Gyermekeket küldenek a polgárháborúkba

A konfliktusövezetekben élő gyermekekre leselkedő veszélyekre hívja fel a figyelmet az ENSZ nemrégiben közzétett jelentésében: napjainkban is több száz gyereket toboroznak a fegyveres szervezetek katonának, tartják őket fogva és esnek áldozatul a harcoknak vagy szenvednek maradandó sérüléseket. A szervezet szerint több mint kétezer gyermek taposóaknák, valamint különböző robbanószerkezetek miatt veszítette életét.

2022. 07. 13. 6:56
Syrian refugees' struggle for survival
Syrian refugees' struggle for survival Fotó: MUHAMMED SAID
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy kétszáz gyermeket toborozhattak a kurd vezetésű Népvédelmi Egységek, valamint szíriai szervezeteik Észak-Szíriában

– derült ki az ENSZ nemrégiben közzétett, a 2021 januárja és decembere közötti időszakot lefedő jelentéséből.

A világszervezet arról is beszámolt, a csoport tizenkét iskolát és kórházat foglalt le katonai célokra. A jelentés egyúttal arra is felhívja a figyelmet, hogy a háborús övezetekben élő gyermekek milyen súlyos veszélyeknek vannak kitéve. A múlt év végén több mint 800 gyermeket – köztük külföldieket – tartottak fogva Szíriában, amiért feltételezések szerint kapcsolatban álltak az Iszlám Állam terrorszervezettel. Mindezek mellett az emberrablások és a gyermekek ellen elkövetett szexuális erőszakcselekmények száma több mint húsz százalékkal növekedett.

Az ENSZ közölte: Ukrajnában, Etiópiában, Mozambikban és az afrikai Száhel-övezet országaiban is tényfeltárást terveznek, hogy fény derüljön a gyermekek elleni jogsértésekre, beleértve a gyilkosságokat, a toborzást és a szexuális erőszakot. A szervezet jelenleg 21 konfliktus esetében kíséri szoros figyelemmel, hogy a gyermekek jogai sérülnek-e.

A gyerekkatonák toborzása és alkalmazása egyébként nem egyedi eset, a jemeni húszi lázadók is gyakran küldik őket a harctérre. Az ENSZ szakértői megállapították, hogy 2020 januárja és 2021 májusa között közel kétezer gyerekkatona veszíthette életét a Jemenben dúló harcok közepette.

A világszervezet szerint a polgárháború kitörése óta pedig mintegy 3500 gyermeket vethettek be a háborúban, egy magas rangú húszi katonai tisztviselő ugyanakkor 18 ezer gyerekkatonáról adott hírt négy évvel ezelőtt.

Noha az ENSZ és a húszik megállapodást kötöttek áprilisban, miszerint a lázadók felhagynak a kiskorúak harcokba hurcolásával, a közösségi oldalakra olyan felvételek kerültek fel, amelyek ennek ellenkezőjét támasztják alá. Egy júniusban közzétett felvételen azt lehetett látni, hogy egy jemeni katonai táborban egyenruhás gyermekek sorakoznak fel és hűségesküt tesznek Abdel Malik al-Húszinak, a lázadó síiták vezetőjének. Egy másik videóban egy osztályteremben egy férfi az AK–47-es puska működését magyarázza a gyermekeknek, ezt követően pedig egy fiú kezébe adja a fegyvert. A felvételen nagyjából tízéves gyerekek láthatók.

Ezek nem gyerekek. Igazi férfiak, akiknek meg kell védeniük nemzetüket a szaúdi-amerikai agresszióval szemben és meg kell védeniük az iszlám népét

– magyarázta egy húszi tisztviselő az AP amerikai hírügynökségnek.

Az ENSZ szakértői szerint a fegyveres szervezetek gyakran azzal próbálnak meg nyomást gyakorolni a szülőkre, hogy nem kapnak a humanitárius segélyekből, ha gyermekeiket nem engedik katonai táborokba. A kiskorúaknak először általában vallási tanfolyamon kell részt venniük, ahol arról hallanak, hogy szent háborúba küldik őket a zsidók és a keresztények ellen. Hétéves koruktól pedig azt tanítják meg nekik, hogyan kell például fegyvert tisztítani és a harcmezőn hogyan kerüljék ki a rakétákat.

Borítókép: Szíriai menekültek az észak-szíriai Idlib városában 2022. január 19-én. (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Muhammed Said)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.