Biden szerint felelős a szaúdi koronaherceg a Hasogdzsi-gyilkosságban

Az amerikai elnök és Mohammed bin Szalmán gazdasági kérdésekről és emberi jogokról is tárgyalt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 16. 9:58
BIDEN, Joe; SZALMÁN, Mohamed bin
Dzsidda, 2022. július 15. Mohammed bin Szalmán herceg, szaúd-arábiai trónörökös (j) Joe Biden amerikai elnököt fogadja Dzsiddában 2022. július 15-én. MTI/EPA/Szaúdi királyi palota Fotó: Bandar al-Dzsalud
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2018-ban meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki szaúdi újságíró ügye is szóba került a Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceggel folytatott megbeszélésen – közölte pénteken Joe Biden amerikai elnök a szaúd-arábiai Dzsidda városában tett látogatásán. Biden szerint a trónörökös visszautasított minden felelősséget a történtekkel kapcsolatban.

Lényegében azt mondta, hogy személyesen nem terheli felelősség. Jeleztem neki, hogy szerintem viszont igen

– mondta.

A szaúdi monarchia kritikusaként ismert, Egyesült Államokban élő Hasogdzsit 2018-ban Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán ölte meg egy halálbrigád. Az amerikai hírszerzés szerint valószínűleg a trónörökös rendelhette el Hasogdzsi halálát, amit Mohamed bin Szalmán tagad. Az amerikai elnök mindemellett közölte, „egy sor jó megbeszélést” folytatott a szaúdi vezetéssel, jelentős előrelépést elérve biztonsági és gazdasági kérdésekben, de az emberi jogok ügye szintén fontos szerepet élvezett.

Világossá tettem, hogy ez utóbbi kérdés létfontosságú számomra és az Egyesült Államok számára is

– mondta az amerikai elnök sajtótájékoztatóján.

A megbeszéléseket követően közzétett nyilatkozatban az Egyesült Államok üdvözölte az OPEC+ korábban bejelentett termelés növelését. Az „OPEC+” néven ismert informális együttműködés a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjait, valamint Oroszország vezetésével a szervezeten kívüli nagy olajtermelőket tömöríti.

A bejelentések között szerepelt azt is, hogy kivonják az amerikai és más országokból származó békefenntartókat a Szaúd-Arábiának Egyiptomtól átengedett Tiran-szigetről, ahol egy 1978-as egyezmény keretében állomásoztak. Az Akabai-öböl bejáratánál található Tiran stratégiai jelentőségét az adja, hogy Eilat izraeli kikötőjéből a Vörös-tengerre kivezető egyetlen útvonalon helyezkedik el.

Washington mindemellett üdvözölte Szaúd-Arábia döntését, hogy megnyitja légterét az Izraelbe tartó, illetve onnan induló polgári repülőgépek előtt, amit korábban ritka kivételektől eltekintve nem engedélyezett. A közlés szerint ezenfelül megállapodások születtek az 5G-s és 6G-s kommunikációs hálózatok kiépítése és a kiberbiztonsági együttműködés terén is. Jake Sullivan, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a nap folyamán arról beszélt, hogy Biden közel-keleti körútjának utolsó állomásán tett látogatásának fő céljai közé tartozik a két ország közti kapcsolatok helyreállítása és az energiabiztonságról szóló tárgyalások lefolytatása.

Borítókép: Mohammed bin Szalmán herceg, szaúd-arábiai trónörökös (jobbra) Joe Biden amerikai elnököt fogadja Dzsiddában 2022. július 15-én (Fotó: MTI/EPA/Szaúdi királyi palota)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.