Számos veszély fenyegeti a szíriai keresztény közösséget

– A legnagyobb humanitárius fenyegetés a világon a keresztényüldözés – hangsúlyozta Kovács-Pifka Péter, a Hungary Helps Ügynökség vezérigazgatója tegnap a Mathias Covinus Collegium (MCC) eseményén, amely a szíriai keresztények jelenlegi helyzetét mutatta be. A beszélgetés résztvevői hangsúlyozták, a polgárháborúban megfogyatkozott keresztény kisebbség számos kihívással néz szembe Szíriában.

2022. 07. 07. 6:04
SYRIA-CONFLICT-RAQA-CHRISTMAS Fotó: Europress/AFP/DELIL SOULEIMAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A szíriai keresztények helyzete az egyik legkevésbé ismert téma a világon – mutatott rá Benjamin Blanchard az MCC eseményén. Az SOS Chrétien d’Orient humanitárius egyesület igazgatója kitért rá, a tizenegy éve tartó – mára gyakorlatilag befagyott – szíriai polgárháború demográfiai és gazdasági csapást mért a keresztény közösségre is, amely számos településről tűnt el teljesen. 

Fontos, hogy beszéljünk erről a közösségről, hogy hozzájárulhassunk a fennmaradásukhoz

– emelte ki Benjamin Blanchard. Ismertette, Szíriában a keresztények jelenleg a lakosság mintegy tíz százalékát alkotják. A közösség tagjai a legkülönfélébb vallási felekezetekhez tartoznak, többek között az ortodox, a protestáns és a katolikus egyházhoz, ez utóbbin belül a legtöbben a görögkatolikus vallást gyakorolják.

Az eseményen David R. Hodge, arizonai professzor, az MCC vendégoktatója arról beszélt, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által elfogadott dokumentum, 

Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata szerint a vallásszabadság alapvető emberi jog, a keresztényeket és más vallásúakat mégis a világ számos országában üldözik.

Elmondta, Szíria a világ tizenötödik országa az alapján, hogy mennyire súlyos a keresztények bántalmazása. David R. Hodge kifejtette, a szír keresztények ma számos veszéllyel néznek szembe, elsősorban a dzsihadisták támadásaival.

– A Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette kormány szeretné megerősíteni a hatalmát, és ezáltal jobban diszkriminálja a keresztényeket, mint a közelmúltban – válaszolta lapunk azon kérdésére David R. Hodge, hogy miként viszonyul a keresztény közösséghez jelenleg a szír kormány. Az MCC vendégoktatója hozzátette, nem nézik jó szemmel, ha valaki áttér a muszlim vallásról a keresztényre, mivel azzal a kormány szerint feltüzelik a muszlimokat. 

– Bassár el-Aszad maga is egy vallási kisebbséghez, az alavitákhoz tartozik, amely az iszlám vallás síita ágának egyik alága, míg a szírek többsége, hetven százalékuk az iszlám legnagyobb ágához, a szunnitákhoz tartozik. Az elnöknek és a keresztény kisebbségnek így közös érdeke a szekuláris állam konszenzusának védelme – válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére Thibaud Gibelin is, aki szintén az MCC vendégoktatója.

A szír keresztény közösség fennmaradását az üldöztetésükön kívül ugyanakkor az is megnehezíti, hogy a nyugati hatalmak – leginkább az Egyesült Államok, de az Európai Unió is – szankciókat vetnek ki, amelyek arra irányulnak, hogy a kormányzatot a nép kiéheztetésével buktassák meg.

A polgárháborús Szíria ugyanis globális és regionális hatalmi harcok színterévé vált, az ellenzékiek és a kormány között tizenegy éve kirobbant harcban külső országok is hamar elfoglalták a saját helyüket. A konfliktus globális vonatkozása a szír kormányt segítő Oroszország és a felkelőket támogató Egyesült Államok közti feszültségből ered – írta meg korábban lapunk is.

Az eseményen elhangzott, hogy a szankciók valóban éhezést és gazdasági összeomlást eredményeztek, mivel a nyugati embargó miatt számos terméket nem importálhat Szíria, így ellátási hiány alakult ki az alapvető árucikkek, például a benzin vagy a gáz esetében is. – Ha a szankciókat feloldanák, akkor több támogatást tudnánk nyújtani Szíria újjáépítésére – közölte Kovács-Pifka Péter. A Hungary Helps Ügynökség vezérigazgatója elmondta, a kormányzati szervezet legfontosabb üzenete, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem pedig a bajt Európába hozni.

A legnagyobb humanitárius fenyegetés a világon a keresztényüldözés

– hangsúlyozta a vezérigazgató. Hozzáfűzte: küldetésüknek tekintik, hogy azok helyett beszéljenek, akiket elnémítanak Szíriában és más országokban.

Borítókép: a romok között is áll a kereszt a szíriai Rakkában (Forrás: Delil Souleiman/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.