék. 

A szombati tüntetések nyomán Ranil Vikremeszinghe jelenlegi miniszterelnök rendkívüli pártvezetői értekezletet hívott össze, hogy megvitassák a helyzetet és gyors megoldást találjanak. 

Felkérte egyúttal a házelnököt is, hogy hívja össze a parlament rendkívüli ülését – közölte hivatalának közleménye. A Reuters hírügynökség értesülése szerint a miniszterelnököt szintén biztonságos helyre szállították – tette hozzá az MTI.

Borítókép: A gazdasági válság miatt tüntetők Gotabaja Radzsapaksza Srí Lanka-i elnök lemondását követelik Colombóban (Fotó: MEuropress/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.