időjárás 22°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Erős járványhullámra számít a német szövetségi kormány

Dócza Edith Krisztina
2022.07.02. 17:17 2022.07.02. 17:18
Erős járványhullámra számít a német szövetségi kormány

Erős Covid-hullámra számít a német szövetségi kormány idén ősszel és télen. Karl Lauterbach egészségügyi miniszter szerint a németországi járványhelyzet jelentős romlására kell számítani, amelynek jelei már most is láthatók: a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint pénteken több mint 98 ezer új fertőzöttet és 103 elhunytat regisztráltak. Utoljára a tavaszi hónapokban, azt megelőzően pedig januárban rögzítettek hasonló számú új beteget.

Nehéz ősz lesz, fel kell készülnünk

– mondta az egészségügyi miniszter, aki szerint a BA.5 variáns terjed leginkább.

Lauterbach ugyanakkor azt nem tartja valószínűnek, hogy idén olyan mértékű lezárásokat vezessenek be, mint a világjárvány kezdetén.

A miniszter részleteket ugyan nem árult el, de ismertette, hogy Marco Buschmann igazságügyi miniszterrel új Covid-intézkedésekről tárgyaltak pénteken, erről egyelőre még nem derültek ki részletek. A Német Városok Szövetsége elnevezésű érdekképviseleti szervezet ugyanakkor javasolta, ne halasszák sokáig az új rendelkezések kidolgozását, a nyári szünet végére legyen kész az új terv. Ügyvezető igazgatójuk, Helmut Dedy a beltéri maszkviselet szükségességére hívta fel a figyelmet.

Mellettük egyre többen szólalnak fel és tesznek javaslatokat az idei járványügyi intézkedések kapcsán.

Christian Dürr, a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) politikusa pedig arról beszélt, idén el kell kerülni az oktatási intézmények bezárását, a Német Orvosszövetség pedig kerekasztal-beszélgetést javasolt miniszterek, orvosok, pedagógusok és más szakértők részvételével.

Úgy gondoljuk, hogy legkésőbb őszre, amikorra a következő nagy járványhullám várható, újra szükséges lesz országos szinten bevezetni az ingyenes teszteket

– javasolta a Német Városok és Önkormányzatok Szövetsége.

A koronavírus-politikával foglalkozó német szakértői bizottság a napokban tett közzé jelentést a korábbi intézkedéscsomagok hatékonyságáról. Több hónapnyi vizsgálat után azt javasolták, hogy a beltéri maszkviselés az újabb járványhullámok esetében is legyen kötelező, azt viszont nem tudták megállapítani, hogy az FFP2 típusú maszkok valóban nagyobb védelmet nyújtottak-e.

A lezárások konklúziója, hogy hatékonyságuk a fertőzöttség mértékétől függ.

Ha csupán néhány ember betegszik meg, a kijárási korlátozásoknak lényegesen nagyobb hatásuk van

– áll a testület jelentésében.

A szakértők szerint a kontaktvizsgálat is segíti megállítani a járvány terjedését, különösen a korai szakaszban. A jelentés a 2G (beoltott vagy gyógyult) és 3G (beoltott, gyógyult vagy tesztelt) intézkedésekre is kitér, amelyekről azt írták, hatékonyságuk attól függ, az emberek mikor kapták meg az oltást vagy mikor fertőződtek meg. A testület ugyanakkor rámutatott, a tájékoztató kampányokat jobban meg lehetett volna szervezni a kormány részéről, továbbá még mindig vannak olyan intézkedések, amelyek további vizsgálatot igényelnek. Ilyen például az iskolabezárások kérdése.

A jelentés kiegészítő jellegű, de semmiképpen sem meggyőző értékelés a járványügyi védelmi intézkedések hatékonyságáról

– vélekedett Janosch Dahmen orvos, a baloldali Zöldek egészségügyi szakértője.

Borítókép: Látkép Köln belvárosából (Fotó: AFP/NurPhoto/Ying Tang)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.